Varning för ”dövstumma” EU-migranter över hela landet igen

De kommer tillbaka då och då. Personer som med lapp går runt på torg och vid matbutiker, håller fram en lapp där de står att de är dövstumma och att man samlar in pengar. På pappret finns en EU-symbol och en handikappsymbol som ska ge sken av att det är seriöst.Dövstumma EU-migranter

Dövstumma tiggare dyker upp då och då på olika platser runt om i landet och polisen har svårt att göra något åt det så länge inget brott begås – eller att någon gör en anmälan.

Red’s kom:
Polisen kan verka i förebyggande syfte, precis som samhället i övrigt. Så sker dock inte.

När sedan anmälan görs kan polisen agera på detta istället för att bara med vändande post skicka svar i stil med ”Förundersökning läggs ner pga att brott inte kan styrkas”.

En anmälan är en förutsättning för att komma åt detta bedrägeri

Uppges att man har ett handikapp och använder sig av det för att lura människor på pengar kan det vara frågan om bedrägeri – men det gäller att någon gör en anmälan och att polisen får tag på personerna.

Ordningsstadgar styr tiggeriet

Enligt polisen är det inte olagligt att tigga eller be om pengar, men man ska veta att det kanske inte är sant som sägs eller berättas – men har alltid rätt att säga nej.

Red’s kom:
Det är endast lagligt att tigga om tiggeriet inte bryter mot gällande ordningsföreskrifter. Där kan nämligen regelverk sättas upp för hur tiggeri ska ske och om aktivt tiggeri är förbjudet.

Se: Insamling av pengar – Alla kommuners ordningsstadgar om tiggeri

Polisen tar emot tips på 114 14

Om man anser sig utsatt för något brott i samband med dessa tiggerier eller om man har andra upplysningar och iakttagelser så tar polisen emot tips på 114 14.

Gör polisanmälan direkt

Det svåra är dock för polisen att få tag på personerna efter en anmälan då man åker från kommun till kommun och stannar inte länge på samma plats.

Red’s kom:
Om polisen agerar direkt uppstår inte denna ”svårighet”.

EU-migranter som fejkar att de är dövstumma är vanligt sedan flera år tillbaka

Det finns många händelser senaste åren där anmälningar finns om dövstumma där folk har gett pengar just för att bli av med dom. En del känner sig lurade då ”dövstumma” en stund senare pratar i mobiltelefon.

EU-migranterna kan bli aggressiva

Det finns också anmälningar om att de blir aggressiva om man ifrågasätter dom eller säger nej.

Sveriges Dövas Riksförbund varnar för EU-migranterna

Sveriges Dövas Riksförbund har i pressmeddelande gått ut och sagt att man inte står bakom den här typen av tiggeri och att det inte är några av deras medlemmar.

Ordet dövstum är dessutom ett gammalt och förlegat begrepp som avskaffades i officiella texter i Sverige i mitten av 1950-talet. Klicka här för att gå till artikeln, 2016-05-17
Se även bl a;
Fyra ”dövstumma” EU-tiggare anhölls av polis efter stenkastning

EU-migranter tigger genom att låtsas vara dövstumma, igen

EU-migrant anhållen för bedrägeri efter insamling till dövstumma


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *