Poliskontroll av EU-migranters bilar i camping, Söderhamn – människohandel

Polisen har genomfört en tre veckor lång insats vid Moheds camping utanför Söderhamn som utvecklats till ett centrum och samlingsplats för EU-migranter som söker försörjning i Gävleborg. Insatsen utformades som en trafikkontroll där alla bilar från Moheds camping kontrollerades.

Varför var bilarna från Moheds camping särskilt intressanta?
– Orsaken till det är att många EU-migranter bosatt sig permanent på campingen och vi ville få en bättre bild av hur det såg ut där. Att få ökad kunskap om EU-migranterna faktiska situation och orsak till att de sökt sig till Sverige – det var den här gången emellertid betydligt viktigare än att slå ner på en och annan fordonsbrist eller utgånget körkort förklarar poliskommissarie Lars Lindeberg som ledde insatsen i Mohed.

Vittnade om människohandel med EU-migranter

Polisinsatsen hade också en mer dold agenda – nämligen att förebygga människohandel och tvångsarbete, alltså just det slags brott som Gävleborgspolisen var först i Sverige med att avslöja bärplockningssäsongerna 2009 och 2010.

En av EU-migranterna berättade att sådant tvång fortfarande förekommer:
– Vi satt länge och pratade med mannen tillsammans med tolken och det byggde upp ett sådant förtroende att han själv berättade vad som hänt. Det var något slags tvång eller vilseledande som fört honom till Sverige, säger Lars Lindeberg.Klicka här för att gå till artikel i SR, 2015-04-14
Se även bl a;
Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

För övriga sidor om EU-migranter, se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *