Stadsmissionen får 7 miljoner kr för att försöka skapa jobb i Sverige till EU-migranter

Med stöd av sju miljoner kronor från Postkodlotteriet har stadsmissionerna i Stockholm, Skåne, Uppsala och Linköping startat ett gemensamt projekt för att förmedla jobb till tiggande EU-migranter ”EU-migranter som resurs”.

Red’s kom:
Sverige har alltså fått ännu en Arbetsförmedling. Varför skulle Stadsmissionen, utan kunskap och erfarenhet inom området, lyckas bättre än AF?

Hjälp till EU-migranter att söka jobb som inte finns

– Vi vill hjälpa människor att hitta alternativ till tiggeri, förbättra deras försörjningsmöjligheter och öka deras egenmakt, säger Tove Franzson som är samordnare för projektet.

Red’s kom:
Att öka tiggarnas egenmakt är bra, men det är givetvis i deras hemland dessa resurser ska sättas in om de ska ha någon som helst meningsfull effekt.

Utbildning i svenska och jobbcoaching

I projektet ingår att EU-migranterna ska få viss utbildning, t ex i svenska, och få hjälp att söka jobb på arbetsförmedlingen. Men framför allt vill man vara en förmedlande länk mellan företagare som behöver arbetskraft för en kortare period, och EU-migranter som letar efter jobb.

Red’s kom:
Stadsmissionen pratar alltså om ett mycket långsiktigt projekt, med mycket små förutsättningar att det tillför något överhuvudtaget för någon. Det här har inte ens lyckats för svenskar (som pratar svenska), än mindre lär det fungera för dem som efter något år kanske lärt sig lite av det svenska språket.

Målning, trädgårdsarbete, jordbruk

– Det kan handla om trädgårdsarbete, jobb i lantbruket eller något som behöver målas. Lönen ska vara avtalsenlig eller däromkring. Vi accepterar inga svartjobb och vill inte ägna oss åt lönedumpning, fortsätter Tove Franzson.

Red’s kom:
Eller däromkring”. Klart att det kommer att handla om lönedumpning.
Tidigare har insatserna handlat om att EU-migranterna ska tälja bestick i trä, binda ihop kvastar av trädgrenar, eller virka dukar.

Stadsmissionen arbetsgivare för EU-migranter

Helst vill man förmedla jobb hos privatpersoner också, men då uppstår svårigheter med vem som ska vara arbetsgivare. Det finns tankar på att låta Stadsmissionen bli arbetsgivare, men det är inte klart än.

Red’s kom:
Detta projekt känns skrämmande ogenomtänkt.

Vad är målet? Hur många EU-migranter ska få jobb i Sverige?
Hur ska resurserna fördelas?
Vilka ska vara ansvariga för projektet?

Kontraproduktiva åtgärder

– Nu söker vi företagare som vill ha hjälp med något, och samtidigt vill göra en insats för utsatta människor, säger Malin Nylén som är projektledare i Linköping.

Red’s kom:
Tyvärr är det bara ännu en kontraproduktiv åtgärd. Det är bra att det finns välgörenhetsorganisationer, det är mindre bra att det finns dem i Sverige som bidrar med resurser för en missriktad välvilja. Särskilt illa är det att Sverige inte har en regering som vågar uttala sig i frågan, som kan kan styra upp problemen och se till att resurserna istället används på ett meningsfullt sätt.

EU-migranter viktigare än svenska ungdomar?

Vad säger ni till människor som tycker att jobben borde gå till svenska ungdomar i stället?
– Svenska ungdomar kan språket, har utbildning och är inne i samhällssystemet. De här människorna har ingenting sådant, de står utanför samhället trots att de är EU-medborgare. Då kan jag tycka det är bra om någon företagare vill erbjuda dem några dagars arbete, säger Malin Nylén.

Red’s kom:
Det är inte hållbara argument och inte ens svar på frågan. Frågan är varför EU-migranter ska ha de extremt få okvalificerade arbeten som finns i Sverige, när detta för många svenska ungdomar är enda vägen in i arbetslivet?

Det känns som att dessa sju miljoner kr från Postkodlotteriet kunnat användas till något betydligt mer produktivt. Kommer Postkodlotteriet att tappa spelare när de gör dylika missriktade satsningar som kanske inte alla vill bidraga till?Klicka här för att gå till artikeln i Corren, 2015-04-21
Se även bl a;
Förslag på åtgärder för Rumänien i stället för ­missriktad svensk solidaritet till EU-migranter – Hjärta till hjärta


Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

Förbjud tiggeri, skriver fem moderata riksdagsledamöter

Förbud mot tiggeri minskar fattigdom och EU-migranter

Varför inte förbjuda tiggeri?

Sverige och Finland enda länder utan förbud mot tiggeri

Riksdagsledamöter emot förbud mot tiggeri

Endast 36% av svenskarna emot att lagstifta mot tiggeri

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Gratis vård i Sverige för rumäner! Samtliga vårdfakturor till EU-migranter är obetalda – mörkas av media

EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *