Yttrandefrihet endast om det inte provocerar

Björn Werner (Nöjesguiden) skriver;
Det vore ett katastrofalt feltänk att publicera islamkritiska bilder som en reaktion på det fruktansvärda terrorattentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Det vore inte att stå upp för yttrandefriheten. Det vore en provokation utan självändamål”.

• Vad är det som säger att bilderna är islamkritiska? Enligt vem?
• Kan det inte vara tankeväckande bilder som kritiserar enskilda händelser, vissas tankesätt, diskriminering, förtryck, diktaturer, etc, etc?

• Varför skulle det inte vara tillåtet att kritisera just islam av allting här i världen?
• Är det rimligt att undanta en religion av alla religioner att kritisera?

I övrigt kan man fråga sig varför det bara är muslimer som blir upprörda över satir. Att kritisera en religion eller fel inom en religion – eller kritisera terrorister – är varken hets mot folkgrupp eller förtal. Varför vill muslimer sätta munkavle på en ännu så länge majoritet av världens befolkning?
Någon som har ett bra svar?

• Är det en provokation att publicera bilder som kan uppfattas som kritiska?
• Vem ska avgöra vad som är provocerande?
• Ska inga bilder kunna publiceras som en enda människa på planeten kan uppfatta som provocerande?

Björn Werner skriver vidare;
Genom att publicera islamkritiska bilder, menar de, visar vi en enad front mot islamistisk terror. Visar att vi aldrig kommer sluta skydda det fria ordet. Dumheter.

• Är det kanske bättre att alla bara säger; ”Vi fördömer attentatet”, sedan ska allt vara glömt och förlåtet?
• Vi vet alla att islamistisk terror finns, är det bättre att förneka att denna form av terror finns?

Björn Werner skriver vidare;
Här är ett hutlöst förslag: förfalskade bilder på när kungen förgriper sig på prinsessan Estelle. Jaså inte det? Yttrandefriheten då?

Väldigt förvirrad åsikt.
• Är alla teckningar som kan uppfattas som islamkritiska av någon att kategorisera som ”förfalskade bilder”?

Björn Werners text är helt enkelt obegriplig och visar på en skrämmande oförståelse för demokrati och yttrandefrihet. Det hemska är att det finns många andra lika okunniga personer med bristande kunskaper och förnuft som gärna gör sig hörda. Det är uppenbart att det behövs en grundläggande utbildning i yttrandefrihet och demokrati, inte bara för dem som får uppehållstillstånd utan även för dem som bor i Sverige sedan tidigare.

Bild från Charlie Hebdo, censurerad av NöjesguidenOcensurerat

Klicka här för att gå till artikeln i Nöjesguiden 2015-01-07

En kommentar till “Yttrandefrihet endast om det inte provocerar”

  1. Vi måste stå upp för vårt land och fullständigt värna om vår yttrandefrihet och åsiktsfrihet både i tal och skrift och den allmänna friheten i synnerhet, vår demokrati.

    Sedan ska staten minskas kraftigt och inte ha något inflytande mer än det som ska vara statligt som buss, tåg och underhåll av parker, vägar och områden. För övrigt som det var om man backar tiden till 70-talet, innan Sverige blev förändrat och vi ingick i EU. Alltså gå ut ur EU. Sverige ska inte vara styrt av någon diktatur makt utan ska vara självstyrt. Vi ska bestämma själva.

    Dagens yngre vet inte hur bra vi hade det innan vi gick i säng med EU. Jag längtar tillbaks. Jag mår dåligt av allt detta. Jag vill inte leva i denna diktatur & misär som råder idag. Ingå aldrig allians med något rödgrönt. Blockpolitik är diktatur, det är allvarligt. Jag är livrädd. Hjälp oss privatpersoner. Jag är rädd för 2018, snälla gör något.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *