Lund ska hjälpa tiggare

Socialförvaltningen i Lund kommer under veckan presentera ett handlingsprogram för hur EU-migranter på Lunds gator ska hjälpas. Åtgärdspaketet är hemligt ännu så länge.

Red’s kom:
Det är inte kommunens ansvar att hjälpa tiggare från andra länder och frågan är om Lunds skattebetalare uppskattar att skattemedel används för att finansiera tiggeri i Lund.

Det är i regel dessutom kontraproduktivt att underlätta för tiggeri i Sverige. Det är inget som gagnar tiggarna på lite längre sikt att svenska kommuner befäster tiggare i deras utsatthet.

Kommunal samordnare för tiggare, varför?

– Önskan är att vi får en kommunal samordnare på övergripande nivå, säger Joakim Månsson-Bengtsson, ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund, som gissar att det finns 60-80 tiggare i Lund.

Red’s kom:
Vad är det som behöver samordnas med vad i Lund?

Tänk om det funnits samordnare för andra grupper i samhället, som dessutom i regel är betydligt fler än 60-80 st.

Varför ska kommuner ha en kommunal samordnare för tiggare? Om Lund inrättar en kommunal samordnare för EU-migranter vill jag hävda att kommunen använder sina resurser på ett ytterst vårdslöst sätt.

Tiggare ockuperat p-platser för 10-15 fordon

Sedan flera månader tillbaka använder tiggare parkeringsplatser på Åkerlund & Rausings väg i Lund som uppställningsplats för bilar som de sover i (mittemot ”Koängen”). Sammanlagt mellan tio och femton fordon.

Red’s kom:
Sedan minst september 2014. Dvs minst under minst 9 månader.

Körodugliga/oförsäkrade fordon körs på svenska vägar av tiggare

Tre av tiggarnas fordon har stått stilla på samma plats i flera dygn och dömts ut som körodugliga av bilbesiktningspersonal. Lunds kommun anlitade bilbärgning för att transportera bort de tre bilarna. Men de var redan flyttade.
– 24-timmarsregeln gäller och bilarna är borta. Vi har inte mer att göra här, konstaterade parkeringschef Fredrik Gustafsson, Lunds kommun.

Red’s kom:
På något sätt kom bilarna dit och nu har bilarna körts till annan plats.
Risken är stor att det kommer många bilar från Rumänien/Bulgarien, etc, som är farliga för dem själva och andra på landets vägar. Ingen kontroll görs vid gränsen.

TIGGARES OFÖRSÄKRADE BILAR
Hur många av dessa tiggarbilar är försäkrade? Vad händer om tiggarna råkar ut för en olycka med sina oförsäkrade bilar i Sverige? Vem betalar de skador tiggarna orsakar?

Nedskräpning runt bilar

Ginu Botderata är rumän och talesperson för tiggarna vid parkeringsplatsen.
– Folk har klagat på att det inte är rent på och kring parkeringen. Men vi lovar vi nu ska hålla rent här, säger han.

Red’s kom:
Tiggarna är så organiserade i Lund att de t o m har en ”talesperson”?

Överallt dessa miljöföroreningar runt tiggarna. Man kan undra varför EU-migranter som tigger i Sverige är så nonchalanta och respektlösa att de i så stor omfattning skräpar ner överallt de befinner sig. Varför ska det behövas att de blir tillsagda innan de i bästa fall börjar sköta sig (vilket tycks vara extremt sällsynt)?

Uträttar sina behov i buskarna

Flera av de som bor i bilarna på parkeringsplatsen gör sina morgonbehov i träddungen på andra sidan Åkerlund & Rausings gata (bl a i skogsplanteringen i anslutning till boulebanan vid Å & R).

Red’s kom:
Dessa sanitära problem runt tiggarna får en rad negativa konsekvenser och samhällets kostnader för renhållning efter EU-migranter blir väldigt stora.

Gratis toaletter och dusch för tiggare, en långsiktig lösning?

– Folk, oavsett vilken situation de lever i, måste ha möjlighet att utföra sina basala behov. Det måste finnas toaletter till folk som sover ute på nätterna eller i sina bilar. Så länge vi inte har tillräckligt många härbärgesplatser måste det finns möjlighet att gå på toaletten eller att ta en dusch, säger Joakim Månsson-Bengtsson.

Red’s kom:
Det finns t ex hotell, B&B och vandrarhem som har dessa faciliteter. Dessutom finns det offentliga toaletter. Innan EU-migranterna började strömma till Sverige var detta inget problem. Är det rimligt att Sverige bygger upp ett samhälle som är anpassat för tiggare från andra länder som inte är beredda att betala för några tjänster?

Riktlinjer för att motverka kränkningar och rasism mot tiggare

Joakim Månsson-Bengtsson hoppas att Lunds kommun tar fram riktlinjer för hur kränkningar och rasism ska motarbetas i Lund.
– Rasism finns här också. Jag hoppas att det kommer en plan i handlingsprogrammet för hur detta ska motarbetas, säger Joakim Månsson-Bengtsson.

Red’s kom:
Det har aldrig rapporterats i media att detta förekommit mot tiggare i Lund, så frågan är hur mycket sanning det ligger i Joakim Månsson-Bengtssons påstående.

Det finns många grupper i det svenska samhället som utsätts för kränkningar och rasism, inte bara tiggare. Varför skulle just gruppen EU-migranter (där det inte ens finns rapporter om att detta förekommit) ha högre prioritet än svenska medborgare?

Hur skulle ett program som motverkar kränkningar/rasism specifikt för tiggare se ut?
Det har tidigare givits två förutsättningar som är grundläggande för att motverka eventuella kränkningar/rasism av tiggare:
1. Tiggarna respekterar Sverige och landets regelverk.
2. Tiggarna är inte en belastning för landet och dess välfärd.
Men jag vill hävda att det kanske viktigaste är att alla dessa organisationer för EU-migranter – t ex ”Hjälp tiggare i Lund” – som poppar upp över hela landet, befinner sig på en mer realistisk nivå där dessa aktivister inte hela tiden ställer orimliga och omöjliga krav som bara upprör gemene man (och kvinna).

Tilläggas kan att Joakim Månsson-Bengtsson anser att tiggarna kommer till Sverige för att arbeta inte för att tigga. Hans resonemang ger intryck av att han inte är särskilt införstådd med frågeställningen och vad det handlar om.Klicka här för att gå till artikeln i SDS, 2015-06-09
Not.
Redan för nästan 9 månader sedan, 2014-09-24, rapporterade SkD om att Lunds kommun arbetade på en strategi för EU-migranter.

En privatperson skrev då om EU-migranterna på Å & R’s väg;
– En kraftig stank finns inom detta område. Det förekommer även eldning i området mot järnvägen. Hela området kring parkeringsplatsen är starkt nedskräpat. Det är oacceptabelt att parker och grönområden används för detta ändamål och speciellt i närområdet till Palettskolan där barn vistas och leker. Nämnda parkeringsplats/område utmed järnvägen är ett återkommande problem där det ofta sker dumpning av skräp och annat avfall samt att det förekommer långtidsboende.

Lunds kommun (tekniska förvaltningen, socialförvaltningen och miljöförvaltningen) är i aktiv dialog med polisen för att hitta en strategi för de hemlösa EU-migranterna i stan.
– De har inte uppehållstillstånd, men har rätt att vistas här på grund av den fria rörligheten inom EU. Vi diskuterar olika alternativ för att situationen ska bli så bra som möjlig för alla parter. Vi ska inom kort ha en strategi som Lund kan stå för, säger Håkan Lockby, teknisk direktör på Lunds kommun.

Red’s kom:
EU-migranter är inte ”hemlösa” bara för att de saknar en fast adress i Sverige.

Se även bl a;
Aktivistgruppen Hjälp tiggare i Lund föreslås få drygt 200 000 kr av Lunds kommun

Hjälp tiggare i Lund, avslöjande om bidrag för EU-migranter som media missat

Lunds kommun flippat ut i sitt stöd till EU-migranter

Lunds protokoll med rödgrönrosas beslut om pengar till EU-migranter och handlingsplan

Föreningen Hjälp Tiggare i Lund och deras bidragsansökningar – Med 25 frågor

Joakim Månsson-Bengtsson undanhöll arvode i ansökan om pengar från Lunds kommun


Lund kommuns vaga handlingsplan för EU-migranter


Ska Umeå avhysa tiggare till Skellefteå? Samarbete mellan kommuner önskas

Kommunernas hantering av tiggare i Malmö, Lund, Göteborg


Kan kommunen bistå EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige?

Vem ska försörja EU-migranterna?


Hjälp till EU-migranter lockar fler tiggare, enligt Moderaterna i Haninge

EU-migranter kommer till Uppsala pga rykten om mer stöd och natthärbärge


EU-migranterna ökar i antal i Skåne – Lista stad för stad


Tiggare avhyses, städnota på 50.000 kr

Dagverksamhet för EU-migranter i Malmö kostar 3,5 miljoner kr/år

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *