Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF > Faktabanken
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Faktabanken   » Tänk på att i Faktabanken inte glida från ämnet. Skriv strikt om det som respektive tråd tar upp, var kortfattad, saklig och konkret. Fyll i rubrikfältet för varje inlägg med en mening som sammanfattar eller med ord som är väsentliga för det specifika inlägget. Nya trådar kan inte skapas i detta delforum, endast inlägg till existerande trådar!
Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2012-03-30, 23:57
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Standard Policy för tillstånd till andrahandsupplåtelse i bostadsrättsförening

Policy för tillstånd till andrahandsupplåtelse

Brf Bostadsrätt beviljar andrahandsupplåtelse vid beaktansvärda skäl. Tillståndet kan tidsbegränsas. Styrelsen kan vägra att förnya tillstånd om t.ex. uthyrning skett under lång tid tidigare.

Skäl för andrahandsupplåtelse kan vara:
 • tillfälligt arbete på annan ort
 • tillfälliga studier på annan ort
 • provsambo (högst 1 år)
 • längre sjukhusvistelse
 • service-/vårdboende
 • tillfällig utlandstjänstgöring
 • militärtjänstgöring.
Tillstånd tillandrahandsupplåtelse måste alltid sökas hos styrelsen. Det saknar alltså betydelse vem man hyr ut till, om det är föräldrar eller barn, eller om lägenheten lånas ut gratis.

När en ansökan om andrahandsuthyrning kommer in ska bostadsrättsföreningens styrelse ta ställning till den snarast möjligt. Styrelsen utgår från de två kriterier som hyresnämnden beaktar vid sin prövning, dvs om bostadsrättshavaren har skäl för att hyra ut sin lägenhet (1) samt om det kan vara befogat att säga nej till uthyrning, även om motiven för uthyrning är tillräckliga (2).
 1. Följande brukar betraktas som skäl för att hyra ut sin bostad i andra hand:
  - Arbete eller studier på annan ort.
  - Provsambo under en begränsad tid.
  - Sjukhusvistelse.
  - Fängelsevistelse.
  - Föräldrar som vill hyra ut en mindre lägenhet till sina barn.
  Från den 1 juli 2014 har skälen blivit mer generösa än tidigare, när det krävdes att skälen var beaktansvärda.
  Det ska i regel vara skäl att upplåta en lägenhet till en närstående. Likaså ska det om en bostadsrätt är svårsåld föreligga skäl under en övergångsperiod.
 2. Samtycke kan vägras om föreningen har befogad anledning. Även om det finns skäl för andrahandsupplåtelse kan föreningen alltså ha rätt att vägra samtycke. Här är bl a följande två parametrar relevanta:
  - Tidsaspekten; om andrahandsupplåtelsen pågått eller ska pågå under väldigt lång tid.
  - I en liten bostadsrättsförening kan det vara nödvändigt att ta hänsyn till hur andrahandsupplåtelsen påverkar intresse och medlemsunderlag för rekrytering till styrelsearbete.
Det är alltid bostadsrättshavaren som är ekonomiskt ansvarig inför föreningen och därför är andrahandshyresgästens ekonomi inte intressant.

Om bostadsrättsföreningens styrelse nekar tillstånd till andrahandsuthyrning kan bostadsrättshavaren överklaga beslutet till hyresnämnden, vars beslut inte kan överklagas.

Tillstånd till andrahandsuthyrning brukar beviljas för ett halvår eller max ett år i taget. Därefter får den som önskar fortsätta hyra ut sin lägenhet komma in med ny ansökan om andrahandsuthyrning.

Det är viktigt att styrelsen behandlar alla liknande ansökningar om tillstånd på ett likartat sätt.

Not.
Innan föreningen bestämmer sig för att vara frikostigare med andrahandsuthyrning än vad hyresnämndens kriterier tillåter bör föreningen tänka över vilken policy som ska gälla framöver.
En väldigt hög andel andrahandsupplåtelser i föreningen kan få konsekvenser för möjligheterna att engarera de boende i föreningen.

Från den 1 juli 2014 har bostadsrättsföreningen rätt att ta ut en avgift av bostadsrättshavaren för andrahandsupplåtelsen. En förutsättning för detta är att det framgår av stadgarna att en sådan avgift får tas ut.

För övrigt ska gällande lagstiftning och praxis som följer av lagstiftningen samt brf Bostadsrätts stadgar vara vägledande när beslut fattas om beviljande eller avslag av andrahandsupplåtelse.

Styrelsens beslut ska genast meddelas medlemmen skriftligen. Vid avslag på ansökan ska även upplysning lämnas om att det finns möjlighet att överklaga styrelsens beslut till Hyresnämnden.

Denna policy fastställdes på brf Bostadsrätts styrelsemöte ……………………….


………………………


Policy utgår från;
- Bostadsrättsföreningens stadgar § 40
- Bostadsrättslagen 7 kap § 10-11

Se: Lättare att få tillstånd till andrahandsupplåtelse i bostadsrättsförening från juli 2014

Se även;
Mall för arbetsordning i styrelsen
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2014-06-09 klockan 16:01.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är av
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Lättare att få tillstånd till andrahandsupplåtelse i bostadsrättsförening? Admin Bostadsrättsforum 17 2015-02-11 10:45
Får BRF föreningen höja hyran vid andrahandsuthyrning/andrahandsupplåtelse? Mahax Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 7 2013-11-13 17:46
Kod för bostadsrättsförening - Riktlinjer, regler, policy Admin Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2012-06-13 22:12
Policy för prövning av medlemskap i bostadsrättsförening Admin Faktabanken 0 2012-03-30 23:56
Otillåten andrahandsupplåtelse bostadsrätt Admin Faktabanken 0 2009-03-24 01:28Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 20:10.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare