MP lovordar temporära jobb till EU-migranter som inte ger skatteintäkter

Mariefredsmodellen har på kort tid blivit ett begrepp. ”Först tiggeri, nu jobb”, lyder framgångsreceptet.

Red’s kom:
Ett recept kanske, men frågan är var framgången egentligen finns bara för att 4-5 EU-migranter får några timmars enkla arbetsuppgifter i Sverige?

Invånarna i Mariefred tröttnade på EU-migranternas armod. Loppmarknader arrangerades, en Facebook-grupp för att samordna enklare arbetsuppgifter startades. Trädgårdsarbete, fönsterputsning och städning är några av tjänsterna som efterfrågas.

75 kr/timme

Lönen? Ungefär 75 kronor i timmen.

Timpengen är högre än vad tiggaren får i sin papperskopp utanför Ica, men väsentligt lägre än Kommunals avtal för exempelvis parkarbetare.

Ansvarsfrågor oklara

Därtill kommer frågetecken kring arbetstryggheten. Vems försäkring som gäller när EU-migranten trillar ner från målarstegen och bryter armen är en fråga som förblir obesvarad.

Likt mexikanska dagjobbare i USA

EU-migranter som rensar ogräs i grosshandlarvillornas prunkande rosenträdgårdar är ett uttryck för ekonomisk ojämlikhet. Nyhetsvinkeln att det är Mariefreds invånare som gör EU-migranterna en tjänst, och inte tvärtom, liknar synsättet på mexikanska dagjobbare i delar av USA.

Löser inga problem

Mariefredsmodellen är ingen lösning på avgrundsdjupa klasskillnader. Däremot ger den EU-migranterna ökad självkänsla, möjlighet att visa vad de går för, och väldokumenterad arbetslivserfarenhet.

Red’s kom:
Väldokumenterad arbetslivserfarenhet”? För några timmars gräsklippning, fönsterputsning o. dyl?

Se; Kyrkan försökte lära EU-migranter plocka bär, misslyckat projekt

Elena från Crovu utanför Bukarest säger det självklara: ”Vi får göra rätt för oss”. De orden är det tyngsta skälet till varför Mariefredsmodellen bör spridas till fler platser.

Red’s kom:
Frågan är om det är att göra rätt för sig att belasta samhället – i ett annat land än sitt hemland – med olika kostnader samtidigt som man inte bidrar med en krona för dessa samhällskostnader?

Anders Wallner (MP) förespråkar att romer gör arbeten som annars gett skatteintäkter

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner skriver i sociala medier att Mariefredsborna tagit ”ett otroligt lovvärt initiativ”. Det är glädjande att även rödgröna debattörer ser fördelarna med Mariefredsmodellen, även om det i praktiken rör sig om jobb som inte ger några skatteintäkter.

Sverige kombinerar OECD:s högsta ingångslöner med OECD:s mest progressiva migrationspolitik. Det bidrar till att antalet enkla jobb är EU:s lägsta, medan tiggarna har blivit desto fler. Om vi menar allvar med integrationen av EU-migranter och nyanlända utan högre utbildning måste fler lågavlönade serviceyrken få växa fram, vilket bland annat kan ske genom en höjning av grundavdraget.

Red’s kom:
Någon som tycker detta låter bra? Medan Rumänien – ett av EU’s rikaste länder sett till naturtillgångar – växer sig starkare på sina av EU tilldelade 471 miljarder kr (mest från Sveriges medborgare) så ska Sverige satsa på att gå bakåt i utvecklingen med okvalificerade arbetsuppgifter för andra länders medborgare, när dessa arbetsuppgifter istället kunnat vara en väg in på arbetsmarknaden, och ge en ökad självkänsla, för svenska medborgare.

OECD = Organisation for Economic Co-operation and Development / Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

Kanske det hade varit bättre att verka mer långsiktigt i hemlandet?Klicka här för att gå till artikeln i Bohuslänningen, 2015-09-08

Om det som DN kallar ”Mariefredsmodellen” skriver DN;

Mariefred är en liten ort med 2.000 hushåll. Sedan i höstas har här funnits sex romer som suttit och bett om pengar.

I stället står de vid sina loppisbord och säljer saker som Mariefredsborna samlat in, eller hjälper ortsbefolkningen med enklare arbeten. Det kan handla om trädgårdsarbete, om att putsa fönster, tvätta terrasser eller att städa

Nicolai och Elena har sammanlagt tolv barn att försörja hemma i byn Crovu utanför Bukarest, varav fem egna. Farmor och mormor ser till barnen.

Projektet med att få bukt med tiggeriet i Mariefred började med en loppmarknad på församlingshemmet i december. Några privatpersoner hade tagit initiativ till att samla in pengar till en operation som en av romernas söner behövde göra.

Anna Löfving åkte tillsammans med pingstpastor Fredrik Olsson i Strängnäs personligen ned med pengarna till byn Crovu utanför Bukarest. Det är därifrån som i stort sett alla tiggare i Strängnäs och Mariefred kommer.

Samtidigt började Solveig Lundqvist engagera sig för romerna i Mariefred. Hon kunde köpa lite frukt, gav dem lite pengar ibland.
– En av dem visade med händerna att han vill måla. Då frågade jag mig själv varför romerna inte kunde utföra arbetsuppgifter för pengarna i stället, säger Solveig Lundqvist och erbjöd honom att putsa fönster.

På de platser där romerna förut satt och tiggde står de nu bakom ett bord och säljer loppisprylar eller eget hantverk. Nicolai tillverkar fågelholkar, blomlådor och slevar av trä.

För Anna Löfving har engagemanget gått ut över hennes eget företag, Mariefreds Tidning.
– Visst skaffar man sig ovänner också. En del säger att ”de tar jobb från våra ungdomar”. Andra hör av sig och vill säga upp sin prenumeration. De säger att vi bara skriver om romer numera, säger Anna Löfving.Klicka här för att gå till artikeln i DN, 2015-06-02

Se även bl a;
Ska jobb och bostad till tiggare prioriteras framför svenska medborgares behov?

Jobb och bostäder till EU-migranter sökes av Svenska kyrkan i Östersund

EU-migranter anlitas som svart arbetskraft i Sverige för farliga jobb

Stadsmissionen får 7 miljoner kr för att försöka skapa jobb i Sverige till EU-migranter

Statlig medias extrema vinklingar: ”Nu får EU-migranter jobb”

EU-migranter/Allt åt alla i Malmö hotar att bryta mot lag om EU-migranter inte får jobb och bo gratis

Romer startar förening för att pressa Sverige på jobb och bostad till EU-migranter


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *