Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include(block.php) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'block.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 3
Forum / gstbok - Om HSB/Brf, BoRevision och BoLina - anslagstavla
Sida: << | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | >> | Nästa   av 276 sidor.
Bokmärke   Index   [Meny]    / visa    till
Startsida, Bolina, BoRevision, Riksbyggen, SBC - Allt om bostadsrätter

Nytt forum (ersätter gamla forumet)Sveriges största forum för alla i bostadsrätt

Ett nytt forum för bostadsrätter har startats upp.
Länken till detta forum är http://hotpot.se/forum.

- - - Efterlysning - - -
Tips önskas om bra bostadsrättsföreningar i Malmö!

Skriv till media ! NU !!!

Klicka här för att läsa hotelsebrevet från styrelsen i Myggans förening
Ogiltig stämma                     "Budord för styrelsen"
Vad gäller för ledningarna i din lägenhet?

Klicka här för att se priser för bredband i HSB Bolina-nätet

Utsatt för telefonspam? Tipsa gärna om telefonnummer i detta forum!TÄNKVÄRT

Det krävs ett helt nytt sätt att tänka
för att lösa de problem vi skapat
med det gamla sättet att tänka.
Albert Einstein


G-I

jag försöker fundera på vilken modell/struktur man ska ha i en styrelse. Många problem vi har är att det är samma bolag (Rb) som beställer arbete från underleverantör, och som sitter som ledamot. Konfliktsituationer uppstår, och föreningen förlorra på det.

Jag ska själv arbeta för att ha följande modell, det har jag sett fungera i ett antal föreningar:
- ekonomisk förvaltning från ett bolag (kanske Rb, det fungerar ganska bra, men de kostar ganska mycket)
- en juridisk stöd från bolag B1, kanske SBC. Man kan vara medlem där och får råd när komplicerade situationer uppstår.
- jour: Dygnet eller annat liknande bolag.
- förvaltning: en fastighetsskötare

både mindre och större jobb (t.ex. ommålning av alla hus) kan vi göra offertförfrågningar själva.

Om något ser misstänkt i en faktura kan vi vända oss till vår juridisk stöd, typ SBC.

Det är en modell som jag vill prova i min förening.


9/03 2007 (2129) e
    Kommentar av Admin
Låter bra, men jag skulle nog tänka mig för två gånger innan jag anlitade SBC som juridsk expertis. Tänk på att SBC varit med om att skapa de riktigt usla lagar som vi har idag... som nästan enbart är till för att gynna bostadsorganisationerna och där man inte värnar om de enskilda medlemmarna.

Jag kan ha fel, men jag är väldigt säker på att när det gäller regler, stadgar och lagar så kommer SBC att hålla starkt ihop med såväl Riksbyggen som med HSB.

SBC må vara det minst onda av tre, men risken är stor att er styrelse helt plötsligt får inte bara Riksbyggen att kämpa mot, utan även SBC, om ni anlitar SBC som juridiskt stöd. Ni riskerar alltså att gå ur askan och rätt in i elden.

Jag har tidigare beskrivit hur skrämmande dåliga svar Bostadsrättsnämnden ger. Bostadsrättsnämnden består av 2-3 personer, varav en person är från SBC. Bostadsrättsnämnden påstår sig vara fristående från SBC. Jag påstår att Bostadsrättsnämnden är tätt sammanfogad med SBC.

Ett stort varningstecken för SBC som juridiskt stöd !!!Mr Br

"TRYGGHET – Vi håller vad vi lovar
UTVECKLING – Vi tänker nytt
VÄRDESKAPANDE – Det lönar sig att anlita Riksbyggen"

Ja, så skriver Riksbyggen i förvaltningsberättelsen..

9/03 2007 (2128) e


Mr Br

Riksbyggen känns tyvärr väldigt otrovärdiga som företag.. utan slappa styrelser i br. föreningar som inte ifrågasätter hade Riksbyggen troligtvis fått anstränga sig mycket mer för att få och behålla sin kunder..

9/03 2007 (2127) e
    Kommentar av Admin
Jo, så länge det inte finns en kompetent och handlingskraftig styrelse i bostadsrättsföreningen så har såväl HSB som Riksbyggen i princip fria tyglar att göra som de vill.

Därför mycket viktigt att rätt personer väljs in i styrelserna så att det inte bara landar folk där som är ute efter makt och pengar.

HSB Riksförbund har i sin senaste årsredovisning (från 2005) uppmärksammat att HSBs verksamhet (ekonomisk och teknisk förvaltning) börjat utsättas för konkurrens och att allt fler föreningar börjar (!!!) göra upphandlingar av de tjänster som HSB normalt haft monopol på. HSB Riksförbund konstaterar att det därför börjar ställas krav på de tjänster som HSB levererar, och att HSB måste lära sig att anpassa sig efter detta nya förhållande.

Hur det fungerar inom Riksbyggen vet jag inte, men där tycks det som om det till och med är ännu värre än inom HSB (dvs det är procentuellt fler föreningar som bara anlitar Riksbyggen av tradition).

Det finns mycket pengar att spara för föreningarna. Men det krävs styrelser som är kompetenta för sina uppgifter, och som inte är rädda för att ställa bostadsorganisationen mot väggen.


Fd. ledamot i brf

Självklart är det styrelsen som ska godkänna (attestera)fakturor, sen får RB vara hur mycket förvaltare dom vill. Vi har ju HSB o dom ser bara till att fakturorna blir betalda i rät tid efter godkännande av styrelsen.

9/03 2007 (2126) e
    Kommentar av Admin
Ja, det är trots allt styrelsen som har det yttersta ansvaret.
Håller därför med om att det är styrelsens uppgift att kontrollera (attestera) varenda faktura.

I min förening har styrelsen till och med betalt fakturor från HSB som hört till andra föreningar. Så mycket koll har de!


G-I

jag kan berätat att jag blev utkälld av RB-representanten på förra styrelsemöte, för att han tycker att jag granska/klagar på fakturor (på leverantörer som Rb anlitat) för mycket. Vi är den ändå styrelsen som gör det, enligt honom.

Många räkningar kommer till mig EFTER att förfallodagen gått ut. för att Rb slarvar. Dessutom är det självklart styrelsens arbete att ha koll på fakturorna och att kolla att de är riktiga. Jag dubbelkollar inte alla, bara de som ser misstänkta ut. Att kräva en mer detajlerad redovisning på arbetet som gjorts, om fakturan är för odetajlerad, är ändå rimligt tycker jag.

8/03 2007 (2125) e
    Kommentar av Admin
Jag tror att er Riksbyggen-representant ljuger när han säger att ni är den enda förening som granskar och/eller ifrågasätter fakturor, men det värsta är att det nog ändå ligger lite sanning i vad han säger. De flesta styrelser i Riksbyggenföreningarna är nog godtrogna och låter alla Riksbyggen-fakturor passera utan kontroll !!

Medlemmarna måste ställa krav på sina styrelser att de granskar Riksbyggen och inte låter Riksbyggen dränera föreningen helt på pengar.

Missa inte inläggen i det nya forumet!

Se bl.a. frågan om förvaltning/Riksbyggen
Warning: include() [function.include]: http:// wrapper is disabled in the server configuration by allow_url_include=0 in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include(http://hotpot.se/ad/adrotate.php) [function.include]: failed to open stream: no suitable wrapper could be found in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

Warning: include() [function.include]: Failed opening 'http://hotpot.se/ad/adrotate.php' for inclusion (include_path='.') in /var/www/hotpot.se/public_html/php/gbhsb/index.php on line 1455

stephan

Entreprenörsfel

Det händer ju då och då att det blir fel leverans eller felaktigt utfört arbete, jag undrar vem som står för garantierna. riksbyggen eller föreningen.
Riksbyggen har ju ofta 2sina2 entreprenörer som jag tror att de helst inte vill bråka för mycket med?

Mellanhänder är alltid svårt?

8/03 2007 (2124) e


G-I

Avtal?

I fall Riksbyggen beställer ett arbete från ett externt bolag, presenteras till styrelsen underlevrantörens prisförslag. Sen kan styrelsen tycka.
Ibland bestämmer bara styrelsen att vi ger ett uppdrag till Rb att fixa en grej. Då har de fria händer och vi granskar inte något avtal i föreväg. Sen kommer fakturan och överaskningen.
Vi har bestämt att alltid kräva ett få veta priset innan ett arbete görs, för att undvika konstiga fakturor. Dte rä alltid lättare att tacka nej innan än att klaga när det är för sent.


8/03 2007 (2123) e


stephan

Garantier?

En fråga till er som har riksbyggen och utsätts för påslag hela tiden.
Vi tar ett låsbyte som exempel. när överenkommet avtal skall skrivas under mellan låsfirman och föreningen görs detta av Riksbyggen eller firmatecknare i styrelsen?


8/03 2007 (2122) e


G-I
Hemsida

Jo, Riksbyggens administrationtillägg för ett visst arbete blir visst högre ju högre fakturan är.
Detta visar tydligt konflikten som en Riksbyggen representant står framför: lojal mot föreningen eller mot Riksbyggen?
Om man tycker att Riksbyggen inte gör sitt bästa så kan man alltid hota att de orsakar en ekonomisk skada till föreningen. dett med "ekonomisk skada" står tydligt i lagen. Det är också ett vapen som Riksbyggen ofta använder för att skrämma andra styrelseledamöter som tycker annorlunda. Jag tycker att detta "vapen" kan användas mot Riksbyggen också.

I bollen finns min granskning av hur Rb tjänar "extra" ohederliga pengar på förvaltning.

8/03 2007 (2121) e


Mr Br

Ja, det är ju lite typiskt Riksbyggen att inte ta in anbud från fler..
Märk därtill att Riksbyggen vill tjäna pengar och "suga ut" så mycket som möjligt ur föreningen.
Vidare verkar Riksbyggen älska pålägg/ påslag av typen administration.


8/03 2007 (2120) e

Upp - Nästa sida
   

Sveriges enda forum för alla brf-medlemmar

Sveriges största forum för alla i bostadsrätt (HSB, Riksbyggen, SBC).
Här diskuteras allt som hör till bostadsrätter;
demokrati, öppenhet, insyn, information, medbestämmande,
rättigheter, lagar, styrelsens ansvar, stamrörsbyte, etc.
Startsidan om bostadsrättsföreningar

Riksbyggen

Länka gärna till detta forum


Sök bland detta forums inlägg
Sök bland Admins kommentarer
Du kan för närvarande enbart söka på en söksträng åt gången (dvs du kan inte söka på ord som inte kommer direkt efter varandra).


Databas hittas ej.