Regionstyrelsen Gotland ger Röda Korset 210 000 kr för att finansiera EU-migranters tiggeri

Ett 20-tal EU-migranter bor just nu i en barack på Visborgsområdet, som Röda Korset hyr av regionen sedan 15 juni.

Enligt överenskommelsen fick EU-migranterna använda faciliteterna i barackerna, men inte bo i husen av säkerhetsskäl. Efter att EU-migranterna hävdat att de blivit skrämda fick de ändå bo i baracken.

Nu måste EU-migranterna flytta ut
– De måste flytta ut någon gång i slutet av veckan, då är det tillbaka till tältförläggning igen, säger Göran Wahlqvist, Röda Korset.

Tekniska nämndens ordförande Tommy Gardell (S) säger att det rent juridiskt är svårt att tillåta fortsatt boende i baracken.
– Om det t ex skulle bli en brand, då är det kanske regionen som står som ansvarig. Vi skulle aldrig hysa in flyktingar i en barack, det faller på sin egen orimlighet. Ett sådant boende strider mot alla regler och principer som vi har, säger Tommy Gardell.

Röda korset används som bulvan av regionstyrelsen

Regionstyrelsen beviljade i torsdags 210 000 kronor i stöd till Röda Korsets projekt Sommarnatt. Det kommer räcka resten av året och bekosta stöd till EU-migranterna samt förlängd anställning för projektsamordnaren Annamaria Bauer, engagerad i Gotland solidaritet.

Red’s kom:
Regionen använder alltså Röda Korset som bulvan för att finansiera tiggeri på Gotland. Genom att använda sig av bulvaner förlorar medborgarna (liksom regionen) möjligheten att se hur pengarna använts.

Varför behövs en särskilt anställd samordnare för 20 personer?

Vad ska pengarna som Röda Korset får användas till?

Lite märkligt att region Gotland ger pengar till Röda korset för att betala tillbaka till regionen i hyra för EU-migranter.

Tänk om dessa 210 000 kr gått direkt till tiggarna. Då hade de tjänat allt vad de behöver, och långt mer. De skulle då kunna åka hem nästa dag, och hade t o m kunnat betala sin hemresa med egna medel, utan att kommunen behövt använda ytterligare skattemedel för detta.

Nya tält till alla EU-migranter

Röda Korset har köpt in fem stycken fyramannatält och kommer att köpa in fler om det behövs.
– Någon kan ju välja att sova i bilen istället, men det ska finnas tält för dem som vill.

Förhandlingar om fortsatta pengar för att finansiera tiggeri

Så länge det är tillräckligt varmt kan de bo i tältlägret. Vad som händer därefter vet inte Göran Wahlqvist, men förhandlingar kommer att inledas inom kort.

Reds kom:
Först säger man att de 210 000 kronorna kommer att räcka resten av året, sedan vill Röda Korset ändå omedelbart ha ännu mer pengar för att EU-migranter ska försörjas med gratis boende och annat.

Röda korset, Stadsmissionen, Svenska kyrkan, Rädda Barnen

– Vi kan inte bära det här ensamma och jag hoppas på ett fortsatt samarbete med Stadsmissionen, Svenska kyrkan och Rädda Barnen, säger Göran Wahlqvist.

Red’s kom:
Vad är det som kostar? Fem fyramannatält kan väl inte kosta hundratusentals kronor?

Hur många barn har EU-migranterna med sig?

50-tal EU-migranter på Gotland

Sammanlagt befinner sig ett 50-tal EU-migranter på Gotland just nu, men många har ordnat arbete och bostad på annat håll, enligt Göran Wahlqvist.

Red’s kom:
Kanske inte riktigt korrekt. Vissa har av ”barmhärtighetsskäl” erbjudits kortare och enkla arbetsuppgifter (på Fårö) under sommaren. Vad det är för boende vissa tiggare har fått och om det är regionen eller någon annan som bekostar även dessa är oklart.Klicka här för att gå till artikeln i Helagotland, 2015-06-22
Se även bl a;
Gratis boende med alla faciliteter för EU-migranter på Gotland

Elin Bååth (Fi) vill att EU-migranter ska få gratis boende på Gotland

Fascism att städa bort fattigdom, hävdar Elin Bååth, Feministiskt initiativ

Namninsamling om lokalt tiggeriförbud i Visby – Argument mot förbud att tigga tveksamma


Tiggare sökes till Almedalen


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *