S+MP – inte Sverige – erkänner Palestina

Sverige – dvs en minoritetsregering bestående av S+MP – har (som första EU-land i modern tid) erkänt staten Palestina, mot en majoritets vilja i Riksdagen.

Är det demokrati att två partistyrelser bestämmer över folket utan att ens diskutera sakfrågan?

Beslutet att erkänna Palestina tog S+MP mycket snabbt efter valet (2014-10-30). Alltså utan ett fråga vare sig riksdag eller medborgarna om deras åsikt i en så stor och viktig fråga (och helt utan att informera väljarna i förskott). Är det demokrati? Är det praxis? Vad tycker svenska folket? Är Sverige inte längre neutralt?

Borde inte – i en demokrati – en så stor och avgörande fråga först förankras bland svenska folket och alldeles särskilt i Riksdagen och alla politiska partier (oavsett vad som är rätt eller fel)?

Vi väljer att stå på fredsprocessens sida”, säger regeringen. Varför skulle det vara att stå på fredsprocessens sida att ta parti för en av två dåliga parter?

Bernard-Henri Lévy kritisk till Sveriges erkännande av Palestina

Den franske filosofen Bernard-Henri Lévy är kritisk till den svenska regeringens hållning och erkännandet av Palestina. Inte för att han anser att den skulle spä på någon antisemitism, men erkännandet är i hans ögon inte fredsfrämjande.
– Ert erkännande tjänar inget till annat än att ge era politiker gott samvete. Men det underliggande budskapet är att skulden till att fredsförhandlingarna har kört fast ligger helt i händerna på Israels regering. Det är den regeringen som man nu måste tvinga tillbaka till förhandlingsbordet. Budskapet till palestinierna blir då att ”ändra ingenting. Fortsätt tala med dubbla tungor, med terrorattackerna och med raketerna”. Sveriges erkännande göder bara en icke-fred. Det är båda parterna som måste tvingas till förhandlingsbordet, säger Bernard-Henri Lévy.

Margot Wallström erkänner Palestina.. Taiwan, Kurdistan m.fl?

Fel att erkänna staten Palestina – S gav efter för MP

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *