Skattefinansierat härbärge för 100 EU-migranter i Södertälje försenas

Det härbärge för hemlösa EU-migranter som Södertälje kommun i samarbete med de lokala kyrkorna ska starta, kommer inte att öppna den här veckan som planerat.

Red’s kom:
Alltid denna felaktiga formulering ”hemlösa EU-migranter” trots att EU-migranterna har ett hem i sitt hemland, i motsats till de svenska medborgare som är hemlösa, men där det inte är lika intressant för kyrkorna att bistå med hjälp.

30-40 volontärer behövs för ett boende med upp till 10 EU-migranter

Orsaken är att de deltagande församlingarna ännu inte fått ihop tillräckligt många volontärer för att kunna driva verksamheten.
– Vi har inte tillräckligt många volontärer som kan jobba på natten, säger Anders Färjsjö, som är kårledare på Frälsningsarmén Södertälje, en av de församlingar som deltar i projektet.

Han berättar att det just nu är 17 stycken som har anmält att de kan jobba nattetid, men de skulle behöva bli mellan 30-40 stycken för att kunna driva natthärbärget såsom de vill.

Härbärge planeras för December-Mars

Verksamheten planeras nu komma igång den 1 december under förutsättning att det antal volontärer som krävs då har anmält sig.
– Planen är att det ska komma igång den första december.

Härbärget beräknas vara vara öppet till i februari eller mars, beroende på vädret, skriver ST.

7-10 platser för 80-100 EU-migranter

Härbärget ska ha sju till tio sovplatser.
– Det är beräknat utifrån de lokaler som Pingstkyrkan samt Södertälje och Östertälje församling ställer upp med och det bidrag som kommunen står för, berättar Jonathan Mellblom, som är samordnare för ett projekt där kommun och de lokala kyrkorna gått samman.

Red’s kom:
Ingen vill berätta hur mycket skattemedel som avsätts för detta vinterboende till EU-migranter. Det verkar vara en trend i media att undanhålla medborgarna det som vi vill veta när det gäller EU-migranter.

– I maj i år kartlade svenska kyrkan romernas situation i Södertälje och kom fram till att vi har mellan 80 och 100 EU-migranter i Södertälje.
– Vi har diskuterat hur många nätter i rad man ska få sova på härbärget och om vi ska tillämpa lottning.

Red’s kom:
Och vad kom kyrkorna fram till?

”Människor” behöver någonstans att bo

Varför anser du att det är viktigt att personer anmäler sig som frivilliga att delta i den här verksamheten?
– Det ser vi ju klart och tydligt när vi går nere på Storgatan att det finns ett behov. Människor behöver komma och ha någonstans att bo på natten, och speciellt nu när det börjar bli kallare, då måste vi ju ha någonstans att erbjuda. Som kristen vill vi ju hjälpa den som har det svårt och den som har det dåligt. Den människan vill vi försöka hjälpa, säger Anders Färjsjö.

Red’s kom:
Som kristen borde man förstå att det inte är en hjälp att underlätta för EU-migranter att uppehålla sig i Sverige och i utanförskap istället för att de förbättrar sin situation på den enda plats där detta låter sig göras, dvs i hemlandet.

Det finns 120 miljoner fattiga i EU. Men hur många av dessa lika fattiga eller fattigare kommer till Sverige för att tigga? Och varför ska man bara hjälpa de som syns på gatorna i Sverige?Klicka här för att gå till artikeln i SVT, 2015-11-17
Tillägg:
2015-12-08 skriver SVT:
I kväll öppnar Södertäljes första härbärge för hemlösa EU-migranter.

Tio madrasser bäddas upp i en lokal som tillhör Pingstkyrkan i Södertälje. Samtidigt bärs det in kassar med matvaror för enklare måltider.

Det är kommunen och flera kyrkor i Södertälje som samarbetar för att ge EU-migranter tak över huvudet nattetid, under de kalla vintermånaderna.

Härbärget kommer att vara i två olika kyrkor, två veckor åt gången.

Som hemlös EU-migrant kommer man att kunna anmäla sig på en lista för en veckas boende. Efter den veckan går det bra att ställa sig i kö igen.

Red’s kom: EU-migranter är inte hemlösa!

Nu finns det till slut ett 30-tal volontärer så att härbärget kan hålla öppet hela december. Även julen ser ut att vara bemannad.


Se även bl a;
Olaga intrång/hemfridsbrott av EU-migranter i Södertälje

Bråk mellan tiggare i Södertälje om tiggarplatser – Tiggarboss och människohandel


Svenska kyrkan i Umeå fikar efter mer pengar för EU-migranter – åtgärder som inte tillför något


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?

471 miljarder kr till Rumänien från EU, mest från svenskar – Varför hjälp i Sverige?

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?


GP tipsar alla EU-migranter i Sverige att åka till Hamburg


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

En kommentar till “Skattefinansierat härbärge för 100 EU-migranter i Södertälje försenas”

  1. Fina och vackra ord men ingen verkstad.
    Min dotter befinner sig just nu i Södertälje och skulle behöva få sova en natt nånstans, annars får hon sova ute. Socialen har tagit allt av henne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *