Runt 35 000 hemlösa i Sverige, varför prioritera EU-migranter?

Bilan Osman (kopplad till den vänsterextrema organisationen Expo) skriver en artikel där hon menar att utsatta grupper ställs mot varandra, men Bilan Osman gör som många andra (även dem hon kritiserar) och fokuserar på fel saker:

5.000 EU-migranter i Sverige mer värda än 35.000 hemlösa svenskar?

Bilan Osman skriver;
2011 beräknades 34 000 människor vara hemlösa i Sverige. Sedan dess har siffran med största sannolikhet stigit, och mörkertalet är stort. Läget för landets hemlösa är kritiskt.

Red’s kom:
Är det verkligen rimligt att debatten fokuserar på hur 5.000 icke hemlösa EU-migranter i Sverige ska kunna bistås med hjälp innan ens någon lösning finns för Sveriges runt 35.000 hemlösa (och säkert ständigt växande i antal)?

Dessutom i ett land där finansministern dramatiskt beskriver landets ekonomi som att ”ladorna står tomma”.

Självklart ska fattiga i andra länder hjälpas i den mån det är realistiskt möjligt, men borde inte landets regering prioritera det egna landets utsatta medborgare i första hand?

Det är väl knappast troligt att Sverige skulle lyckas lösa fattigdomen för EU, Europa eller världen om man inte ens lyckas med detta på hemmaplan för svenska medborgare?

Hyckleri bland politiker & välgörenhetsorganisationer

Bilan Osman skriver;
I centrum av den här diskussionen har frågan om hemlöshet aktualiserats. Det är en diskussion som synliggör hyckleriet hos de som tidigare aldrig ägnat en tanke åt de tusentals människor som i dag saknar bostad och sover ute i kylan. Hyckleriet som först nu börjar tala om hemlösas utsatthet, men enbart för att sätta det i relation till EU-migranternas närvaro i samhället.

Red’s kom:
Det finns ett extremt utbrett hyckleri, alldeles särskilt inom Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ som helt saknar verklighetsförankring, enligt vad som beskrivits här tidigare. Ingen har tidigare tagit någon större notis om de hemlösa/fattiga i Sverige. Men när Sverige svämmas över av icke-hemlösa tiggare, då kretsar diskussionen bara runt hur Sverige ska försörja dessa EU-migranter på bästa och mesta sätt, och hur man ska kunna kringgå regelverk och sunt förnuft för att särbehandla dessa EU-migranter framför landets egna hemlösa och fattiga.

Är en ”nedlåtande syn” problemet?

Bilan Osman skriver;
Den nedlåtande synen på fattiga människor som på grund av svåra sociala omständigheter tvingas tigga hörs inte längre bara på arbetsplatsernas fikabord, runt köksborden eller på skolrasterna. Den har numera även letat sig in i några av landets redaktioner. Det är en skrämmande utveckling.

Red’s kom:
Nedlåtande syn på fattiga? När jag läser dylika kommentarer söker jag febrilt efter exempel. Men det ges aldrig några exempel eller någon form av belägg för sitt personliga tyckande. Det förekommer naturligtvis till viss del en ”nedlåtande syn” på fattiga människor i Sverige precis som i varje annat land i världen, men det är inte detta som är problemet. Det som är problemet är att politikerna inte fungerar. Den nedlåtande synen på politiker (och media som fokuserar på fel saker och låter Fi, V & MP dominera debatten med osakligheter och felaktigheter) är nog betydligt mer omfattande, och även högst berättigad.

Utvecklingen är absolut skrämmande, men inte för att några enstaka personer i landet presenterar för vissa känsliga fakta och vågar säga sanningen, där de inte helt styrs av en för alla parter förödande politisk korrekthet.

Avhumaniserar ordet tiggare?

Bilan Osman skriver;
Den senare tidens debatt om hemlösa EU-migranter, eller de som i folkmun avhumaniseras genom att benämnas som ”tiggare”, bör oroa oss alla.

Red’s kom:
Det finns mycket som borde oroa betydligt mer. Hur kan det vara en avhumanisering att kalla tiggare för deras rätta benämning? Även här blir det galet när man fokuserar på betydelselösa saker, som enstaka ord, istället för att koncentrera sig på det som har betydelse och på konstruktiva lösningar.

Det är handling, eller brist på handling, som avhumaniserar. Inte beskrivande ord! Andra tycker att det ord Bilan Osman använder – EU-migranter – avhumaniserar. Så kan vi hålla på i all oändlighet och aldrig komma vidare.

Sedan måste nog Bilan Osman lära sig att man inte per automatik blir hemlös bara för att man tigger.

Rasism mot de fattiga EU-migranterna?

Bilan Osman skriver;
Hemlösa EU-migranter möter i Sverige samma form av rasism som har tvingat många av dem att lämna sina hem och familjer för att sätta sig på en trottoar och förlita sig på att förbipasserande, på sin höjd, ger några kronor.

Red’s kom:
Precis som främst Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet talar Bilan Osman om en rasism, men – som alltid annars – utan att kunna specificera hur denna rasism skulle yttra sig. Orden rasism och antiziganism används hej vilt hela tiden som någon form av argument i debatten, utan att kunna peka på någon rasism eller antiziganism och utan att kunna sätta dessa påståenden i något sammanhang för eventuella problemlösningar.Klicka här för att gå till artikeln i Expressen, 2015-04-15
Se även bl a;
Hemlösa svenskar glöms bort när romer prioriteras – Friggebodar åt EU-migranter

EU-migranter gör att ingen bryr sig om hemlösa svenskar

ABF byter inriktning, blir biståndsorgan för EU-migranter i Sverige

Föreningar i Eskilstuna avslöjar hur de vill lura till sig pengar för EU-migranter


Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?


För övriga sidor om EU-migranter, se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *