Partiledardebatten – Ingen vågade ta upp EU-migranter eller andra ”känsliga” frågor

Under rubriken ”Partiledardebatten – SM i oväsentligheter” skriver Expressen om den sömniga partiledardebatten igår.

Löfven vs Lööf

Statsminister Stefan Löfven hade en av sina sämre dagar i partiledardebatten.
Löfven gick än en gång gick upp i ilskeatomer när han debatterade med Centerns Annie Lööf.

Stefan Löfven lever i det förflutna

Ännu värre var det att statsministern ägnade mycket av sin taletid i svensk ekonomisk historia, från Fälldin över Bildt till Reinfeldt.

Löfven höll sig även i det förflutna med Jimmie Åkesson och avslutade med frågan: Hur kunde du gå med i nazistiskt, fascistiskt och rasistiskt parti?

Den frågan har ställts många gånger förr. Och för var gång har Sverigedemokraterna växt sig större.

Red’s kom:
Om Stefan Löfven vill hålla sig långt tillbaka i historien, varför tycker han det var ok med den tvångssterilisiering som skedde i Sverige under socialdemokraternas ledning. Och det rasbiologiska institutet fanns kvar långt in under socialdemokraternas tid. Bara för att nämna något.

Väljare vill veta om framtiden

Väljarna är inte intresserade av i går, de vill få beskrivningar av i dag och förslag för i morgon och många år framåt.

Sådana var det ont om – från alla kanter. Om man inte anser att antalet kvoterade månader i föräldraförsäkringen är Sveriges stora framtidsfråga, vilket var lätt att tro med tanke på tidsåtgången.

Annars handlade mest om småpengar. Moderaternas Anna Kinberg Batra kom med 300 miljoner kronor till sommarskola till alla behövande barn från årskurs sex. En plutt pengar som möjligen kan förändra på marginalen. Det gäller ju att hitta lärare också. Och det är svårt som det är.

Annie Lööf pratade giftfria barnleksaker och Kristdemokraternas stand in Jakob Forssmed vurmade för gåvoavdraget.

SM i irrelevans

Man kunde tro att det pågick SM i irrelevans. För det fanns några ämnen som det sades lite om. Eller inget.

Partier undvek problemen med EU-migranter

Vid fikabord i hela Sverige vrider och vänder folk på vad de själva tror kan göras för, med eller mot de utländska tiggare som sitter utan för affärer runtom i landet.

I partiledardebatten nämndes de inte.

Partier undvek invandringsfrågor

De specifika utmaningar som den stora flyktinginvandringen ställer på skolor, arbets- och bostadsmarknad, lämnades också åsido.

Partier undvek problemen med skottlossningar i landets tre största städer

Inte heller talade politikerna om de skottlossningar som förpestar tillvaron för invånarna i utsatta stadsdelar i Göteborg, Malmö och Stockholm.

De ökande sjukskrivningarna, och medföljande kostnader, förbigicks med tystnad.

Åsa Romson vägrar hälsa på Jimmie Åkesson

Romson och Åkesson debatterade arbetskraftsinvandring, hur man kunde få invandrare i arbete, och till vilket pris.

Det är anmärkningsvärt att Åsa Romson, Miljöpartiets språkrör, vägrade ta Jimmie Åkesson i hand vid partiledarbatten, när Jimmie Åkesson sträckte ut sin hand. Det visar på en omogen attityd – a lá Rossana Dinamarca – ej värdigt en vice statsminister.

Hur ska Åsa Romson göra om hon träffar partiledningarna i grannländerna Norge, Finland och Danmark. Ska hon vägra hälsa på dem också?

Fem timmar utan att behandla de stora frågorna

Dett är komplexa frågor som medborgarna grunnar över. De kan inte tigas ihjäl. De kräver tid. TV-debatter varar ofta en timma. Partiledardebatten i riksdagen varar i nästan fem. Då hinner man med många aspekter. Om viljan finns. Och politik är att vilja.

Red’s kom:
PARTILEDNINGARNA LEVER I EN BUBBLA
Partierna är rädda för att diskutera det som engagerar väljarna. De vågar inte ta ställning i dessa frågor. De är rädda för kritik och de påhopp som  blivit naturligt för politikerna (inte minst från Stefan Löfven) istället för sakliga argument. Trots all erfarenhet som finns om detta har de fortfarande inte förstått att det är en misslyckad strategi. För varje dag som går där de etablerade partierna stoppar huvudet i sanden, eller försöker frysa ut Sveriges tredje största parti, så kommer Sverigedemokraterna att bli större.
Klicka här för att gå till Expressen, 2015-06-10
Se även bl a;
EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *