Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Bostadsrättsforum
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Bostadsrättsforum
Sveriges största och bästa samlingsplats för bostadsrättshavare! Syftet med detta forum är att värna om bostadsrättshavarnas intressen och utveckla/förbättra bostadsförhållanden för dem som bor i bostadsrätt, öka engagemanget samt att fungera som styrelsestöd och bistå med hjälp till övriga förtroendevalda i föreningen. Hur fungerar det i din brf? Vad är bra/dåligt? Vilken information önskar du? Vad behöver du hjälp med? Genom att uppmärksamma de problem och frågeställningar som finns i brf:ar kan vi alla påverka i riktning mot en bättre boendemiljö. Dela med dig av Dina kunskaper och erfarenheter! Läs FAQ för att lära dig mer om alla funktioner/finesser i detta forum! De 10 senaste inläggen. Frågor om forumets användning; Brf gästbok RSS-feed för detta forum med de senaste trådarna som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
                            Skriv motioner!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2014-07-17, 13:35
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Arg Man undrar vad revisorerna haft för sig, 13 miljoner borta, ingen märker något

Med anledning av de nästan 13 miljoner kronor som en styrelseordförande inom HSB Malmö försnillat (se HSB-förening blåstes på 13 miljoner kronor) så ställer Bostadsrätterna sig frågan vad revisorerna haft för sig under alla dessa år som föreningen tappats på pengar.

En väl befogad fråga!
Vi har här i forumet så många gånger tidigare kunnat konstatera att revisionskontrollen inte fungerar som det är idag. Det är fritt fram för ledamöterna i bostadsrättsföreningarna att plocka föreningen på i princip hur mycket pengar de vill. Det är i princip riskfritt
.

Men Bostadsrätternas uttalande i denna fråga, via Mats Lindbäck, är milt uttryckt hårresande, och visar på en total okunskap om lag och regelverk!

SDS ställer följande fråga till Bostadsrätterna:
Kan man som styrelseledamot bli personligt ansvarig när sådant här händer?

Bostadsrätterna svarar:
– Risken finns men den är tack och lov ganska liten. Annars hade ingen vågat sitta i styrelser. Man får vara både klantig och dum, det är uppsåtet som är det viktigaste. Om det har funnits en vilja att skada, säger Mats Lindbäck
.

"Man får vara både klantig och dum, det är uppsåtet som är det viktigaste."???
Hallå där!!!

Om Bostadsrätterna nu är så här okunniga i lagen så vill jag tipsa om vad det står under varje inlägg jag skriver i forumet. Dvs mitt citat från Föreningslagen, som är vad som gäller;
13 kap 1§ LEF
:
Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
  • Att åläggas ansvar för begångna fel i en brf-styrelse förutsätter bevisligen inte alls att ledamoten måste vara "både klantig och dum"!
  • Ej heller är det "uppsåtet som är det viktigaste"!
  • Ej heller krävs att det "funnits en vilja att skada"!
Det är bara att läsa lagen rakt av. Oaktsamhet är fullt tillräckligt för att bli personligt ansvarig för de fel och misstag styrelsen i en bostadsrättsförening begått.

Men Mats Lindbäck har annars rätt i att risken är liten. Detta så länge bostadsorganisationerna alltid bara verkar i styrelsens - och bostadsorganisationernas - intresse, och skyddar ledamöterna till varje pris, i stället för att tillvarata föreningens intresse.
Bostadsrättshavare är en enkel match för bostadsrättsorganisationerna att manipulera dit de vill ha dem.

Sedan kan man fråga sig varför lagen inte skärps när det gäller revisorernas ansvar, och att det blir konsekvenser när revisorn missköter sitt uppdrag.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-07-17 klockan 14:05.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2014-07-17, 13:48
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 538
Standard

Ja det verkar lite konstigt om skadeståndsrätten inte skulle gälla även i bostadsrättsföreningar.
Eller skulle det finnas något slags immunitet mot skadestånd för just styrelsemedlemmar i en BRF?
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Jag får ingen Parkering kan jag göra något? joarus Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 4 2011-11-11 20:20
Revisorerna (Ernst & Young / BoRevision) ljuger ! Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 1 2008-05-29 17:03
Styrelsen fick inte ansvarsfrihet !!! Men revisorerna... ? Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 8 2008-05-27 15:39
Lögner och ryggkliare inom HSB - Vad gör revisorerna? Admin Bostadsorganisationerna HSB, Riksbyggen, SBC - Fullmäktige 0 2008-05-14 12:26Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 18:13.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare