M, FP och KD kräver hårdare tag mot EU-migranters olagliga tältläger på Södermalm

Tältlägren på Södermalm oroar Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i stadsdelsnämnden och nu kräver de hårdare tag mot de illegala läger som fattiga EU-migranter bygger upp, trots att det inte är tillåtet att bo på allmän plats.

På Södermalm har tältläger rests både på Långholmen och i parken intill Skanstullsbron på Sjöstadssidan. Bägge lägren ska nu vara övergivna och rivna och några större bosättningar finns inte på Söder, enligt Lisa Kinnari som är chef för sociala avdelningen på Södermalm.

Löpande rapporter om tillströming av EU-migranter

Men M, FP och KD på Söder ser med oro på att fler fattiga EU-medborgare väntas komma till Stockholm. De vill ha regelbundna rapporter om hur många bosättningar som finns på Söder och om det finns planer på avhysning.

EU-migranter ska inte särbehandlas

– Problemet med bosättningar har eskalerat i Stockholm. Vi kan inte ha tältläger på Söder. För mig som moderat är det viktigt att samma regler gäller för alla Stockholmare, och inte andra regler för människor från andra länder. Man får helt enkelt inte bo var som helst, säger Christoffer Järkeborn (M), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

Fler och snabbare avhysningar

Christoffer Järkeborn vill ha fler och snabbare avhysningar av bosättningar på Södermalm och tycker att oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyrs förslag är bra med ordningsvakter som sköter avhysning från EU-migranternas bosättningar.

S-ordförande undviker frågan

Anders Göransson (S), ordförande för Södermalms stadsdelsnämnd och tycker att det är viktigt att staden har riktlinjer som är gemensamma för alla stadsdelar.
– Generellt har vi sagt att man ska kunna erbjuda alternativa boplatser, som de i Vårberg, innan en avhysning sker.

FAKTA
• Alla EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige i tre månader utan arbets- eller uppehållstillstånd.
Rättelse: Detta endast under förutsättning att de kan försörja sig själva.
• De flesta tiggare i Stockholm kommer från Rumänien, ett av EU:s fattigaste länder.
• En del av dem bor i tältläger runt om i staden.
• Det är polis och Kronofogden tillsammans med socialtjänsten som sköter avhysningarna.
• De boende erbjuds då tillfälliga evakueringsbostäder i regi av Stockholms stad.Klicka här för att gå till artikeln i Mitt I, 2015-04-15
Se även bl a;
Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

För övriga sidor om EU-migranter, se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *