Svensk handel vill ha stopp för tiggeri i och vid butiker

Svenska handlare tycker inte att de får hjälp från kommun och myndigheter med att hantera tiggeriet utanför butikerna. Det visar en rapport från Svensk Handel. Kd:s ordförande Ebba Busch Thor vill nu att kommunerna ska förbjuda tiggeri på vissa platser.

Skandalöst att politiker abdikerat inför den samhällsutmaning som tiggeriet innebär

Mats Hedenström är näringspolitisk chef hos Svensk Handel och han är upprörd.
– Jag tycker det är skandalöst om jag ska vara helt ärlig. Det är möjligt att man behöver göra justeringar i lagstiftningen, och då får man väl titta på det. Men för det första ska vi väl börja med att följa den lagstiftning som vi har i Sverige. Politiken kan inte abdikera från en samhällsutmaning som tiggeriet utgör.

Hälften av handlarna har tiggare utanför butiken – 90% uppger att tiggeriet ökat

I Svensk Handels rapport har totalt 2000 handlare svarat. Av dem uppger hälften att de har tiggare i anslutning till sin verksamhet. Av dessa handlare uppger nästan alla, 90 procent, att tiggeriet vid butiken har ökat.

70% av handlarna får inget stöd av kommun eller polis att hantera tiggarproblemet

Men det som framförallt oroar Svenska handel är att 70 procent av handlarna inte anser att de får någon hjälp av kommun eller myndighet att hantera situationen.

Tiggeri inne i butiker ökar

Enligt rapporten, som på måndag presenteras för regeringens samordnare för utsatta EU-migranter, vittnar handlarna även om en ökning av tiggeri inne i butik.
– Där har det skett en förändring och det gör det såklart, om möjligt, ännu mer bekymmersamt för våra medlemmar, säger Mats Hedenström.

Lokala ordningsföreskrifter ska reglera insamling av pengar

– Den lagstiftning som redan finns i dag bör kommunerna använda för att i sina lokala ordningsföreskrifter upprätthålla ordning och reda, bestämma var man får lov att samla in pengar och inte, var man får lov att tigga och inte, utifrån de lokala förutsättningarna.
Se: Insamling av pengar – Alla kommuners ordningsstadgar om tiggeri

Lokala ordningsföreskrifter måste vara motiverat av ordningsskäl

Men om Lokala ordningsföreskrifter ska kunna stå över Ordningslagen så måste det vara motiverat av ordningsskäl. Det uppger SKL:s förbundsjurist Ann Sofi Agnevik för Ekot.

Red’s kom:
Vad är problemet? Att styra upp EU-migranternas tiggeri är ju exakt detta (bestämma var man får lov att samla in pengar och inte, var man får lov att tigga och inte), dvs motiverat av ordningsskäl.

Alltså måste tiggeriet störa ordningen för att kunna förbjudas, och då endast i ett begränsat område.

Red’s kom:
Tiggeri stör ordningen, även passivt sådant, bl a eftersom tiggare ofta blockerar ut- och ingångar.

Vad menas med ”begränsat område”? Var går gränserna? En stad med detaljplanerad mark är ett begränsat område.

Enligt SKL skulle det till exempel kunna handlar om tiggeri vid avstigningsplatser för kollektivtrafik, vid smala passager, eller i gallerior.

Red’s kom:
Vad hindrar att tiggeriförbud införs för EU-migranter i hela staden, utan att försöka specificera små och diffusa områden som ”smala passager”?

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och riksdagsledamoten Annika Eclund, har presenterat förslag för hur de tror att tiggeriet ska minska. Bland annat vill de att kommuner lättare ska kunna bestämma att vissa gator ska hållas fria från insamlingar av pengar.
Se: Lokalt framtagna tiggeriförbud, enligt KD’s nya förslag, skapar stora problem

Rimligt att butik har inflytande över verksamhet i eller intill butik

Svensk Handels Mats Hedenström välkomnar kristdemokraternas förslag.
– Vi tycker att det är rimligt att man ska ha ett inflytande över vilken typ av annan verksamhet som får genomföras i eller i direkt anslutning till en butik.Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2015-10-08
Se även bl a;

Tiggare angriper hotfullt kunder till ICA i Linköping

Tiggarbråk i Nynäshamn, i matmarknad och heminredningsbutik

Olika grupper av EU-migranter i bråk utanför butiker i Årjäng


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *