Projekt startas för att informera EU-migranter om deras rättigheter i Sverige

Sverige kommer för första gången att delta i ett EU-program riktat till unionens fattigaste medborgare. Runt 90 miljoner kronor satsas under en femårsperiod i syfte att ge bl a romer information om hur de kan dra nytta av samhällets resurser i Sverige på bästa och mesta sätt.

Tidigare program för EU:s fattigaste har enbart handlat om att dela ut mat och kläder. Detta har Sverige, tillsammans med en handfull andra länder, bl a  Danmark och Storbritannien, inte velat delta i. Som en kompromiss infördes därför en alternativ inriktning, så kallad social inkludering, och det är den som Sverige valt.

Red’s kom:
Social inkludering”? Dvs att de fattigaste ska ges stöd så att de kan inkorporeras i samhället?

Kringgå regelverket för EU-migranters barn

De människor som projektet riktar sig mot är främst romer från Rumänien och Bulgarien, som i dagsläget tigger och lever på gatorna i många svenska kommuner. För deras barn öppnar programmet nya möjligheter till utbildning, om vistelsekommunen inte erbjuder dem det, säger Nardin Crisbi, nationell samordnare på ESF.

Nardin Crisbi säger att om en kommun tolkar regelverket som att de inte har rätt till utbildning så kan man kringgå regelverket.

Red’s kom:
Känns som att det här oundvikligen blir startskottet för ett stort flöde av från Rumänien till Sverige av fattiga rumäners barn.

Arbetet ska ske i samverkan mellan ideela organisationer och kommun.

Red’s kom:
Antingen hålls det hemligt vilka frivilligorganisationer som Göteborgs stad ska samarbeta med här eller så är detta inte genomtänkt och bestämt ännu.

Göteborg första stad

Den enda stad i Sverige som så här långt ansökt om pengar för att informera de fattiga EU-migranterna om vilka rättigheter (inte skyldigheter) EU-migranterna har i det svenska samhället är Göteborg. Den 26 mars lanseras projektet i Göteborg och till hösten ska verksamheten vara i full gång.

Red’s kom:
Notera att media uppger att Göteborg ”valts ut” för detta projekt, under rubriken ”Göteborg väljs ut som experimentstad för EU-migranter”, men så fungerar det naturligtvis inte. Det är kommunledningen i Göteborg som bestämt detta samt ansökt om pengarna.

Hur mycket pengar det rör sig om vet vi inte.

Ej heller får vi veta hur pengarna ska användas.

Faktum är att vi inte vet någonting alls. Media har tydligen inte ställt några frågor till Göteborgs stad.

Det hävdas idag av Vänsterpartiet i Malmö att Malmö kommer att följa i Göteborgs fotspår. Malmö stad har inte gått ut med information om att man kommer att ansöka om pengar för att informera EU-migranter, och när jag frågade om detta för ett par dagar sedan verkade man inte ens känna till ESF-pengarna.

Inga tecken finns ännu på att Stockholm kommer att göra likadant. Är det rödgrönrosa styret (som annars talar sig varma för att Stockholms skattebetalare ska försörja EU-migranterna) i Stockholm smarta så ligger de lågt och låter de andra städerna ta smällen.

Beslutet innebär att EU-migranterna nu kommer att koncentreras till Göteborg och Malmö, där trycket var högst redan innan.

Sverige nästan ensam

Endast få övriga länder i Europa har ansökt om pengar för detta projekt. Inget annat land nämns som nyttjat sig av ESF-pengarna.Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2015-03-22

Se även bl a:
Sverige satsar 87 miljoner kr på samhällsinfo till 700 tiggare

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *