Straffavgift för Svenska kyrkan, olagligt härbärge för EU-migranter i Malmö

Svenska kyrkan i Malmö hotas med en byggsanktionsavgift på drygt 160 000 kronor för att EU-migranter och hemlösa har kunnat sova i Johanneskyrkan.

Red’s kom:
Svenska kyrkans tillståndslösa härbärge har tidigare ifrågasatts här. Varför anser de att de inte behöver söka tillstånd precis som alla andra måste göra? Är det rimligt att Svenska kyrkan står över lag?

Svenska kyrkan måste söka bygglov för att använda kyrkan som övernattningslokal

Tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret gjorde ett tillsynsbesök i tisdags förra veckan och gör nu bedömningen att Svenska kyrkan i Malmö måste söka bygglov om Johanneskyrkan ska användas som övernattningslokal.

Eftersom Johanneskyrkan använts som övernattningslokal riskerar Svenska kyrkan betala 160 000 kr

Eftersom kyrkan använts som övernattningslokal innan kommunen gett något förhandsbesked kan Stadsbyggnadsnämnden kräva en sanktionsavgift, vilket i det här fallet handlar om drygt 160 000 kronor.

Kyrkoherde Anders Ekhem bestrider att kyrkan använts som natthärbärge

Det har fått kyrkoherden Anders Ekhem att reagera. Han bestrider att Johanneskyrkan har använts som natthärbärge.
– Vi delar inte den åsikten. Att människor har kommit hit med en madrass och lagt sig, det betyder inte att det är ett härbärge. Det är en för smal definition, säger kyrkoherden Anders Ekhem.

Red’s kom:
Kyrkoherdens felaktiga beskrivning av verkligheten är kanske en för smal definition, men verkligheten är däremot exakt vad en övernattningslokal är för något, dvs; Ett utrymme inomhus där 80-100 personer sovit varje natt.

Kyrkoherden blandar ihop härbärge med öppettider

Han säger att kyrkorummet ska vara öppet även när det inte är gudstjänster och annan verksamhet.

Red’s kom:
Är det någon som anmärkt på kyrkans öppettider?

Svenska kyrkan har upplåtit sovplatser för migranter och EU-migranter

– Vi har under lång tid diskuterat att även kunna ha öppet nattetid. När det i höstas kom fler flyktingar till Malmö hade vi en beredskap för det i S:t Johannes kyrka om så krävdes.

Red’s kom:
Om så krävdes? Svenska kyrkan har själv hävdat att kyrkan inte bara hade en ”beredskap för flyktingar” utan även rent konkret låtit såväl migranter (asylsökande eller ej) som romer (”EU-migranter”) sova i kyrkan. Svenska kyrkan har t o m påstått att svenska hemlösa sovit i kyrkan, även om detta inte kunnat styrkas mer än i något enstaka fall.

När Migrationsverket i november inte hade tillräckligt med sovplatser för asylsökande flyktingar öppnades kyrkan för dem, men även för hemlösa och EU-migranter.

Kyrkoledningen beslutade att upplåta kyrkan som övernattningslokal mellan 21-08

– Trots att flyktingströmmarna avtog i december i och med regeringens beslut kände vi att vi inte kunde stänga nattetid och låta folk vara ute i kylan.
Då bestämde kyrkoledningen att Johanneskyrkan skulle fortsätta att ha öppet mellan klockan 21 och 08 under vintern fram till påsk.

”Bön, vila och skydd”

– Det har inte varit ett härbärge där vi har erbjudit sängplatser, frukost och toalett, utan en plats för bön, vila och skydd. Man kan säga att kyrkan har varit nattens park. Människor har sluppit driva runt ute i kylan, säger Anders Ekhem.

Red’s kom:
Det finns inget krav på att frukost ska serveras för att det ska definieras som övernattningslokal.
Och just att toaletter inte funnits för de 80-100 personer (eller fler, enligt vissa uppgifter) som sovit i kyrkan gör väl saken enbart än mer olaglig?

Svenska kyrkan är oärlig

Vad anser ni om straffavgiften som ni nu hotas med?
– Att vi krävs att betala en avgift på drygt 160 000 kronor känns ju inte bra. Det skulle nästan fördubbla vår kostnad som vi haft att ha kyrkan öppen med anställd och väktare.

Red’s kom:
Ärlighet verkar inte vara Svenska kyrkans starka sida. Deras uppgifter går isär hela tiden. Tidigare har de hävdat att kostnaden för att upplåta kyrkan som övernattningslokal legat på 200 000 kr per månad. Inkl. två anställda (inte en anställd som nu plötsligt hävdas) och väktare;
EU-migranter sover i Johanneskyrkan i Malmö, kostar 200 000 kr/mån

Kyrkoherden har svarat Stadsbyggnadskontoret

Anders Ekhem skickade under onsdagen in ett yttrande till stadsbyggnadskontoret, vilket bekräftas av handläggaren Anton Broberg Holm.

80-100 personer har sovit i kyrkans härbärge

Hur kommer det sig att ni gör bedömningen att kyrkan varit ett härbärge?
– Kyrkan är en samlingslokal som vanligtvis inte är avsedd för sovande personer. Enligt medierapporteringen har vi förstått att det varit mellan 80 och hundra personer som sovit där varje natt. Då ställs det helt andra krav enligt lagstiftningen, bygglov och anpassning av lokalen i och med brandrisken, svarar Anton Broberg Holm.

Om Svenska kyrkan nu upphört med härbärget klarar de sig utan straff för sitt lagbrott

Men nu har ju kyrkan inte längre öppet på natten?
– Nej, vi har förstått det efter vad vi läst i tidningarna. Men kyrkan har inte påstått detta själva. Därför tar vi nu kontakt med dem. Och är det så kommer vi att avsluta ärendet. Då blir detta mer en markering för framtiden om man vill göra något liknande igen. Då vill vi att man tar kontakt med oss innan för att se om det krävs bygglov, säger Anton Broberg Holm.

Red’s kom:
Men hur blir det med byggsanktionsavgiften på 160 000 kr som är en straffavgift för att inte ha sökt nödvändigt tillstånd? Kommer denna avgift bara att avskrivas? Det är ju uppenbart att Svenska kyrkan inte har någon brist på pengar så en liten återbetalning till svenska folket för de tillgångar kyrkan tillförskansat sig kanske inte vore mer än rätt?

BEGÄRA UTTRÄDE UR SVENSKA KYRKAN
Efter att en tjänst införts på Internet som gjorde det lättare att gå ur Svenska kyrkan bestämde Svenska kyrkan att inte längre acceptera utträden via BankID. Ett regelverk de själva sätter. Mellan 2016-09-24 och 2016-12-21 hann 18 595 personer begära utträde via denna tjänst på Internet, alltså innan Svenska kyrkan ändrade sitt regelverk.
För att lämna Svenska kyrkan måste du nu istället fylla i en av följande blanketter och posta till din församling:

Ovanstående är en sammanfattning av;
Gå ur Svenska kyrkan! – Så här gör du

Klicka här för att gå till artikeln i SkD, 2016-03-31
Se även bl a;
Hemligt härbärge på Stadionmässan för Malmös försvunna EU-migranter

EU-migranter demonstrerar igen framför stadshuset Malmö för gratis boende

Malmö öppnar extra nattöppen värmestuga för EU-migranter som inte finns

Ingen koll på EU-migranter i Malmö – Spänd väntan på samordnarens rapport

Härbärge för EU-migranter i Malmö stängs

Kulturhuset Kontrapunkt huserar olagligen EU-migranter i Malmö


Inget bygglov för härbärge till 40 EU-migranter i Malmö pga brandsäkerhet

De rödgröna i Malmö kör över tjänstemännen om brandrisk för EU-migranters härbärge

Härbärge för specifikt EU-migranter i Malmö kritiseras av vänsterextremister

”Fullbokat” på Malmös/Pingstkyrkans härbärge för EU-migranter

Härbärge för EU-migranter i Malmö via olagligt IOP-avtal

EU-migranter i Malmö har högre prioritet för kommunen än hemlösa

Malmö öppnar extra nattöppen värmestuga för EU-migranter som inte finns


Svenska kyrkan (Anders Ekhem) vill sälla sig till aktivister när EU-migranter avhyses


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *