Olika tolkningar av bilder från Charlie Hebdo

Klicka här för att gå till artikeln i Expressen, 2015-01-08 Översättning: ”Koranen är ju skit. Den släppte genom kulorna i Egypten.

Sheik Abdi Raman, Imam i Göteborg
Den här bilden är kränkande för mig – mot både islam och alla muslimer. Det stämmer att papper inte skyddar mot kulor, men det här är sarkastiskt mot vår heliga skrift – Koranen.

Mohammed Fazlhashemi, Professor i Islamisk teologi och filosof vid Uppsala universitet
Det är riktat mot militärkuppen i Egypten 2013. Militären genomförde en statskupp i Egypten och de islamister som fanns samlade på gator och torg trodde kanske att de skulle vara skyddade men inte ens Koranen kan hjälpa dem. Att skjuta mot Koranen skulle kunna uppfattas som kränkande.

Jan Hjärpe, Professor i islamologi vid Lunds universitet
Det är mycket provocerande, och därmed en tacksam anledning för en militant aktion som extremisterna ser det, att kalla Koranen ”skit”. Den här teckningen måste ha gjort attentatsmännen rätt belåtna: Här finns möjligheter att även deras muslimska kritiker reagerar negativt.

Leif Stenberg, Professor vid centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet
Den kanske starkaste bilden. Koranen är Guds ord och kulor avlossas mot Koranen – troligen av någon som inte är muslim. Här vill man visa att Koranen är falsk och inte är Guds ord. Det är mycket allvarligt att behandla Koranen så här. Jag tror att många muslimer kan bli upprörda.

Klicka här för att gå till artikeln i Expressen, 2015-01-08 Översättning: ”Om Muhammed skulle komma tillbaka…
– Jag är profeten, dumbom!
– Håll käften, du otrogne.

Jan Hjärpe, Professor i islamologi vid Lunds universitet:
Det här är den mest förolämpande teckningen just för extremisterna. Poängen i den är ju att den förklarar att deras islamtolkning och gärningar strider mot Profetens förkunnelse och föredöme. Den går alltså in i den kritik som riktas mot grupper som al-Quaida, Boko Haram och IS av just troende muslimer. Den pekar på den brist på stöd som extremisterna har från de troende. Den kritiken är ju särskilt farlig och förolämpande för extremisterna eftersom den tar fram något som de själva är medvetna om – deras faktiska marginalisering.

Jonas Otterbeck, Professor islamologi vid Lunds universitet:
Denna är direkt kopplad med IS avrättningsvideor. Klassisk politisk satir med innebörden ”Ni är så blinda så ni skulle avrättat Muhammed om han kom”.

Leif Stenberg, Professor vid centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet:
Bilden vill visa att man inte ska veta vem som är profeten. Det visar en muslim som dödar en annan. Bilden visar att allt som har med islam att göra också är våldsrelaterat. Det ger en stereotyp bild av muslimer.

hebdo-3 Översättning: ”100 piskrapp om ni inte dör av skratt.

Jonas Otterbeck, Professor islamologi vid Lunds universitet:
Driver givetvis med islam generellt, de hårda kroppsstraffen men också med muslimskt utseende. Noterar att de gillar stora näsor på sina gestalter, parallell med klassisk antisemitism. Tydligen ska detta vara Muhammed som agerar gästredaktör för numret.

Mohammed Fazlhashemi, Professor i Islamisk teologi och filosof vid Uppsala universitet:
Jag uppfattar att den föreställer Muhammed. Det är inte den bilden av Muhammed som muslimer bär på. Det här är en löjeväckande figur med lång näsa, utåtblickande ögon och det löjeväckande skimret runt figuren skulle kunna uppfattas som stötande.

Not. Den som sett TV-serien Mash vet att det skämtas ofta om Klingers (Jamie Farr med libanesiskt ursprung) näsa. Ingen har regareat på detta. Sedan är hela meningen med karikatyrer att överdriva karakteristiska drag.

Jan Hjärpe, Professor i islamologi vid Lunds universitet:
En hänvisning till vissa traditionella shariareglers tillämpning av de extrema grupperna – samtidigt som en poäng är att teckningen antyder att rörelserna i fråga egentligen är löjliga.

Klicka här för att gå till artikeln i Expressen, 2015-01-08 Översättning: ”Bin Ladin lever!

Sheik Abdi Raman Imam i Göteborg:
Jag tror att IS eller al-Quaida kan reta sig på att man blandar ihop olika kulturer. Här är det ju Elvis och en karikatyr på bin Ladin som mixas till en person. Bin Ladin var ju al-Qaidas föredöme och ledare.

hebdo-5 Översättning: Kraschen i New york:
– Utan händer!

Jan Hjärpe, Professor i islamologi vid Lunds universitet:
En kombination av allusion på vissa traditionella sharia-tillämpningar med stympningsstraff och det faktum att 11 septemberattackerna skedde ”utan händer”. Rätt poänglöst.

Leif Stenberg, Professor vid centrum för Mellanösternstudier, Lunds universitet:
Man generaliserar att muslimer vill ha denna straffrätt och man generaliserar att muslimska män alltid har skägg och bär turban.Kollektiv kränkning av vad som helst?

Experterna om karikatyrerna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *