Rastplatser i Sverige tas över av EU-migranter

EU-migranterna håller på att ta över stora delar av det svenska rastplatsnätet. Samtidigt vittnar allt fler åkare om farorna med att stanna och ta sina raster – än mindre sin dygnsvila.
– Det vi ser nu är nog bara början, säger Jerry Steen – regional trafiksäkerhetschef på Trafikverket, till Svensk Åkeritidning.

Stulen kopparkabel

När städarna öppnade toalettdörren formligen rasade det ut människor som sökt sig till värmen för att ha någonstans att sova. Utanför står ett 20-tal bilar och i kanten ligger några sotiga rester av eldad kopparkabel.

Kan inte ta sina lagstadgade kör- och vilotider

EU-migranter har nu på många håll slagit läger på Trafikverkets rastplatser där det finns tillgång till toalett, vatten och värme.
– Det här ställer ju till ett helsike för åkerinäringen som inte kan ta sina kör- och vilotider, konstaterar Jerry Steen – ansvarig för Trafikverkets säkerhetsarbete på västsidan.

EU-migranter ockuperar rastplatser runt alla större städer – samhällsproblem

Problemen är långt ifrån begränsade till Västra Götaland – situationen är tyvärr liknande runt alla storstäderna i takt med att allt fler blir avhysta från andra ställen.
– Det gäller att skilja på sak och person, detta är människor som lever i misär men här pratar vi om 20 fordon som står i månader. Det här har blivit ett samhällsproblem.

Problemen med förstörda rastplatser eskalerat under 2015

Enligt Jerry Steen har situationen eskalerat kraftigt under det senaste året. Vilket i sin tur medfört ständigt förstörda rastplatser som tillfälligt fått stängas för sanering och renovering.

EU-migranter förstört rastplatser i Partille och Mölndal

– I förgår fick vi stänga i Partille, samma sak i Mölndal för några veckor sedan. Båda var väl mer eller mindre helt förstörda. Från Partille lär de sedan direkt ha flyttat över till Agnesberg.

EU-migranter saboterar Sveriges hela transportsystem

Får Jerry Steen bestämma så blir det dock inte tal om några permanenta stängningar.
– Ytterst får det konsekvenser för samhället. Kan inte yrkestrafiken ta sina lagstadgade kör- och vilotider så blir det riktiga bekymmer för åkerinäringen. Och fungerar inte transportapparaten funkar ingenting.

Aggressiva EU-migranter

Förutom att situationen kostar Trafikverket stora pengar börjar det dessutom bli farligt.
– Många är aggressiva när vår städpersonal kommer ut, och för några månader sedan blev en av våra städare knivskuren. Numera skickar vi aldrig ut städpersonal ensamma.

Polisen förhalar processen

Att komma till rätta med problemen har hittills visat sig vara en svår nöt, enligt Jerry Steen.
– Innan Kronofogden kan komma med avhysningsbeslut måste polisen ha identifierat personerna. Hela den här processen tar några veckor och då har de ofta hunnit dra vidare och ersatts av ett nytt gäng, förklarar han.

Red’s kom:
Om polisen gjort sitt jobb skulle ingen avhysning ske via kronofogden utan de skulle avhysts med omedelbar verkan av polisen.

I Tyskland har EU-migranterna inte tagit över rastplatserna

I många andra länder fungerar det bättre, som i Tyskland:
– Åker du in på en rastplats i Tyskland får du bara stå en begränsad tid. Det är samma här och vi har ju satt upp extratavlor om att det bara är tillåtet att stå tolv timmar med lastbil och tre timmar med bil – men det hjälper ju inte när polisen saknar verktyg att få fort dem.

Red’s kom:
Problemet är inte att polisen saknar verktyg, det är viljan som saknas.

Trafikverket får endast flytta svenskregistrerade bilar

– Trafikverket får flytta bilar som stått längre än tre dygn till en uppställningsplats, men det gäller bara svenskregistrerade. Här är det oftast rumänska och bulgariska nummerplåtar. Det vi behöver göra nu är ju att täta ihop oss med polisen så de kan ut och göra riktade insatser.

Kostsamma konsekvenser

Vad kostar detta i pengar?
– Det är bara en liten promille för vad det verkligen kostar samhället. Jag menar, vad blir nästa steg om inte åkaren kan ta sina lagstadgade kör- och vilotider? Alla blir drabbade – åkaren riskerar ju i förlängningen sina trafiktillstånd. Och vem vill ha 24 metersekipage parkerade i villaområden?Klicka här för att gå till Svensk Åkertitidning, 2015-10-16
Se även bl a;
Alltfler rastplatser i Sverige måste stängas ner pga EU-migranters skadegörelse

EU-migranter förstörde informationsplats – kräver några veckor att återställa

Ännu en rastplats stängs ner pga EU-migranters härjningar

EU-migranter avhyses från p-plats i naturreservat – Diskriminering, säger MP

Polis avhyser ett hundratal EU-migranter från p-plats i Kista

Ett hundratal EU-migranter avhystes från rastplats av polis

EU-migranter föregick avhysning – flyttar från Nydalabadet till rastplatser

EU-migranter utanför Märsta avhysta


Avhysta EU-migranter i Umeå ockuperar ny plats – Kyrkan anser att de är kommunens ansvar


Centerpartist vill att vildcampare ska kunna avhysas


Varför provocerar EU-migranter?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *