Sentio och YouGov pålitligaste opinionsinstitut – SD största parti

De två opinionsinstitut som tycks vara mest pålitliga enligt vår bedömning och särskilt utifrån de senaste opinionsmätningarna (sedan 2013) är Sentio och YouGov.

Även om dessa bäst speglar sanningen om hur många som skulle rösta på Sverigedemokraterna så är det sannolikt att man får lägga till någon eller några procent för specifikt SD.

JÄMFÖRELSE MELLAN OLIKA OPINIONSINSTITUT

SENTIO

I 34 av 35 opinionsundersökningar har Sentio gett SD ungf. den högsta procentandelen jämfört med andras mätningar under samma period (och i inget fall ungf. den lägsta). Vilket sedan visat sig stämma bäst i valresultatet (där ingen märklig/oförklarlig markant skillnad i resultatet skett under perioden närmast valdagen, som t ex för Demoskop).

OBS!
Med ”högsta procentandelen” och ”lägsta” avses i jämförelse med andra opinionsinstituts undersökningar under samma period, för SD.

Det norska opinionsinstitutet Sentio kom med 12,7 % närmast valresultatet 2014 för SD (12,86%) och Sentio gjorde alltså inte en plötslig och oförklarlig omsvängning dagarna innan valet så som många av de andra opinionsinstituten.

YOUGOV

I 27 av 32 opinionsundersökningar har YouGov gett SD ungf. den högsta procentandelen (och i 2 fall ungf. den lägsta).

YouGov höll en relativt rak linje som man kan tänka sig att valresultaten förändrades innan valet vilket är en stark indikation på att de har rättvisande undersökningar mellan valen också.


EJ TILLRÄCKLIGT RÄTTVISANDE RESULTAT AV PARTISYMPATIER

De opinionsinstitut som tycks (i alla fall emellanåt) kunna ge hyfsat rättvisande resultat av väljarsympatier – om än långt ifrån bra – är:

INIZIO (AFTONBLADET)
I 0 av 21 opinionsundersökningar har Aftonbladet gett SD ungf. den högsta procentandelen – och i 2 fall ungf. den lägsta.

Not. Inizio hävdade att regeringens IT- och mörkläggningsskandal gav Löfven fler röster. För alla med minsta sunt förnuft är det givetvis felaktigt.

NOVUS (SVT)
I 1 av 21 opinionsundersökningar har Novus gett SD ungf. den högsta procentandelen – och i 1 fall ungf. den lägsta.

Inför valet 2014 fick SD bara 8,1% av Novus (nästlängst från slutresultatet av alla opinionsinstitut).

DEMOSKOP
I 3 av 34 opinionsundersökningar har Demoskop gett SD ungf. den högsta procentandelen – och i 11 fall ungf. den lägsta.

Demoskop (liksom Novus) är gränsfall för att kvala in i nedanstående grupp med de opinionsundersökningar som har i särklass mest missvisande resultat av väljarnas partisympatier mellan valen.

Under 2017 har vi sett Demoskop och Novus presentera opinionssiffror som gett sällsynt avvikande siffror med helt oförklarliga ras i opinionssiffrorna från ena månaden till den andra för främst SD (enligt Demoskop skulle SD ha backat med 3,5 procentenheter, från 20,1% i juli 2017 till 16,6 procent i augusti 2016 och enligt Novus skulle SD under samma period backat från 20% till 18,7%). Inga andra opinionsinstitut höll med. Inte ens de opinionsinstitut som har som regel att alltid ge SD de lägsta siffrorna; Sifo och Ipsos.
Trots att det var uppenbart t o m för de mest okunniga att Demoskops och Novus siffror var inkorrekta nappade Sveriges vänsterstyrda media (bl a K-G Bergström på Expressen) på Demoskops och Novus helgalna siffror. Ingen – absolut ingen – påpekade det uppenbara, dvs att resultaten var så opålitliga som något kan vara.

Dock var Demoskop inför själva valdagen 2014 närmast valresultaten för S och MP, samt ganska nära valresultaten för V, L och SD (delvis även för C). Där deras resultat plötsligt avvek från deras tidigare resultat. Dessutom kom Demoskop just denna dag närmast valresultatet för det rödgröna blocket. Det verkar alltså som att Demoskop skärper till sig vid just detta tillfälle.


DE OPINIONSINSTITUT SOM GER I SÄRKLASS SÄMST RESULTAT AV OPINIONSMÄTNINGAR!

De tre opinionsinstitut som tycks ge särskilt missvisande resultat vid mätningar av väljarnas partisympatier är Sifo, Ipsos och Skop.

Även SCB lyckas dåligt i sina mätningar, och SCB:s resultat har en tendens att visa bland det lägsta väljarstödet för SD.

SIFO
I 0 av 34 opinionsundersökningar har Sifo gett SD ungf. den högsta procentandelen – och i 31 fall ungf. den lägsta.

Inför valet 2014 fick SD bara 8,9% av Sifo (3:e längst från slutresultatet av alla opinionsinstitut). Resultaten för övriga partier 2014 var samtliga bland de som var längst ifrån slutresultatet.

IPSOS (DN)
I 0 av 31 opinionsundersökningar har Ipsos gett SD ungf. den högsta procentandelen – och i 26 fall ungf. den lägsta.

Inför valet 2014 gav Sifo och Ipsos mest missvisande prognoser för partierna.

SKOP
I 0 av 12 opinionsundersökningar har Skop gett SD ungf. den högsta procentandelen – och i 11 fall ungf. den lägsta.

Inför valet 2014 fick SD bara 8% av Skop (allra längst från slutresultatet för specifikt SD av alla opinionsinstitut).

Not.
Vi gör inte anspråk på att vara allvetande, men vid en genomgång av opinionsmätningarna sedan september 2013 så är ovanstående vad vi kommit fram till baserat på samtliga svenska väljarbarometrar.

Se: Opinionsundersökningar

Det ska dock noteras att det känns meningslöst att presentera opinionssiffror nära inpå ett val. Ingen verkar lyckas förutspå valresultatet särskilt väl.


Sentios mätning för november 2016

Sverigedemokraterna 25,0 (+3,3)
Socialdemokraterna 20,8 (–2,7)
Moderaterna 20,5 (+1,0)
Vänsterpartiet 9,1 (-0,8)
Centerpartiet 8,1 (-0,6)
Liberalerna 4,8 (-1,1)
Kristdemokraterna 3,4 (-0,7)
Miljöpartiet 3,0 (+0,6)

• Fi 3,4 (2,4)
• Piratpartiet 1,4 (1,9)

Ovanstående Sentio-mätning (som du inte lär hitta i gammelmedia) kommer från Nyheter Idag.

Tillägg:
Enligt Sentios mätning i januari 2017 är SD Sveriges största parti:
SD 22,3%
S 21,8%
M 18,4%
V 9,1%
C 8,9%
L 5,5%
MP 5,4%
KD 3,9%
(FI 3,0% och övriga 1,7%)
Sentios mätning utfördes med webbpanel mellan 12 och 18 januari. Totalt intervjuades 1.029 personer varav 759 uppgav partipreferens.
SD + M = 40,7% —- S + V + MP = 36,3%

Sentio februari 2017 (januari inom parentes):
Sverigedemokraterna 26,9 (22,3)
Socialdemokraterna 23,2 (21,8)
Moderaterna 16,7 (18,4)
Vänsterpartiet 8,2 (9,1)
Centerpartiet 10,7 (8,9)
Liberalerna 4,6 (5,5)
Kristdemokraterna 3,0 (3,9)
Miljöpartiet 3,6 (5,4)
Fi 1,7 (3,0)
Piratpartiet 0,7 (1,0)

YouGovs mätning för november 2016

Sverigedemokraterna 24,8
(+0,5)
Socialdemokraterna 21,8 (-0,4)
Moderaterna 22,3 (-0,1)
Vänsterpartiet 8,0 (+0,3)
Centerpartiet 7,7 (+1,3)
Liberalerna 5,9 (+0,8)
Kristdemokraterna 2,3 (-2.6)
Miljöpartiet 3,3 (+0,1)

• Fi 2,5 (+-0)
• Annat parti 1,4 (+0.1)

Även enligt YouGov är Sverigedemokraterna idag Sveriges största politiska parti.

Miljöpartiets väljare har flytt till primärt V och C.

I Inizio/Aftonbladets novembermätning får Sverigedemokraterna 21,5 procent. Det är en ökning med 1,5 procentenheter sedan oktoberundersökningen och det är tredje månaden i rad som partiet ökar.


SIFO/Göteborgs-Posten befinner sig i vanlig ordning i någon helt annan dimension. Som framgår ovan får SD i princip alltid lägsta andelen av Sifo, jämfört med övriga opinionsinstitut, men här har Sifo överträffat sig själva med råge:Sifo, väljarnas partisympatier November 2016


Tillägg:
Novus januarimätning 2017 följer samma trend som alltid och ger SD en låg andel;
Novus/TV4 Väljarbarometer:
S 26,9 -0,4
M 22,4 +0,6
SD 17,7 -0,2
C 9,3 +/-0
V 7,7 +0,3
L 5,4 +/-0
MP 4,4 -0,5
KD  3,3 +0,3


Juni 2017

Novus/SVT väljarbarometer, juni 2017:Novus väljarbarometer, juni 2017

Inizio/Aftonbladet, väljarundersökning juni 2017:Inizio, Aftonbladet, juni 2017Inizio/Aftonbladet, juni 2017

SvD/Sifo, opinionsundersökning juni 2017:
Socialdemokraterna 29,2 (-0,3)
Vänsterpartiet 7,7 (-0,1)
Miljöpartiet 4,0 (+0,3)
Moderaterna 15,9 (-1,6)
Centerpartiet 13,4 (+0,4)
Liberalerna 6,2 (+0,5)
Kristdemokraterna 2,9 (+0,2)
Sverigedemokraterna 18,0 (+1,4).

Demoskops väljarbarometer, juni 2017;Demoskops väljarbarometer, juni 2017SCB:s partisympatiundersökning. Allianspartierna: 37,6% Regeringspartierna: 35,6 procent av rösterna, juni 2017:SCB, partisympatiundersökning juni 2017

Det opinionsinstitut – Sentio – som visat sig ge mest rättvisande resultat för SD:Sentio, juni 2017

Sentio Yougov Novus/SVT Inizio/AB Demoskop Sifo/SvD Ipsos (maj) SCB Juni 2017
S 24,7 22,3 27,3 27,4 26,7 29,2 26,0 31,1 22,3-31,1
V 7,9 8,0 7,6 6,7 8,9 7,7 9.0 6,3 6,3-9,0
MP 3,1 4,2 4,3 3,1 4,1 4,0 3,0 4,5 2,1-4,5
28,6-44,6
C 11,2 11,7 13,3 12,8 11,0 13,4 13,0 11,3 11,0-13,4
L 4,2 5,3 5,6 4,2 4,8 6,2 7,0 5,0 4,2-7,0
KD 3,5 3,4 3,1 4,4 2,6 2,9 4,0 3,2 2,6-4,4
M 15,9 17,4 16,6 16,4 18,2 15,9 15,0 18,1 15,0-18,2
30,2- 43
SD 25,0 23,6 19,3 20,4 20,2 18,0 19,0 18,4 18,0-25,0
Fi 2,5 2,5 2,0 2,6 2,0-2,6

Juli 2017

Sentio. Juli 2017 (juni inom parentes). Före IT-skandalen och misstroendevotum.
VÄNSTERN:
Socialdemokraterna 22,4 % (24,7)
Vänsterpartiet 9,2 % (7,9)
Miljöpartiet 3,8 % (3,1)

Sverigedemokraterna 26,8 % (25,0)

ALLIANSEN:
Moderaterna 12,7 % (15,9)
Centerpartiet 11,6 % (11,2)
Liberalerna 5,7 % (4,2)
Kristdemokraterna 3,8 % (3,5)

ÖVRIGA:
Fi 1,8 % (2,5)
Piratpartiet 1,2 % (1,1)
Mätningen utförd med webbpanel mellan 14 och 19 juli. Totalt har 1 170 personer intervjuats varav 825 uppgett partipreferenser.

Augusti 2017

Inizio, augusti 2017:Inizio, augusti 2017
Sentio, augusti 2017:Sentio, augusti 2017

SAMMANFATTNING:
När man ser de enorma skillnaderna i mätningarna av de olika opinionsinstituten förstår alla och envar att det är meningslöst att diskutera upp- och nergångar i väljarsympatier. Det existerar helt enkelt inga ”statistiskt säkerställda” opinionssiffror när det gäller väljarsympatier – inte ens genom att ta ett snitt av alla opinionsinstituts spådomar (även om faktum kvarstår att Sentio och Yougov lyckats pricka in slutresultatet klart bäst för specifikt SD)!

Se även bl a;
Valresultat 2014

LAGSTIFTA BORT OPINIONSMÄTNINGAR I SAMBAND MED VAL !!!

Media försöker desperat förklara bort att SD är Sveriges största parti


Förutsägelse om riksdagsvalet 2018


98 % av Sverige ogillar S+MP, enligt undersökning av IPSOS


Inget förtroende för Stefan Löfven och S+MP-regeringen bland svenska folket


Överraskande att Stefan Löfven tar avstånd från MP?

Löfven klargör att S ska regera med MP

Margot Wallström vill dumpa MP


Hur röstar lärare?: MP=53% V=34,5% – Barn skolas till vänsteråsikter


Medias påverkan – Ett demokratiskt problem


Åsiktsklyftan ökar mellan journalister och allmänhet

Klyfta mellan folk och folkvalda – Problem viftas bort av politiker

Lyssna på väljarna framför medierna

Sveriges smala åsiktskorridor – Rädsla för sanningssägare

Aftonbladets debattmarodörer – Obekväma åsikter avfärdas som rasism

En författares attack på den svenska åsiktslikriktningen och trångsyntheten

Journalister mörklägger sanningen om invandrarna


Novus juni 2015: 76% i Sverige tycker som SD i invandringspolitiken

58% av svenskarna vill ha minskad invandring – MP-väljare avviker

Invandringspolitik, 65 % missnöjda med regeringen – SVT manipulerar resultat

12% av moderaterna tycker annorlunda än SD


Novus: Rekordlågt förtroende för Löfven och Sveriges styrande politiker – Februari 2017


För sidor om media, asylpolitik och integration se innehållsregistret.

2 reaktioner på ”Sentio och YouGov pålitligaste opinionsinstitut – SD största parti”

  1. Trump i USA, sedan antagligen Marine Le Pen i Frankrike,
    och 2018 Jimmie Åkesson som en högst tänkbar statsminister – det kommer att röra om i PK-grytan!

  2. Tålamod och ihärdighet är några av Sverigedemokraternas mest värdefulla tillgångar och att framgångarna håller i sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *