Svenska kyrkan i Uddevalla vill upplåta en p-plats för EU-migranter

Svenska kyrkan i Uddevalla kan förmodligen ordna minst en parkeringsplats för EU-migranter som kommer med husvagn.

Det är inte klart om det blir den husvagn som kommunen nyligen lät avhysa från en parkeringsplats i centrum med dryga kostnader som följd, som får den första platsen. I dag är den tillfälligt omhändertagen av en privatperson som också betalade kostnaden för att lösa ut den efter kommunens och kronofogdens avhysning.

Red’s kom:
Se nedan för mer info om denna historia.

– Vi har haft många samtal med kommunen och med romerna och det senaste är att vi kan ha en husvagn på någon parkering utanför kyrkorna, säger kyrkoherde Ingvar Humlén.

Varför p-plats till EU-migranter?

Om det kan bli plats för flera återstår att se.
– Det är viktigt att vi gör det som vi klarar av och att det blir hållbart. Det gäller att vara klok men någonstans måste vi börja, fortsätter han.

Red’s kom:
Någonstans måste vi börja”? Varför måste ”vi” börja någonstans med försörjning av välfärdsturister?

Varför ska en viss grupp av turister få förmåner som ingen annan får?

Kringboendes godkännande

Men det är inte bara att upplåta en parkeringsplats. Det måste kännas tryggt både för EU-migranterna och för närboende. Båda måste också få information om hur det är tänkt.

Red’s kom:
Hur har Svenska kyrkan tänkt informera närboende och vilken hänsyn tas till vad kommunens egna invånare tycker om detta?

Svenska kyrkans plan väldigt ogenomtänkt

– Vi måste lösa det sanitära också. Om det blir bajamajor eller någon annan lösning har vi inte bestämt.

Red’s kom:
Toaletter, dusch, vatten, el, städning, vaktbolag, mat, etc, etc. Svenska kyrkan har inte tänkt på någonting av detta?

Varför ska romer få något gratis som inga andra turister får?

Göteborg är Svenska kyrkans förebild – gratis p-plats för specifikt EU-migranter

Förebilden i sammanhanget är Göteborg där kommunen har upplåtit parkeringsplatser åt EU-migranterna och deras husvagnar. De får skriva på ett kontrakt som gäller tre månader.

Red’s kom:
Är det lämpligt att ha en kommun som bryter mot lagen som förebild?

Se bl a; EU-migranter klarade sig från utvisning pga att Migrationsverket omorganiserade – Uppdrag Granskning

Svenska kyrkan vill att kommunen även ska försörja romer i Rumänien

Kyrkan i Uddevalla tycker dock inte att det räcker att hjälpa EU-migranterna när de är i Sverige och tigger. Det är ingen lösning på sikt.
– Det är också rimligt att kommunen gör något, både för romerna som är här och något för att förbättra deras situation i Rumänien. Vi har en positiv dialog med kommunen och jag vet att man funderar mycket på det här.

Red’s kom:
Räcker det inte med att kommunen flagrant bryter mot lagen genom försörjning av EU-migranter med skattemedel? Ska kommunen utöka sina lagbrott med att dessutom använda invånarnas pengar till välgörenhet i andra länder?

BEGÄRA UTTRÄDE UR SVENSKA KYRKAN
Efter att en tjänst införts på Internet som gjorde det lättare att gå ur Svenska kyrkan bestämde Svenska kyrkan att inte längre acceptera utträden via BankID. Ett regelverk de själva sätter. Mellan 2016-09-24 och 2016-12-21 hann 18 595 personer begära utträde via denna Internettjänst, alltså innan Svenska kyrkan ändrade sitt regelverk.
För att lämna Svenska kyrkan måste du nu istället fylla i en av följande blanketter och posta till din församling:

Ovanstående är en sammanfattning av;
Gå ur Svenska kyrkan! – Så här gör du

Klicka här för att gå till artikeln i Bohuslänningen, 2015-09-17
Bohuslänningen rapporterar att en privatperson,  med egna pengar, löste ut den husvagn som EU-migranterna fått.

När Niklas Edvinsson läste om hur EU-migranterna blev av med sin husvagn bestämde han sig. Han öppnade sin egen plånbok, och löste ut tiggarnas husvagn.

Husvagnen hade de tre rumänska kvinnorna, varav en är gravid, och en man, ställt på ställplatserna på Kampenhof. Tidigare hade den stått på grusparkeringen vid Bastionsgatan vilket inte är tillåtet, och kommunen begärde hjälp av kronofogden med ett avhysningsbeslut. Sällskapet flyttade husvagnen till Kampenhof och betalade 2 000 kronor i avgift för att stå där en månad. Men dagen därpå forslades vagnen bort när sällskapet var ute och tiggde. Ställplatserna ligger nämligen på samma tomt som grusparkeringen så avhysningsbeslutet var giltigt. Det var även fel att de fått tillåtelse att stå på ställplatsen.

Husvagnen bärgades bort och för att få ut den måste EU-migranterna ha en fullmakt från ägaren, en man i Stockholm, samt betala kostnaden för bärgning och kronofogde. Summa 2 900 kronor.

Red’s kom:
Kommunens kostnad är 1 100 kronor för bärgning av husvagnen. Kronofogden begär 1800 kr för avhysningen. ”ägaren, en man i Stockholm” är Sven Hovmöller. Trots att Sven Hovmöller står som ägare till husvagnen ville han dock inte betala för att lösa ut denna.

Nyckel till husvagn är i Rumänien

När han fått fullmakten från Sven Hovmöller begav sig Niklas till stadshuset.
– Det visade sig då att kvinnan som har nyckeln till den har för tillfället rest till Rumänien för att begrava sin man. Så vi kommer inte in i den för att åtminstone hämta saker.
Niklas fick ta med sig husvagnen hem så länge.

OK för EU-migranter att tälta tills nyckel kommer tillbaka till Sverige

– Diakonen som har kontakt med romerna säger att de tycker att det är okej att tälta några dagar till. Sedan ska kvinnan som har nyckeln komma tillbaka. Det är frustrerande för alla jag har pratat med hänvisar till Unda.

Camping kostar 2 000 kr/månad

– Jag var i kontakt med campingen, det skulle kosta 2 000 kronor i månaden plus kostnaden för el att stå där.


Kommunen tar sig en funderare

– Vi får reflektera över om vi hade kunnat göra på något annat sätt, säger kommunalrådet Ewy Gahnström (V) om fallet med EU-migranternas husvagn.
– I sådana här fall är det viktigt att berörda förvaltningar samtalar med varandra, som tekniska kontoret och socialtjänsten. Kronofogden är en egen myndighet men ju fler som samarbetar desto bättre, säger hon per telefon från en konferens i Stockholm om EU-migranterna som regeringen kallat till.

En slutsats kan vara att kommunen måste bli bättre på att informera om sina regler, säger hon.
– När det gäller att man inte får bo på parkeringsplatser är tekniska kontorets regler till för alla våra medborgare, inte bara för romerna.

EU-migranter är inte kommunens ansvar

Hon säger också att det handlar om att hitta hållbara lösningar.
Ska exempelvis boende ordnas måste de vara säkra och följa lagar och förordningar. Allt förutsatt att kommunen bestämmer sig för att agera, det har man inte gjort än. EU-migranter på tillfälligt besök är inte kommunernas huvudansvar.

Möte med sociala organisationer – Röda Korset, Rädda Barnen, kyrkor, etc

– Men om vi ska göra något klarar vi det inte själva. I så fall måste vi ha hjälp av de sociala organisationerna och vi ska ha ett möte med dem i oktober – det är Röda Korset, Rädda Barnen, kyrkorna, med flera.

Red’s kom:
Med tanke på att kommunallagen inte medger kommunen att spendera skattemedel på att försörja EU-migranter, vad är syftet med ett möte mellan kommunen och frivilligorganisationer?

Se även bl a;
EU-migranters husvagn forslades bort av kommunen – kostar 4 000 att få tillbaka

Ilsken Sven Hovmöller får betala EU-migranters böter


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *