Tiggare tvingas betala för sovplats och plats att tigga i Västerås

Tiggande EU-migranter i Västerås tvingas betala andra EU-migranter för bilar att sova i och platser där de kan sitta och tigga. Det har Stadsmissionen fått vittnesmål om.

Det finns också uppgifter om hot.

Stadsmissionens rapport om rumänska EU-migranter som tvingas betala till landsmän

Stadsmissionen har lämnat en redovisning till Västerås stad från det hjälpcenter som fanns för EU-migranter på Viksäng under de första månaderna i år.

Det är i den redovisningen som det framkommer flera vittnesmål från främst rumänska EU-migranter om att de tvingas betala till landsmän.

100 kr/natt för övernattning i bil

Det handlar om 100 kronor per natt för att få övernatta i en bil

100 kr/dag för tiggarplats

Det ska också enligt de här vittnesmålen kosta pengar att få sitta på vissa platser och tigga.
100 kronor om dagen för vissa platser i centrum, och 1 500 kronor per månad, ibland mer, för platser vid vissa matbutiker. Det finns också uppgifter om hot.

Nationell samordnare får rapporter även från andra delar av Sverige

Liknande uppgifter om att sådant här förekommer på andra håll i Sverige har kommit in till Martin Valfridsson, som är nationell samordnare för utsatta EU-migranter.

Tiggare rädda för att anmäla människohandel

Ronald Henriksson säger att Västerås Stadsmission uppmanar de som blir utnyttjade att polisanmäla, men att det finns en stor rädsla för att göra det.
– Bland människor vi möter och samtalar med så finns det individer som ibland har uttryckt att man känner sig utnyttjad, man känner sig hotad, man har blivit hotad, man har till och med blivit misshandlad, säger Ronald Henriksson.

– Vi gör ju som vi gör med vem som helst: vi säger att det här måste ni anmäla. Men då finns det en stor skräck för att anmäla, så det görs oftast inte för man är rädd för att det ska hända andra repressalier och så där, säger Ronald Henriksson.

Handlingsplan för EU-migranter

Kommunstyrelsen i Västerås har beslutat att ta fram en handlingsplan för EU-migranter. Bakgrunden är ett så kallat nämndinitiativ från Vänsterpartiet.
– Vi är mycket glada över att vårt förslag får bifall, säger Vänsterpartiets gruppledare Vasiliki Tsouplaki i ett pressmeddelande.

Red’s kom:
En handlingsplan för EU-migranter måste naturligtvis alla komuner ha, men den handlingsplan som tas fram kan naturligtvis inte handla om annat än hur skattebetalarnas pengar ska används på bästa sätt för kommunen. Dvs inte enligt hur Vänsterpartiet vill.Klicka häår för att gå till artikeln i SR, 2015-06-08
Se även bl a;
Explosionsartad ökning av EU-migranter i Västerås

Vänsterpartiet vill stödja tiggeriet i Västerås mer, krav på handlingsplan för EU-migranter


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *