Ska Umeå avhysa tiggare till Skellefteå? Samarbete mellan kommuner önskas

Ska Umeå avhysa tiggare till Skellefteå? Den frågan ställer Andreas Westerberg (FP), som vill att kommunerna i Västerbottens län ska samarbeta kring tiggerifrågor.

Regional handlingsplan för EU-migranter

Andreas Westerberg, Folkpartiledare i Skellefteå, har lämnat in en motion till Region Västerbotten där han kräver att regionen tar fram en handlingsplan rörande fattiga EU-migranter.

Han konstaterar att på lång sikt har Sverige mycket att vinna på att människor tillåts röra sig över gränser och undersöka var de kan hitta de bästa förutsättningarna för sina fortsatta liv. På kort sikt kan resande och tillfälliga bosättningar däremot skapa social oro.
– För att hantera detta måste vi samarbeta. Det är inte rimligt om Umeå kommun avhyser migranter från Nydala och dessa sedan slår sig ner i Skellefteå, säger Andreas Westerberg.

Red’s kom:
Mycket politiskt korrekt uttryckt. Sverige har inget att vinna på att EU-migranter förflyttar sig mellan kommuner för att tigga till sig skattefria pengar, varken på kort eller lång sikt.

Kontentan av motionen är att genom samarbete inom länet kan EU-migranter avhysas till utanför Västerbottens län. Sedan blir EU-migranterna andra kommuners problem.

Folkpartiet liberalerna välkomnar de möjligheter som EU´s fria rörlighet skapar. Det är särskilt värdefullt att dessa rättigheter både gäller rika och fattiga. Däremot måste kommuner hitta vägar att bemöta fattiga människor på ett rimligt och likvärdigt sätt.

Red’s kom:
Välkomnar Folkpartiet de möjligheter som EU’s fria rörlighet ger EU-migranter att bygga upp olagliga bosättningar med alla negativa konsekvenser det medför utan att det på något sätt gynnar landet? Välkomnar Folkpartiet också de kostnader och försämring av välfärden som en ohämmad ström av fattiga EU-migranter leder till i ett land där t ex vården redan innan är under all kritik?

Kan inte vänta på att S+MP-regeringen ska vakna

– Här har staten en viktig roll. Men vi kan inte vara overksamma i väntan på nationella handlingsplaner, säger Andreas Westerberg.

Red’s kom:
Speciellt eftersom S+MP-regeringen via sin förlängda arm (den nationella samordnaren) redan indikerat att några nationella handlingsplaner ska kommunerna inte förvänta sig att S+MP-regeringen tar fram.

Påverka staten, avhysning, skola och socialt arbete

Den plan som Westerberg vill att regionen tar fram ska fokusera på fyra insatsområden: påverkan gentemot staten, samverkan kring strategier för avhysning och ställplatser samt erfarenhetsutbyte rörande skolgång och socialt arbete.

Red’s kom:
Det är skrämmande att det ens ska behövas en punkt för att få S+MP-regeringen att börja ta tag i problemen.

Vad gäller de övriga punkterna så är frågan vad som egentligen är oklart? Det tycks mest som att ingen vågar ta tag i frågorna på egen hand, men om man är flera så kan man skylla på varandra när vänsterextremisterna gaddar ihop sig, så som i Eskilstuna kommun.

Vad är egentligen skälet till att samarbete önskas?

– Vårt eget anseende som företrädare för mänskliga rättigheter, rättsäkerhet och demokrati är i högsta grad värda att stå upp för. Det kan vi lyckas med om vi samarbetar, avslutar Andreas Westerberg.

Red’s kom:
I själva verket handlar det om rädsla hos politikerna. Ingen vågar vara först pga andra partiers benägenhet att kritisera oavsett vad som görs, såväl som pga  vänsterextremisternas påhopp och osakliga känsloargument.

EU-migranter och husvagnar ska bort i Umeå

SR skriver;
De cirka 15 romska EU-migranter som bott i församlingsgården på Backen i Umeå får inte stanna där över sommaren. De ska ut från den 15 juni.

45 EU-migranter varav 10 barn ska avhysas – 5 av 13 husvagnar tillhör Pingstkyrkan

Umeå kommun har sagt att de ska ta hjälp av Kronofogden för att få bort de 13 husvagnar som står vid Nydalabadet. Där bor cirka 45 personer varav tio barn och Pingstkyrkan äger fem av de husvagnarna. Men det går inte att flytta husvagnar från Nydalabadet till kyrkor i Umeå i sommar, säger Roland Laestander på Pingstkyrkan som har samordningsansvar för EU-migranterna i Umeå.Klicka här för att gå till artikeln i Folkbladet, 2015-06-04
Se även bl a;
Lund ska hjälpa tiggare


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *