Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-03-24, 01:20
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Se här... Rättelseanmaning i bostadsrättsförening

Rättelseanmaning

Föreningen är vid de flesta förverkandegrunder skyldig att skicka rättelseanmaning till bostadsrättshavaren. I lagen anges ingenting om vad en rättelseanmaning måste innehålla. Det är viktigt att det av rättelseanmaningen framgår att föreningen ser allvarligt på förseelsen och vad som kommer att hända om bostadsrättshavaren inte vidtar rättelse. I en senare tvist är det föreningen som har att visa att den har anmanat bostadsrättshavaren att vidta rättelse. Bostadsrättshavaren å sin sida har att visa att rättelse har skett.

Skickas i rekommenderat brev
Enligt 7 kap 32 § Brl anses föreningen ha fullgjort vad som ankommer på den om rättelseanmaningen skickats i rekommenderat brev under bostadsrättshavarens vanliga adress. Detta innebär att meddelandena går på mottagarens, dvs bostadsrättshavarens risk sedan föreningen fullgjort vad som enligt bestämmelsen ankommer på den.

Rättelseanmaningen får den i lagen angivna effekten även om bostadsrättshavaren inte löser ut det rekommenderade brevet. Någon delgivning behöver således inte ske.

Föreningen är inte skyldig att skicka rättelseanmaningen med rekommenderat brev, men om något annat förfarande använts måste föreningen bevisa att rättelseanmaningen kommit bostadsrättshavaren tillhanda.
Med bostadsrättshavarens vanliga adress avses i de flesta fall att brevet skall skickas till adressen i föreningen. Om föreningen känner till att bostadsrättshavaren har flyttat till annan adress och denna adress är känd skall det rekommenderade brevet i stället skickas dit. I det fall föreningen vet från början att bostadsrättshavaren inte kommer att lösa ut det rekommenderade brevet kan det vara lämpligt att också skicka rättelseanmaningen i lösbrev. Något krav på detta förfarande finns inte i lagen.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Likvidation av bostadsrättsförening Clumber Bostadsrättsforum 49 2015-01-23 01:02
Garagehyra i bostadsrättsförening Carolina Bostadsrättsforum 10 2014-05-01 21:52
Värdegrund för en bostadsrättsförening? Maija Bostadsrättsforum 3 2013-12-27 21:16
momsregistrerad bostadsrättsförening tette Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 1 2012-06-09 13:01
Bostadsrättsförening i konkurs resurs Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 22 2010-01-15 15:48Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 18:09.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare