Sydsvenskan skriver nedanstående i en artikel (Karl G Jönsson) publicerad 2007-01-14.

Amatörerna tar över

"De saknar ofta kompetens när det gäller ekonomi och fastighetsskötsel. Och kunskapen om föreningsdemokrati är inte alltid särskilt stor.

De flesta som någon gång har ägt en bostadsrätt kan berätta om styrelser som betett sig märkligt. Ibland blir det så märkligt som i fallet med HSB-föreningen som ville vräka en gammal dam för att hon inte hade betalt sin hyra i tid, eftersom hon låg på sjukhus. I andra fall kan det handla om rena fraktionsstrider, där grannar gaddar sig samman mot varandra och försöker ta makten genom kupper på årsstämman.

Hur många känner igen bilden av bostadsrättsföreningens ordförande som en äldre man som njuter av att ha makten över sina grannar och gör allt för att behålla den? Ofta bygger han sin maktbas på andra äldre grannar som vill bevara allt som det är och betraktar de yngre i huset med misstänksamhet.

I sådana hus förtvinar föreningsdemokratin, eftersom de som borde engagera sig till slut inte orkar bry sig. Jag har pratat med ombudsmän i de stora bostadsrättsorganisationerna som medger att detta är ett stort problem - som de inte vill tala om. "Det är känsligt, vet du."

Organisationerna ska ju hjälpa sina medlemsföreningar, bland annat i tvister med de egna medlemmarna. Det är en verksamhet de tjänar pengar på, och då kanske man ser mellan fingrarna med förhållanden som inte borde förekomma."
SDS skriver också;

Du som har erfarenhet av hur det kan gå till i en bostadsrättsförening, på gott och ont, får gärna höra av dig. Skriv och berätta, så kanske vi kan få igång en diskussion om hur det är och hur det borde vara.

Läs vad Karl G Jönsson skriver i SDS om;

 1. Amatörerna tar över (krönika, K. G J., 14/1 2007)
  Vi lever i bostadsrättens gyllene tidsålder. Allt fler får möjligheten att omvandla sin hyreslägenhet till bostadsrätt. Själva omvandlas de med ett par namnteckningar från hyresgäster med begränsat inflytande till ägare av en bostadsrätt vars värde i ett slag kanske fördubblas.

 2. "Skrämmande interiörer" (krönika, Karl G Jönsson, 21/1 2007)

 3. Många kommentarer om odemokratiska bostadsrättsföreningar
  (ej med i HSB:s lista över artiklar)

 4. Läsarbrev - "Byt ut betonghäckarna!" (21/1 2007);
  - Ta ditt ansvar och var med och påverka!
  - Hotas av vräkning om jag uttalar mig
  - Varför så negativ om bostadsrätt?

 5. "Vilka bostadsrättsrysare!" (krönika, Karl G Jönsson, 28/1 2007)
  Läsarna skriver om rysarstyrelser

 6. Läsarbrev (28/1 2007);
  - Våga lyfta ut makthungriga ur styrelsen
  - Bostadsrättslagen är förlegad

 7. Fler klagar på bostadsrätters styre (28/1 2007)
  Länsstyrelsens bostadsrättsärenden ökade med 30 %...
  10 procents stöd gäller om särskild granskare/medrevisor

 8. Läsarna skriver om rysarstyrelser 30/1 2007
  Mina två senaste söndagskrönikor har väckt stort gensvar bland människor med erfarenhet av bostadsrättsföreningar. "Amatörerna tar över", skrev jag i den första, där jag varnade blåögda bostadsrättsköpare att tillvaron i en bostadsrättsförening inte alltid är så himmelsblå. Men inte trodde jag att det kunde vara så illa.

 9. Jantelagen styr föreningarna (4/2 2007)
  Redaktionen har blivit bombad av e-post och telefonsamtal den senaste veckan. Allt har handlat om hur det går till i våra bostadsrättsföreningar. Och det är inga vackra saker.

 10. Läsarbrev (4/2 2007);
  - Styrelsen behandlar sina medlemmar som hyresgäster
  - HSB stöttar inte sina medlemmar
  - Vem har tid med styrelsearbete?
  - Varför låna ut pengar vi behöver själva?
  - Man måste skaffa sig majoritet

 11. Bostadsrättsförening togs över i hemlighet (4/2 2007)
  Riksbyggen skrev nyligen ett lönsamt kontrakt om förvaltningen av en stor bostadsrättsförening på Segevång. Utan att medlemmarna fick veta någonting i förväg. Och utan att bostadsrättsföreningens ordförande var närvarande - eller ens informerad.

 12. En tumme i ögat på styrelsen (om denna webbplats) (4/2 2007)

 13. Passar det inte så kan du flytta (11/2 2007)
  "Demokratiskt underskott" är ett begrepp som ibland används i samhällsdebatten. Det är kanske lite luddigt men ändå lättbegripligt. Det är när det inte finns riktigt så mycket demokrati som man skulle ha rätt att kräva.

 14. Många skäl för och emot när Malmgården ligger i vågskålen (11/2 2007) Omvandling till bostadsrätt eller ej

 15. BRF-styrelser rena gubbväldet (25/2 2007)
  "Det finns säkert några få som biter sig fast" skriver HSB-direktörerna Lars Danielsson och Börje Nilsson i debattartikeln här intill om problemet med "betonghäckarna" i bostadsrättsstyrelserna.
  Ni kanske skulle gå ut i bostadsområdena och prata med era medlemmar lite oftare. Inte med de i styrelsen, utan de andra.

 16. Bostadsrättsstyrelsen i fokus (skrivet av HSB, 25/2 2007)

 17. Bristen på demokrati (krönika, Karl G Jönsson, 4/3 2007)

 18. Ledningen skulle nominera sig själva (4/3 2007)
  Valberedningens förslag gillades inte av HSB-föreningens styrelse som kontrade med att försöka upplösa beredningen. Framtida nomineringar till styrelseposter skulle styrelsen sköta själv.
  HSB centralt fördömer styrelsens agerande (4/3 2007)
  HSB:s riksförbund tar avstånd från styrelsen i BRF Eriksfälts initiativ till att upplösa föreningens valberedning och själva sköta nomineringsarbetet. Så kan det inte gå till, säger HSB:s presschef Åke Johansson

 19. Läsarbrev; "Det finns massor med kompetenta personer" (4/3 2007)

 20. Läsarbrev (av mig); "HSB är en del av problemet" (4/3 2007)

 21. Vem står upp för bostadsrättsägaren? (K. G J. 11/3 2007)

 22. Hyresgästföreningen söker nya klienter (11/3 2007)
  Hyresgästföreningen diskuterar nu om nya grupper på bostadsmarknaden kan bli medlemmar. En tänkbar grupp är alla de bostadsrättsinnehavare som hamnar i tvister med bostadsrättsföreningarna där de bor.

 23. Fler än hyresgäster kan behöva hjälp (12 mars 2007)
  Våra bostadsrättsföreningar är inga skolexempel på medlemsinflytande, och paraplyorganisationerna som kunde vara på medlemmarnas sida mot lokala småpåvar i styrelserna, de står ofta på styrelsernas sida. I en tvist med den egna styrelsen får den enskilda medlemmen vara med och betala den jurist som styrelsen anlitar mot honom eller henne.

 24. Läsarstorm om problemen i bostadsrätter (18/3 2007)

 25. Vad har SBC att säga? (18 mars 2007)

 26. Äger hellre än hyr? (1/4 2007)
  SBC känner inte till att medlemmarna i en brf inte äger sin bostad.

 27. Svårt för invandrare att köpa bostad (1/4 2007)

 28. Fyra av tio störs av sina grannar (1/4 2007)
  • Fler än var tionde hyresgäst störs varje vecka eller oftare.
  • En majoritet (67 procent) tar saken i egna händer och pratar med den störande grannen.
  Drygt en av fyra ringer hyresvärden. Nästan lika många lider i tysthet. Källa: Hem § Hyra


 29. Starkare valberedning ska stärka demokratin (8/4 2007)

 30. "Stämma i bäcken" (krönika, Karl G Jönsson, 8/4 2007)

 31. Läsarbrev (22/4 2007);
  "Återupprätta anseendet för bostadsrättsföreningarna"

 32. Bostäder till alla men på olika sätt (22/4 2007)

 33. Frågvis förening kan bli utesluten (11/5 2007)
  Ej med i HSB:s utskick till förtroendevalda!

  Bostadsrättsföreningen Misteln på Amiralsgatan i Malmö riskerar att uteslutas ur HSB Malmö. Orsak: Mistelns styrelse har ihärdigt ställt frågor om HSB Malmös ekonomi. Den möjliga uteslutningen är den första i HSB Malmös 87-åriga historia.
  Publicerad 11 maj 2007Bostadsrättsföreningen Misteln består av 64 lägenheter i ett tegelhus på Amiralsgatan.

  De äldsta medlemmarna i föreningen har bott i huset sedan det byggdes, 1947.
  Men nu riskerar alla Mistelns medlemmar att kastas ut ur HSB Malmö.
  Orsaken är att Mistelns ordförande Bo Linde och sekreterare Fredrik Löfvall med stor envishet har krävt svar på frågor om HSB Malmös ekonomi, inte minst kopplat till bygget och driften av Turning Torso.
  I november förra året skrev Sydsvenskan om Mistelns krav på att få ut Turning Torsos driftsbudget.
  Då svarade HSB Malmö med att kontraktera advokaten Fredrik Bogren, som i ett brev till Mistelns styrelse förklarade att ytterligare frågor endast kommer att "bemötas rättsligen".
  Men trots advokatens brev har Misteln fortsatt att ställa frågor. HSB Malmös ledning har ställt sig villiga att träffa representanter från Misteln, men Misteln vill ha skriftliga svar på sina frågor.

  I en medlemsorganisation har medlemmar rätt att få den information som de efterfrågar, säger Bo Linde.
  I november 2006 vägrade HSB Malmös ledning att lämna ut Turning Torsos driftsbudget till Misteln. I en skrivelse på HSB Malmös intranet förklarade informationschefen Bengt Skånhamre att driftsbudgeten är en affärshemlighet jämförbar med receptet på Coca-Cola.
  Mistelns styrelse blev därför förvånade när driftsbudgeten helt oväntat offentliggjordes på HSB Malmös stämma i april i år.
  Vi har kommit fram till att vi kunde tillfredsställa Misteln och andra som har ställt den här frågan genom att lägga in driftsbudgeten i årsredovisningen, säger HSB Malmös styrelseordförande Alf Gustavsson.
  Men Misteln är inte nöjda. Bostadsrättsföreningen har ställt 71 frågor som så här långt är obesvarade av HSB Malmö.
  Det här handlar om demokrati. Får vi inte lov att ställa frågor, hur obekväma de än är, så fungerar inte demokratin, säger Bo Linde.
  Konflikten med Misteln har nu fått HSB Malmös styrelseordförande Alf Gustavsson att överväga en uteslutning av föreningen från HSB.
  "Medlem som inte uppfyller sina skyldigheter eller förfar bedrägligt mot föreningen eller på annat sätt företar handling som skadar föreningens intresse kan uteslutas ur föreningen. Styrelsen beslutar om uteslutning", lyder §33 i HSB Malmös stadgar.
  Vi har ställt frågor för våra medlemmars skull. Hela frågan om uteslutning är horribel, säger Bo Linde.
  Jag kan ärligt säga att jag inte vill gå till hävderna som den första ordförande som har uteslutit en bostadsrättsförening ur HSB Malmö, men om jag finner att det är min och styrelsens mening så gör jag det. Det är mitt uppdrag, säger Alf Gustavsson.
  Alf Gustavsson uppger att tanken på att utesluta Misteln är hans egen, men att han har hunnit informera resten av styrelsen och HSB Malmös vd Lars Danielsson.

 34. Turning Torso och makthavarnas maktfullkomlighet är skrämmande (12/5 2007)
  Ej med i HSB:s utskick till förtroendevalda!

 35. SR: HSB Malmö stäms av egen förening (20/6 2007)
  Ej med i HSB:s utskick till förtroendevalda!
Bostadsrättslagen
Juridik och lagar för brf:ar - Brl
Allt du behöver veta om lag & rätt
hotpot.se/forum

Läs vad Sara Frostberg Lowery skriver (070204) om;
Hemsida (gissa vilken) ifrågasätter maktfullkomliga styrelser
Idag besöker runt 15000 personer sidan varje månad för att diskutera bland annat maktfullkomliga styrelser och ansvar vid vattenskador.


Se även
Ägarlägenheter vore bra på Rosengård,
och
Brf misstänkt för ekobrott uteslöt kritiska medlemmar
samt
Fritt fram att ombilda hyresrätter (21 mars 2007)
samt
Ägarlägenheter i Danmark (31 mars 2007)
samt
235.000 skrev på (31 mars 2007)
samt
Boförening känner sig hotad av HSB
samt
SDS: Frågvis förening kan bli utesluten (11/5 2007)
samt
SDS: Turning Torso-kalkyl hemlig som Coca Cola-recept (25/11 2006)
samt
HSB Malmö klandras av egen bostadsrättsförening (19/6 2007)
Bostadsrättsföreningen Misteln klandrar HSB Malmös årsstämma och kräver att den skall göras om
samt
HSB Malmö stäms av egen förening (20/6 2007)
samt
Misteln stämmer HSB Malmö (20/6 2007)
HSB Malmö har idag från Malmö tingsrätt erhållit de handlingar som bostadsrättsföreningen Misteln i Malmö ingett i sin stämningsansökan vid Malmö tingsrätt med begäran om att årsstämman av den 26 april skall göras om.
Bostadsrättsföreningen vill att HSB Malmös årsmöte den 26 april skall göras om då de anser att ett antal felaktigheter har begåtts, bland annat att stämman var öppen för andra än fullmäktigeledamöterna.
HSB Malmös styrelse kommer nu att gå igenom handlingarna och inge sina kommentarer till Malmö Tingsrätt.
– Det är för tidigt att uttala sig om när en eventuell förhandling i Malmö Tingsrätt kommer att äga rum säger ordförande i HSB Malmö Alf Gustavsson.
Det är vår förhoppning att ärendet får en snar lösning och jag vidhåller min åsikt att det är tråkigt att bostadsrättsföreningen har valt att frågorna skall avgöras vid Malmö tingsrätt, avslutar Alf Gustavsson.

samt
Bostadsrättsföreningen Misteln är för öppenhet (HSB Malmö, 12/9 2007)
samt
HSB Malmö bestrider felaktigheter (16/10 2007)
HSB Malmö bestrider felaktigheter vid 2007 års stämma
HSB Malmö bestrider på alla punkter anklagelserna om formella felaktigheter i anslutning till föreningens årsstämma samt protokolleringen av densamma. Anklagelserna om felaktigheter har framförts av brf Misteln i en stämningsansökan till Malmö Tingsrätt. HSB Malmö tillbakavisar även kravet på att ett antal beslut på stämman ska upphävas, liksom att årsstämman, eller delar av den, ska göras om.
Bakgrunden är att brf Misteln bland annat hävdat att protokollet från den ordinarie föreningsstämman i april är felaktigt. I inlagan till tingsrätten förklarar HSB Malmö via sitt juridiska ombud, Blanka Kruljac:
– I det fall att innehållet i protokollet inte skulle överensstämma med de beslut som fattades vid årsstämman, gäller det beslut som i verkligheten fattades vid stämman. Det är med andra ord stämmans beslut, som är föremål för tingsrättens prövning.
På punkt efter punkt tillbakavisar HSB Malmö påståendena om formella felaktigheter. HSB Malmö yrkar även ersättning för rättegångskostnader med ett belopp som kommer att anges senare.
– Från HSB Malmös sida kan vi bara beklaga att frågan tagit den här vändningen. Vi har i omgångar, via träffar och möten med brf Misteln, sökt en lösning på tvisten, säger HSB Malmös verkställande direktör Lars Danielsson.
HSB Malmö avser inte att vidare kommentera frågan innan handläggningen i Malmö Tingsrätt är avslutad.
Avsändare
Alf Gustavsson, ordförande i HSB Malmö, mobil 0705-45 43 53

samt
Bolagsfakta: HSB Malmö bestrider felaktigheter vid 2007 års stämma (16/10 2007)
samt
Skånskan: HSB nekar till felaktigheter vid årets stämma (19/10 2007)
samt
"Det här skall sätta blåslampa på styrelsen" (20/10 2007)
samt
Allt om Johnny Örbäck

Turning Torso
HSB Malmös högkvarter
Byggt av medlemmarnas pengar
hotpot.se/forum

Missa inte denna möjlighet !!!

SDS är praktiskt taget den enda tidning i landet som är vaken för de problem som finns inom bostadsrättsföreningar. Hoppas verkligen det nu blir många som skriver in till tidningen om de problem som upplevts i bostadsrättsföreningen. Sydsvenskan borde kanske ha en separat avdelning för detta område där dylika problem löpande tas upp.

Här kan media göra något riktigt gott för Sveriges alla innehavare av bostadsrätt, och jag hoppas verkligen att det är många som nu fattar pennan och börjar lätta sitt hjärta så att den diskussion SDS efterfrågar kommer igång på allvar.

SDS skriver inget om att det måste röra sig om bostadsrätter i Öresundsregionen (eller i Stockholm), så det är fritt fram för alla i hela landet att skriva in till tidningen.

Skriv till;
Karl G Jönsson (SDS)

eller
MEJLFRÅGA:Hur funkar det i din bostadsrättsförening?

SDS
Växel: 040-28 12 00
Fax: 040-93 54 75
Postadress: Sydsvenskan, 205 05 Malmö


PS.
Tänk på att skriva kort och koncist (max en A4-sida) samt att din skrivelse gärna är körd genom en rättstavningskontroll. Om du vill så kan du referera till webbsidor på denna sajt för att förtydliga ditt problem.

FORUM

Vad fungerar bra/dåligt i din förening?

Om du har några synpunkter om din brf, om din bostadsorganisation (HSB, Riksbyggen, SBC) eller frågor om att bo i bostadsrätt, dela gärna med dig av dessa genom att klicka här!
Forum för alla i bostadsrättSenaste inlägg
(rss-reader för Google Chrome)
Forum för alla i bostadsrätt Tipsa en vänFAKTABANKEN - FORUM FÖR ALLA I BOSTADSRÄTT
Störningar i BRF A 01
Avgifter i BRF A 02
Underhåll bostadsrätt, Ansvarsfördelning, Förändring av lägenhet A 03
El, Värme och Vatten i BRF A 04
Balkong och Uteplats, Utemiljö, Parkering & Garage i BRF A 05
Styrelse, Styrelsemöte, Protokoll, Tystnadsplikt, Dagordning A 06
Bostadsorganisation - Förvaltare A 07
Likhetsprincipen - Likabehandlingsprincipen A 08
Jäv A 09
Särskild granskning, Medrevisor, Revisor & Revisorssuppleant A 10
Hyresnämnden - Bostadsrätt A 11
Regelverk för bostadsrätt A 12
Avhysning, Uppsägning, Förverkande, Avsägelse, Tillträde bostadsrätt A 13
Andrahandsuthyrning i BRF B 01
Andelstal och Mätning bostadsyta B 02
Kapitaltillskott, Insatshöjning, Förändring av insats bostadsrätt B 03
Överlåtelse, Köp av bostadsrätt, Mäklare, Medlemskap B 04
Vattenledningsskada och Vattenskada i bostadsrätt B 05
Ekonomisk plan bostadsrättsförening B 06
Lägenhetsförteckning, Medlemsförteckning B 07
Föreningsstämma, Röstning, Ansvarsfrihet, Motioner i BRF & Arvoden B 08
Valberedning i BRF B 09
Ändring av stadgar i BRF B 10
Självförvaltning i BRF B 11
Sambolag bostadsrätt B 12
PUL BRF B 13
Väsentlig förändring av fastighet B 14
Likvidering av bostadsrättsförening, Fusion, Överlåtelse av hus i BRF B 15
Utvidgning av verksamhet i BRF B 16
Statistik bostadsrätter B 17
   FAKTABANKEN
   Gå direkt till Faktabanken i Forum för alla i bostadsrätt  " LÄNKAR TILL WEBBSIDOR OM HSB & BRF "  
Huvudsida
HSB:s normalstadgar - enbart för att skydda HSB och styrelse?   Vad innebär det att inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet?
Sveriges bästa brf-stadgar   Vad får styrelsen besluta om?
NY FÖRENINGSLAG!   Arbetsordning för styrelse
Länkar till lagar och föreskrifter   Budord för styrelsen
Utträde ur HSB   Vilken kompetens behövs i en styrelse?
Anmälan till hyresnämnden   Valberedning
Andrahandsuthyrning   Hur skriver man en motion?
Överlåtelse av bostadsrätt   Exempel på motioner till ett årsmöte
Försäljning av bostadsrätt   Motioner HSB 2009
Vad gäller avseende vattenledningsskada?   HSB Malmös årsstämma 2009
Utdrag ur lägenhetsregister   Klander HSB årsstämma 2008
Vem ansvarar för vad?   Information till medlemmarna
Vad gäller avseende p-plats?   Offert badrumsrenovering
Vem får närvara på stämman?   Certifiering av bostadsrätt
Stämma, närvarostatistik   Länkar till bostadsrättsföreningar
Årsredovisningen   SDS om bostadsrätter
Arvode brf-styrelse - Per lgh   Håll koll på styrelsen - DN Bostad
Arvode HSB Malmö   Samarbete är nödvändigt - DN Bostad
Vicevärdens uppgifter   Talibanstyre & maktlösa medlemmar -SvD
BoRevision - en fara för din förening   Föreningar tar ut pengar från HSB - SDS
Värme och ventilation   HSB Malmö skandalen
Styrelsen varnar !!!   Frågor till HSB/Riksbyggen
Exempel på hur medlemmar behandlas   Hur HSB i Sverige svarar på frågor
Exempel på protokoll från årsmöte   HSB Riksförbund
Justering av ovanstående protokoll   Vilka är de ansvariga?
Vår Bostad   Vad är HSB bra för?
Dagordning - lagbrott   Föreningar som censurerar bort kritik
Byte av stamrör   Hur en årsstämma kan gå till
 

Om boendet i en brf   -   Bo i brf

Riksbyggen
Se länkar ovan


©2009 - Uppdaterad 2018-01-27 Stockholm • Göteborg • Malmö / Skåne