Stadsmissionen/Crossroads driver hopplöst projekt för att få EU-tiggare i arbete i Sverige

Många rumänska och bulgariska medborgare som tigger utanför Uppsalas butiker har kommit hit i hopp om att få jobb. Men möjligheterna är små och när de väl anlitas är det ofta svårt.

Red’s kom:
Detta hävdas ofta av välgörenhetsorganisationer, men det finns ingen som helst saklig grund för detta påstående. Det är givet att EU-tiggarna kommer hit för att tigga, även om det finns välgörenhetsorganisationer som på olika sätt ger falska signaler om de kan få arbete här. En del skulle kunna tänka sig att också arbeta. Dock finns inga matchande arbeten för dem i Sverige.

Få av EU-tiggarna pratar annat än romska

Kholod Saghir, samordnare på Uppsala Stadsmission träffar dagligen EU-migranter som har kommit till Sverige för att de vill arbeta. Många har jobbat med hantverk och jordbruk i länder som Portugal och Frankrike. Men den svenska arbetsmarknaden är svår, speciellt om man som flertalet EU-migranter inte kan engelska.

Red’s kom:
Förutom att de flesta av EU-tiggarna inte pratar något annat än deras eget språk så är jobbtillfällena inom deras områden i praktiken noll. Även för den mindre andel EU-tiggare som har någon form av yrkerserfarenhet/utbildning. Korgar och täljande av träskedar och dylikt är inte precis ett framtidsyrke i Sverige och när det gäller jordbruket så går det enbart starkt utför i Sverige beroende på EU-medlemsskapet och en icke fungerande S+MP-regering.

Uppsala stadsmission och Crossroads finansieras av Uppsala kommun

Uppsala stadsmission ingår tillsammans med stadsmissionerna i Stockholm, Malmö och Linköping i projektet ”EU- migrant som resurs” med fokus på att bryta tiggeriet. Det finansieras med pengar från Postkodlotteriet.

Crossroads drivs av Uppsala stadsmission, med ekonomisk hjälp från Uppsala kommun.
– På Crossroads kan man studera engelska och svenska samt få hjälp att skriva CV och registrera sig på arbetsförmedlingen, berättar Kholod Saghir.

Red’s kom:
Det är sorgligt att Stadsmissionen inger falska förhoppningar på detta sätt. Det är naturligtvis i deras hemländer som åtgärder har en möjlighet att ge effekt. Här upprätthåller Stadsmissionen och Crossroads bara EU-tiggarnas usatthet.

En handfull EU-tiggare har fått kortvariga underbetalda nödhjälpsjobb/svartjobb

Crossroadsbesökaren Constantin Munteanu är i grunden hantverkare och tillverkar korgar och kvastar som han säljer. Även hans mor sålde korgar när hon för två år sedan råkade ut för en trafikolycka där hon förlorade båda benen. Sedan dess vårdar Constantin Munteanus fru svärmodern i ett hus utan rinnande vatten, medan han och två söner reser till Sverige i omgångar för att jobba ihop pengar till proteser. Till och från får de påhugg av privatpersoner.
– En man kom fram och frågade om jag ville hjälpa till att renovera hans hus. Han kommunicerade via något översättningsprogram på mobilen.

Mannen betalar 300 kronor per dag, plus frukost och lunch. Constantin Munteanu har jobbat för mindre.

Överlag tycker Constantin Munteanu att han har blivit väl bemött av sina arbetsgivare. Men oron för att bli lurad finns alltid där.
– En kusin var i södra Sverige och jobbade en hel månad utan att få betalt. Han försökte polisanmäla men det gick inte eftersom han saknade tolk.

Olle Hedstrand som driver Hugos kaffe har vid flera tillfällen anlitat EU- migranter. Under våren arbetade en ung man från Rumänien på kaféet.
– Vi såg till att han fixade personnummer så att han kunde få papper. Det var inget svartjobb, säger Olle Hedstrand.

Donationsjobb

Vid sidan av kaféverksamheten, som ett led i vad Olle Hedstrand kallar sin ”ambition att rädda världen”, engagerade han två äldre rumänska män i att källsortera offentliga papperskorgar. Det rörde sig inte om anställning utan frivilligarbete. Männen ersattes i form av donationer från Hugos kaffes kunder.

Red’s kom:
Förutsättningar saknas givetvis för regelrätta anställningar. Det är tyvärr ett hopplöst och meningslöst projekt som Stadsmissionen och Crossroads driver i sin okunskap. Kholod Saghir och övriga på Stadsmissionen/Crossroads skapar naturligtvis inte medvetet problem för EU-tiggarna. De vill säkert hjälpa dem. Men deras okunskap och bristande förståelse för verkligheten gör att den tid och de pengar som läggs på detta är bortkastade och snarare får en direkt negativ effekt. Tråkigt med tanke på att pengarna som läggs på detta annars säkert kunnat komma till nytta för EU-tiggarna.

Det blir alltmer tydligt varför Danmark förbjudit organisationer att stödja EU-migranter.Klicka här för att gå till artikeln i UNT, 2015-07-23
Se även bl a;
Stadsmissionen får 7 miljoner kr för att försöka skapa jobb i Sverige till EU-migranter


EU-migranter kommer till Uppsala pga rykten om mer stöd och natthärbärge

Ökat ekonomiskt stöd för gratis boende till icke-hemlösa EU-migranter i Uppsala, Socialdemokraterna

Jobb och bostäder till EU-migranter sökes av Svenska kyrkan i Östersund


Uppsala m fl subventionerar vård till EU-migranter i strid med regelverket


KD rasar mot att kyrkan hjälper romer

Svenska kyrkan Ängelholm klargör att EU-migranter inte är kyrkans ansvar


Aktivister befäster EU-migranters utsatthet – inhumant och osolidariskt


Svenska kyrkan i Umeå finansierar EU-tiggares vistelse i Sverige


EU-migranter gör att ingen bryr sig om hemlösa svenskar

225 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen – varför prioritera EU-migranter?


471 miljarder kr till Rumänien från EU, mest från svenskar – Varför hjälp i Sverige?

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000-6.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *