Unikt i Public Service: Kritik mot Hans Caldaras tillåts

För första gången någonsin har Public Service släppt in kritik mot Hans Caldaras, från aktivistgruppen ”Nätverket för utsatta EU-medborgare”. Detta efter att han öppet förespråkat att media inte ska berätta fakta om hur verkligheten ser ut.

Bakgrund: Hans Caldaras: Människohandel med EU-migranter ska döljas – Uppdrag Granskning

Bitte Assarmo, chefredaktör Katolskt magasin, skriver nedanstående text, som på något märkligt sätt lyckats passera SVT:s censurkontroll:

Gårdagens Uppdrag granskning avslöjade det som alltför många i Sverige hittills inte velat erkänna – att det i Sverige befinner sig människor som är ägda av hänsynslösa maffiabossar. I ett djupt gripande program fick vi möta människor som lockats att resa till Sverige för att jobba men som sedan utnyttjats på det vidrigaste vis. Människor som ägts av andra.

Efter inslaget gjorde Hans Caldaras från Nätverket för utsatta EU-migranter sitt bästa för att utmåla UG-reportaget som generaliserade. Han oroade sig för att alla tiggare nu skulle komma att betraktas som kriminella.

I själva verket var det precis tvärtom. Ingenstans i UG:s program utpekades romer som en homogen kriminell grupp – ingenstans utmålades tiggare som en ansiktslös samling oönskade element.

Jag tror att programmet faktiskt kommer att leda till ökad förståelse och medkänsla för de människor som kommer hit för att tigga, samtidigt som det också kommer att öka vår vaksamhet inför misstänkt människohandel. Och det är bra. Det är mycket bra.

Ändå var Hans Caldaras, från Nätverket för utsatta EU-medborgare, oerhört kritisk till att denna människohandel överhuvudtaget uppmärksammades. Stundvis var han direkt aggressiv och trasslade in sig i ett egendomligt resonemang som lutade åt att maffiabossarnas illgärning skulle kunna förklaras med det bulgariska samhällets strukturer.

Det var direkt motvilligt som han överhuvudtaget erkände att slavhandel med tiggare är omänskligt och fel.

Problemet är så litet så det hade varit bättre att ingenting avslöja, för att inte stigmatisera dem som tigger, var hans budskap – detta trots att varken han eller någon annan egentligen känner till problemets omfattning.

Den breda allmänheten har sannolikt inga svårigheter att förstå att UG:s reportage syftade till att visa baksidan av tiggeriet.

Ett barn kunde urskilja nyanserna i detta djupt omskakande program. Så varför kunde inte Hans Caldaras det? Handlar det om ovilja att se verkligheten? Ren dumhet? En kombination? Eller handlar det om något helt annat? I så fall – vad?

En sak är i alla fall säker: Hans Caldaras argument ekade inte bara ihåligt utan även cyniskt efter mötet med de män och kvinnor som utnyttjats som slavar mitt ibland oss.

För om det var någon i detta program som avhumaniserade de utsatta EU-migranterna så var det han själv, representanten för det nätverk som ska hjälpa och stötta. Och det väcker många frågor.

Red’s kom:
Med tanke på de galenskaper som Hans Caldaras framförde är det ytterst märkligt att det inte resulterade i en folkstorm. Men låt oss nu bara slippa reaktioner från vänsterextremister på Bitte Assarmos text. De vill gärna ta bort fokus från sakfrågorna, och det är knappast rimligt att tillåta dem att göra detta i precis alla frågor.Klicka här för att gå till artikeln i SVT, 2016-10-06
Se även bl a;
Tiggarbossar frikänns för människohandel i Sverige


Reportage om tiggare i Rumänien som åker till Sverige för att begå brott


Thomas Hammarberg vill sätta munkavle på politiker om EU-migranter – Antiziganism?


Aktivister befäster EU-migranters utsatthet – inhumant och osolidariskt

Aktivism hör inte hemma i politiken – Soraya Post m fl försvarar EU-migranters lagbrott


För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret (tidigare register) eller använd sökfunktionen här.

2 reaktioner till “Unikt i Public Service: Kritik mot Hans Caldaras tillåts”

 1. En befängd och medveten missuppfattning som går i linje med all den rasistiska och ondskefulla propaganda ni för!

 2. Men snälla Hans.
  Berätta gärna vad du anser vara en ”befängd och medveten missuppfattning” i Bitte Assarmos text

  Om något som står här skulle vara felaktigt så är det väl viktigt att läsarna får en rättvisande bild, tycker du inte det?

  Här får alla – oavsett vilket politiskt läger man anser sig tillhöra – komma till tals och ingenting mörkas. Om något är felaktigt kan vi lova att det omedelbart kommer att rättas upp.


  Sedan vad gäller din anklagelse om att det som står här är rasistiskt, det är ondskefullt och det är propaganda;

  Rasism är – vilket också står här till vänster – absolut förbjudet. Om du upptäckt något rasistiskt är det av största vikt att du upplyser om detta så kommer det omedelbart att tas bort.

  Men för att det inte ska uppstå några missförstånd så läs gärna vilka definitionerna är för rasism, främlingsfientlighet och antiziganism;
  Rasist/främlingsfientlig – Definition
  Där kan du läsa hur vänstern definierar rasism, hur en rad ordböcker (svenska och engelska) definierar rasism samt hur Wikipedia definierar rasism. Det är kanske den mest lättlästa – men ändå djupdykande och breda – sammanställning som finns av definitionerna.

  • Vad är det som du anser vara ondskefullt? Inget som skrivs här syftar till att vara ondskefullt utan enbart upplysande. Alla är fria att ha sin egen åsikt, men bara för att man är av en annan åsikt innebär det inte varken att det som skrivits är ondskefullt eller att vi är ondskefulla. Och jag kan garantera att även om vi är av olika åsikter så skulle vi aldrig ens tänka tanken att du är ondskefull. Tvärtom, vi tror att du är en god människa, men vi anser att den politik du bedriver nog snarare får motsatt effekt än vad du egentligen önskar. Om du lyssnat mer på opinionen (och mindre på Thomas Hammarberg) så tror jag du skulle kunna verka på ett betydligt bättre sätt för EU-migranternas bästa (vilket vi också vill).

  Med bästa hälsningar
  Red

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *