Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Bostadsrättsforum
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Bostadsrättsforum
Sveriges största och bästa samlingsplats för bostadsrättshavare! Syftet med detta forum är att värna om bostadsrättshavarnas intressen och utveckla/förbättra bostadsförhållanden för dem som bor i bostadsrätt, öka engagemanget samt att fungera som styrelsestöd och bistå med hjälp till övriga förtroendevalda i föreningen. Hur fungerar det i din brf? Vad är bra/dåligt? Vilken information önskar du? Vad behöver du hjälp med? Genom att uppmärksamma de problem och frågeställningar som finns i brf:ar kan vi alla påverka i riktning mot en bättre boendemiljö. Dela med dig av Dina kunskaper och erfarenheter! Läs FAQ för att lära dig mer om alla funktioner/finesser i detta forum! De 10 senaste inläggen. Frågor om forumets användning; Brf gästbok RSS-feed för detta forum med de senaste trådarna som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
                            Skriv motioner!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2013-12-06, 14:59
norrlänning norrlänning är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2013
Ort: Norrland
Inlägg: 5
Standard Energideklaration, besiktningsprotokoll, underhållsplan. Vem kan svara?

Hej!
Jag efterlyser svar på följande frågor; (t.ex. var och i vilken lag kan man läsa om vad som gäller?)
Vilka besiktningsprotokoll skall anslås så att medlemmar får vetskap om vad som står i protokollen.
Enligt regeringsbeslut 2012 skall t.ex. OVK-protokollet anslås. Är det riktigt?

Underhållsplan,är den "hemlig? för medlemmarna? Eller?
Undrar "norrlänning"
Svara med citat
  #2  
Gammal 2013-12-06, 16:29
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Glad Energideklaration - anslag om OVK & underhållsplan i brf

Citat:
Ursprungligen skrivet av norrlänning Visa inlägg
Vilka besiktningsprotokoll skall anslås så att medlemmar får vetskap om vad som står i protokollen.
Såvitt jag känner till är OVK-besiktningen det enda besiktningsprotokoll som måste offentliggöras av styrelsen i varje brf.

Citat:
Ursprungligen skrivet av norrlänning Visa inlägg
Enligt regeringsbeslut 2012 skall t.ex. OVK-protokollet anslås. Är det riktigt?
Det är korrekt.
Se: Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader
Skyldighet att energideklarera byggnader

4 § Den som för egen räkning uppför eller låter uppföra en byggnad ska se till att det finns en energideklaration upprättad för byggnaden. Lag (2012:397).

5 § /Upphör att gälla U:2015-07-01/ Den som äger en byggnad ska se till att det alltid finns en energideklaration upprättad för byggnaden om
1. en total användbar golvarea på över 500 kvadratmeter i byggnaden ofta besöks av allmänheten, eller
2. byggnaden eller en del av byggnaden upplåts med nyttjanderätt.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om beräkning av total användbar golvarea. Lag (2012:397).

5 § /Träder i kraft I:2015-07-01/ Den som äger en byggnad ska se till att det alltid finns en energideklaration upprättad för byggnaden om
1. en total användbar golvarea på över 250 kvadratmeter i byggnaden ofta besöks av allmänheten, eller
2. byggnaden eller en del av byggnaden upplåts med nyttjanderätt.

Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om beräkning av total användbar golvarea. Lag (2012:398)
.


Tillgång till energideklarationerna

13 § Den som äger en byggnad ska se till att den energideklaration som senast har upprättats för byggnaden
1. visas på en för allmänheten väl synlig och framträdande plats i byggnaden, om det gäller en sådan byggnad som avses i 5 § första stycket 1, eller på en väl synlig plats i byggnaden, om det gäller en sådan byggnad som avses i 5 § första stycket 2,
2. visas för en presumtiv nyttjanderättshavare om det gäller en sådan byggnad som avses i 5 § första stycket 2 eller för en spekulant om det gäller en sådan byggnad som avses i 6 §,
3. överlämnas till en ny nyttjanderättshavare om det gäller en sådan byggnad som avses i 5 § första stycket 2 eller till en ny ägare om det gäller en sådan byggnad som avses i 6 §.

I de fall en nyttjanderätt säljs ska säljaren av nyttjanderätten, i stället för ägaren till byggnaden, se till att energideklarationen visas och överlämnas enligt första stycket 2 och 3.
Om det finns en energideklaration när en byggnad, en del av en byggnad eller en andel i en byggnad bjuds ut till uthyrning eller försäljning, ska den som äger byggnaden eller, i de fall som avses i andra stycket, säljaren, se till att den uppgift om byggnadens energiprestanda som finns i energideklarationen anges vid annonsering. Lag (2012:397).

13 a § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om de skyldigheter som anges i 13 § och om undantag från sådana skyldigheter. Lag (2012:397).

14 § Har den som säljer en byggnad eller en andel i en byggnad, trots köparens begäran, underlåtit att fullgöra sin skyldighet enligt 6 § får köparen, senast sex månader efter sitt tillträde till byggnaden, låta upprätta en energideklaration på säljarens bekostnad
.

Se även;
Regelsamling för funktionskontroll av ventilationssystem, OVK - Boverket 2009


Citat:
Ursprungligen skrivet av norrlänning Visa inlägg
Underhållsplan,är den "hemlig? för medlemmarna? Eller?
Finns absolut ingen anledning att hemlighålla underhållsplanen som är extremt viktig information för såväl bostadsrättshavare som presumtiva köpare av bostadsrätt, men eftersom det inte finns någon lag om att alla delägare i bostadsrättsföreningen har rätt att ta del av den blir det tyvärr ofta så att styrelserna hemlighåller underhållsplanen.
I så fall får man ställa direkta frågor om underhållsplanen på föreningsstämman där styrelsen är skyldig att svara. Eller motionera om att alla delägare ska få tillgång till underhållsplanen (t.ex. genom att underhållsplanen för föreningen bl a läggs på föreningens hemsida)
.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2013-12-06 klockan 17:02.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2013-12-06, 16:30
Nybörjare Nybörjare är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Apr 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 309
Standard Du får leta dig fram

Du kan googla på Bostadsrättslagen BRL och Lagen om ekonomiska föreningar LEF. Där står det mesta, men föreningarna har också andra lagar att rätta sig efter (årsredovisningslagen, hyreslagen m fl). Du kan också leta reda på information här på forat.

En annan viktig sak är era stadgar, som vare bri borde ta del av.

Jag vet inte riktigt vad du menar med besiktningsprotokoll. Det kan vara av huset likaväl som en enskild lägenhet eller besiktning av ex vis ventilationen.

Vi har vårt OVK anslaget på den "allmänna anslagstavlan".

Några föreningar har nog hemliga underhållsplaner fast jag förstår inte varför. Hos oss får de gärna titta på den om de vill, liksom budgeten.

Det finns säkert fler här på forat som kan fylla på.

Hoppas att du får de svar du behöver.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2013-12-06, 17:24
norrlänning norrlänning är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2013
Ort: Norrland
Inlägg: 5
Standard

Hej!
Jag menar alla besiktningar som skall utföras t.ex.
Räddningstjänst (brandkär)
Ovk (ventilationsbesiktning)
Besiktning av avloppsnät o.s.v.
norrlänning
Svara med citat
  #5  
Gammal 2013-12-07, 00:28
Nybörjare Nybörjare är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Apr 2011
Ort: Stockholm
Inlägg: 309
Standard Enbart Energideklarationen

Hej!
Det är, som Admin skriver, energideklarationen som ska anslås. Den ska sitta på en plats så att alla som besöker huset kan se den. Några andra besiktningsprotokoll har jag inte hört talas om som ska anslås.

Är du intresserad av de andra protokollen kan du lyssna med styrelsen. Det finns ju allt från skyddsrumsbesiktning till besiktning av hissar.

Är du allmänt intresserad av vilka pålagor föreningen har som fastighetsägare kan du googla på Egenkontroll fastighetsägare.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2013-12-09, 09:54
norrlänning norrlänning är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Nov 2013
Ort: Norrland
Inlägg: 5
Standard

Hej!
Borde det inte finnas någon "sakkunning" som kan svara frågor typ mina?undrar
undrar norrlänning
Svara med citat
  #7  
Gammal 2013-12-09, 11:32
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 120
Standard

Energideklarationen:

Citat:
Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader
Energideklarationen skall anslås på väl synlig plats, säger lagen. Detta gäller endast protokollet (en sida) och inte indata.

Dessutom skall den överlämnas/tillhandahållas när byggnad eller del av byggnad (te x bostadsrättslägenhet) byter ägare. Här avses komplett protokoll, men det är inte alltid så sker.

OVK (Obligatorisk ventilationskontroll)

Citat:
plan- och bygglagen (2010:900), PBL och plan- och byggförordningen (2011:338), PBF
Endast intyget behöver anslås (att den är utförd, att den är godkänd).

---
Kommentar av Admin:
Nedanstående kopierat till
Underhållsplan i brf, hemlig eller värdefull för medlemmar/köpare? för ny tråd.

Underhållsplan

Är ett möjligt arbetsverktyg för styrelsen.

Bostadsrättslagen kap 9, § 5 p. 7:

Citat:
7. de grunder enligt vilka medel skall avsättas för att säkerställa underhållet av föreningens hus,
Har framgår att föreningen i sin stadga måste ange grunderna för hur medel avsätts för underhåll. Ofta sker det genom att man omför eget kapital till yttre fond. För att överhuvud taget kunna beräkna rimlig avsättning, är det många styrelser som låter upprätta en underhållsplan.

Andra föreningar använder istället schablonbelopp, vilket är betydligt enklare, men dels är schablonen ofta direkt felkonstruerad (te x vanligt att den beräknas som en del av taxeringsvärdet, men taxeringsvärdet har absolut ingenting att göra med vilket underhållsbehov ett visst hus har), dels är det tveksamt om det är förenligt med grundprincipen att varje lägenhet skall bidra med "sin del av de gemensamma kostnaderna". Torde vara svårt att kunna visa detta med enbart en schablon.

Underhållsplan (om din förening har låtit upprätta en sådan eller om styrelsen gjort en själva) är inte per automatik offentlig (eftersom den i förta hand är ett arbetsredskap till styrelsen). Men ingenting hindrar att en styrelse ändå visar upp den eller på annat sätt gör den tillgänglig för medlemmar eller utomstående, så länge de inte åsidosätter vårdplikten (vilket får bedömmas från fall till fall).

Dessutom är årsstämman ett utmärkt tillfälle, då medlemmarna har rätt att få svar på ingående frågor kring styrelsens plan för kommande underhåll.

Inga svar eller "hemlighetsmakeri" kring dessa delar, är så gott som alltid en signal till medlemmarna att styrelsen har för dålig koll.

---Räddningstjänst


Citat:
lag (2003:778) om skydd mot olyckor och SRVFS 2004:3 allmänna råd
Här tolkar statens räddningsverk lagen som att ett systematiskt brandskyddsarbete skall ske i varje verksamhet. Med systematiskt menas att arbetet aldrig avslutas, utan skall bedrivas återkommande.

För en bostadsrättsförening handlar det om att ha en rutin för att regelbundet kontrollera dörrstängare, brandceller, brandvarnare i gemensamma utrymmen, släckare, nödbelysning, skyltning, framkomlighet inne/ute samt informera och rimligt säkerställa att de boende inte hanterar/lagrar brandfarliga/explosiva varor i källare/lägenheter utöver de gränsvärden som MSB ställer upp.

Ingen utomstående besiktning krävs, det är styrelsen som har ansvar att detta sköts.


Besiktning av avloppsnät

Finns inga myndighetskrav utöver de som anges i Plan och bygglagen respektive viss miljölagstiftning. D v s att fastighetsägaren är ansvarig för sina nät, och att de ej läcker. Förutom rena skador och stopp, så hanteras dessa system utifrån beräknade tekniska livslängder, och åtgärdas innan de teoretiskt "tar slut".

Senast redigerad av Admin: 2013-12-12 klockan 08:27.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2013-12-09, 13:27
neptunus neptunus är inte inloggad
Exa-medlem
 
Reg.datum: Jun 2013
Inlägg: 162
Standard När måste underhållsplanen hemligstämplas för att inte bryta mot "vårdplikten"?

Kommentar av Admin:
Inlägg flyttat till ny tråd:
Underhållsplan i brf, hemlig eller värdefull för medlemmar/köpare?

Senast redigerad av Admin: 2013-12-12 klockan 08:19.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2013-12-09, 15:03
Harald Harald är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2008
Ort: Göteborg
Inlägg: 3 120
Standard

Kommentar av Admin:
Inlägg flyttat till ny tråd:
Underhållsplan i brf, hemlig eller värdefull för medlemmar/köpare?

Senast redigerad av Admin: 2013-12-12 klockan 08:19.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2013-12-09, 16:03
Korsdraget Korsdraget är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Stockholm
Inlägg: 1 300
Fråga Energideklaration, OVK, Underhållsplan mm

Från Haralds svar
Citat:Lag (2006:985) om energideklaration för byggnader
Energideklarationen skall anslås på väl synlig plats, säger lagen. Detta gäller endast protokollet (en sida) och inte indata.
Dessutom skall den överlämnas/tillhandahållas när byggnad eller del av byggnad (te x bostadsrättslägenhet) byter ägare. Här avses komplett protokoll, men det är inte alltid så sker.
__________________________

Mina synpunkter: Som styrelseledamot och andra ägare är det viktigt att ta del av hela protokollet. I det kan det stå att det finns otätheter i tak och runt dörrar, allt som bör åtgärdas för att förbättra energiprestandan, samt att OVK bör göras mm. Att styrelsen inte ens tittar och inga andra heller för den delen är beklagligt. Besiktningen borde verkligen ställas mot underhållsplanen. Väldigt viktigt att styrelsen både informerar och tar tag i anmärkningarna.

OVK (Obligatorisk ventilationskontroll)
Helt enig med dig Harald. Den säger ingenting om någonting mera än att rören finns där de ska och inte är tilltäppta.

Vad som däremot är viktigt är att det dessutom krävs andra kontroller efter att OVK är genomförd. OVK säger nämligen inget om luftväxling, under- eller övertyck i byggnaden, inget om luftkvalitet osv.
Självdrag, system "S" skall f ö kontrolleras varje 6 år. Regeringen har m a o stramat upp vikten av denna besiktning. Trist nog är de få som kan göra besiktningen rätt m h t luftkvalitet, värme och föroreningar, allt som i dag hanteras under Miljöbalken. Byggnadens förutsättningar självdrag hanteras nämligen under PBL och BVL. Miljönämnd och Byggnadsnämnd är två skilda myndigheter som inte precis samarbetar. Detta är ett stort problem menar jag. Har själv ett ärende om just detta hos båda nämnderna nu.

Underhållsplanen.......så länge de inte åsidosätter vårdplikten (vilket får bedömmas från fall till fall).

Fråga här: Vad menar Harald och andra med vårdplikten?
Jag har inget problem med det, men får oförskämda svar när jag använder begreppet. T ex: Jag har ingen vårdplikt, vad menar du med det, var står det i stadgarna, eller i lagen. Finns det någon som kan ge mig en förbättrad uppfattning om detta begrepp? Min räcker tydligen inte: nämligen att styrelsen skall tillse att nödvändiga förutsättningar finns så att fastigheten hålles så friska och välskötta som möjligt.

Jag hade f ö planen alltid liggande tillgängligt för den som ville se vad som sker och vad som var på g. Tyvärr var inte intresset särskilt stort, dvs NOLL. Men som sagt ovan anmärkningar i besiktningar bör finns i Up, samt också en notering om kommande besiktningar. Alltid aktuell alltså.

Men vårdplikten förstår ingen, var står det?
Vad säga om inte ens styrelsen förstår begreppet?

Med vänlig hälsning
korsdraget
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Att svara eller inte svara qada Bostadsrättsforum 0 2013-06-04 13:49
besiktningsprotokoll mm eva27 Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar 6 2012-06-03 21:03
Nya reglar för Energideklaration Korsdraget El, Uppvärmning/inneklimat, V&V, Vatten - Bredband, telefon, TV 4 2012-05-31 18:00
Energideklaration bostadsrätt totiki El, Uppvärmning/inneklimat, V&V, Vatten - Bredband, telefon, TV 0 2008-10-22 11:01Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 10:26.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare