Tiggarkatt fick avlivas – EU-migranter för in djur olagligen i Sverige

Pga av bristande gränskontroller blir det allt vanligare att EU-migranter har djur med sig när de tigger.

Utanför Ica i Skånes Fagerhult har det under senaste tiden suttit en familj EU-migranter. Flera personer som passerat har kontaktat länsstyrelsens veterinärenhet då de oroat sig för familjens djur.

Med sig från Rumänien hade familjen en årsgammal hund och en liten kattunge.

I tisdags gjorde djurinspektörer från länsstyrelsen en kontroll hos familjen och fann att båda djuren visserligen verkade vara vid god vigör, men att kattungen var mager då den fick vanlig kattmat istället för mjölkersättning. Djuren saknade dock fri tillgång till vatten.

Kattunge olagligen införts i landet av EU-tiggare

Eftersom kattungen saknade hälsointyg och alltså förts in i landet olagligt togs den ifrån ägarna efter beslut av jordbruksverket.tiggarkatt

Frisk kattunge avlivades pga smittskyddsskäl

Katten avlivades senare på grund av smittskyddsskäl.
– Det var jättetråkigt för det var ett till synes friskt djur, men väldigt ungt. Bara runt åtta veckor gammal, säger Henriette Bonde, en av de djurskyddsinspektörer som mötte familjen.

Länsstyrelsen vet inte vad de ska göra med EU-tiggarnas husdjur

Hunden fick stanna kvar hos sin ägare eftersom det fanns ett djurpass och alla hälsointyg var i ordning. Problemet är att hunden bor alldeles för trångt i familjens bil.

Red’s kom:
Eftersom romerna hade intyg och tillstånd för hunden så visar det att de fullt medvetet fört in katten till Sverige i strid med lagen.

– I vanliga fall när djur bor i för trånga utrymmen kan vi uppmana ägaren att åtgärda detta, men det går ju inte i sådana här fall. Familjen har inget annat hem, så nu måste vi se hur vi ska gå vidare, säger hon.

Red’s kom:
Naturligtvis har familjen ett annat hem! Bara för att de saknar semesterbostad i Sverige så innebär det inte att de är hemlösa.

Om EU-tiggare inte kan leva upp till svenska lagar och regelverk så måste de rimligen utvisas.

Det är inte acceptabelt att EU-tiggare står över lagen, och får frikort bara för att de inte kan eller vill följa regelverken i Sverige. De får enligt EU’s fria rörlighet befinna sig i Sverige under tre månader, men det förutsätter att de följer lagen och kan försörja sig själva enligt normal standard, det inkluderar husdjur.

EU-tiggare tar med sig husdjur för att vi ska bli mer givmilda

Det blir enligt Henriette Bonde allt vanligare att EU-migranter tar med sig husdjur. Ibland är djuren förstås tänkta att få folk att bli mer givmilda.tiggare hund katt

Djuskyddsinspektörer larmas ofta om EU-tiggares vanskötsel av djur

– Det är en speciell problematik. Vi får ofta larm om de här djuren, men eftersom ägarna ständigt flyttar runt så det är svårt att göra kontroller.

Red’s kom:
Eftersom man är medveten om att EU-tiggare ofta flyttar till nya platser så måste djurskyddsinspektörerna givetvis reagera omedelbart vid en anmälan! Och agera preventivt!

Kattvänner rasar över avlivning

Flera skånska kattföreningar som tar hand om hemlösa och vanskötta katter är upprörda över avlivningen.
– Vi är emot all vanvård och djurplågeri oavsett etnicitet hos ägarnat, säger en representant från föreningen Kattkommando Syd som vill vara anonym.Klicka här för att gå till artikeln i HD, 2015-07-12
Se även bl a;
Vad gäller juridiskt för EU-migranters vistelse i Sverige? Regler för avvisning/utvisning av EU-migranter/tiggare

Utvisning av EU-migranter utan vistelserätt sker inte i Sverige


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *