Statsvetare vill se möjligheter med tiggare, men vilka?

Rasmus Orsén, statsvetare och gissningsvis C, refererar till en artikel i SvD där Mats Holmerson och Bo Krantz nämner att ett förbud mot tiggeri inte är helt främmande för Sverige samt att tiggeriet ökar när fler söker sig hit.

Rasmus Orsén menar att det är bättre att se möjligheterna med tiggarna, men kan inte peka på några dylika möjligheter.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
Förbjuda tidningsförsäljning är snarare att jämföra med att förbjuda någon att jobba. Är det tiggeri att försöka sälja en tidning för pengar? Om vi ska räkna tidningsförsäljning som tiggeri måste detta jämföras med att förbjuda rollen som tidningssäljare.

Red’s kom:
Tidningsförsäljning är i sig inte tiggeri – även om det ofta tar sig formen av tiggeri när tiggartidningar säljs på gator och torg.

Om EU-migranterna kan försörja sig på att sälja tidningar så är allt gott och väl. Men vi vet alla att denna nödlösning för en minimal del av tiggarna inte är en långvarig lösning ens för detta fåtal, och redan idag falerar det på flera nivåer.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
Vi har förmågan att klaga och saknar inte sällan förmågan att hitta kreativa lösningar på problem.

Red’s kom:
Denna statsvetare saknar själv förslag på lösningar, men hans oförmåga att prestera lösningar innebär inte att lösningar inte finns. Det finns alldeles utmärkta lösningar. Det krävs bara att någon effektuerar dem.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
En sådan inställning skapar ett samhälle där enskilda grupper, som tiggare vi idag ser, blir utfrysta i det parallella samhälle som Holmerson och Krantz beskriver.

Red’s kom:
Om det skulle vara så att tiggarna blir utfrysta i Sverige, vilket ligger redan i betydelsen av benämningen tiggare, så är det konsekvensen av att deras hemland inte tagit det ansvar som följer av EU-medlemskapet.

Om Sverige ska kunna lösa alla andra länders problem vore kanske en bra början att först lösa landets egna problem. Sverige kan t ex börja med att hitta lösningar för landets 35.000 hemlösa svenskar.

Innan man skapar sig nya problem är det alltid en fördel att beta av i alla fall något av de existerande problemen först.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
Vi bör istället se möjligheten att lära av mötet med nya kulturer. Förstå dem närmare och integrera dem i samhället för att, vi med dem, ska kunna dela kunskap.

Red’s kom:
Vilken möjlighet? Det här är bara flum som används när sakliga argumentent saknas. Vad har vi att lära av tiggarna som driver utvecklingen framåt i Sverige?

Det är ingen hemlighet att Sverige floppat totalt med integreringen så här långt. Sverige har sedan tidigare rekordmånga som lever i utanförskap. Varför skulle det fungera bättre med en ny grupp invandrare med bekräftat minsta tänkbara utbildning och yrkeserfarenhet, i regel utan kunskaper i något annat språk än romernas språk.

Om man inte är realistisk kan man komma med hur meningslösa åsikter som helst.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
Om tidningsförsäljning och burkinsamling är sysselsättningar som tiggare kan sysselsättas med istället för tiggeri på gatan så har man tagit ett steg i rätt riktning.

Red’s kom:
Detta är en absurd tanke. Det handlar inte om att sysselsätta EU-migranterna. Det handlar inte minst om att de som kommer till Sverige inte ska innebära en ytterligare belastning, i ett redan långt ifrån väl fungerande samhälle, som gör det om möjligt ännu omöjligare att uppnå förbättringar för landet och dess medborgare.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
Då kan vi se att samhällets mest utsatta, om ens en del av samhället, har börjat integreras i samhällsstrukturer där individen har möjligheten att arbeta för att få mat på bordet var dag.

Red’s kom:
Nej. Samhällets mest utsatta är inte vårt samhälles utan Rumäniens och Bulgariens samhälle. Det är där resurserna ska sättas in om de ska göra någon reel nytta. Det enda Rasmus Orsén föreslår är att befästa tiggarnas situation som utsatta medborgare.

Rasmus Orsén, statsvetare, skriver;
Det finns stor förbättringspotential i detta och inte minst politiker har ett ansvar att se nyttan med att dessa människor vandrar vägen från ”tiggare” till välmående ”samhällsmedborgare”.

Red’s kom:
Nej. Politikernas ansvar är att följa folkets vilja samt att i första hand värna om landets egna medborgare. Sverige och dess politiker har inte mer ansvar för tiggarna än vad deras hemländer har.Klicka här för att gå till artikeln i Barometern, 2015-04-15
Se även bl a;
Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

För övriga sidor om EU-migranter, se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *