Länsstyrelsen: Bygglov för Kalmars svart-camping för EU-migranter ok, men…

En granne till boplatsen för EU-migranter på Salve får nej på sin överklagan av det tillfälliga bygglovet. Hygienbyggnaderna ska snart flyttas, skriver länsstyrelsen – men vart boplatsen flyttar är ännu inte klart.

Kommunen bedriver svart-camping

I slutet på juni överklagade en granne bygglovet för de dusch- och toalettbyggnader som uppfördes intill Stadsmissionens husvagnar för EU-migranter i början av sommaren.
Grannen menar att bygglovet är medvetet otydligt och vilseledande för att dölja att kommunen egentligen bedriver en form av “svart-camping” på området.

Red’s kom:
Grannen skulle ha begärt en laglighetsprövning till Förvaltningsrätten parallellt med överklagan av bygglovet, eftersom det inte är en kommunal angelägenhet (och dessutom otillåten konkurrens) att bedriva alternativ camping & hotellverksamhet för en av kommunen särskilt utvald grupp av turister.

Eftersom kommunen lovat upphöra med campingen avslår Länsstyrelsen överklagan av bygglov

Nu har länsstyrelsen tagit en titt på det tillfälliga bygglovet och beslutar att avslå grannens överklagan.
Länsstyrelsen skriver att människor som bor “under camping-liknande omständigheter” förvisso finns på platsen, och att syftet med byggnaderna är att bereda dessa människor tillgång till grundläggande hygienutrymmen.
Men eftersom behovet av byggnaderna kommer att upphöra så fort boplatsen flyttas – vilket kommunen redan tagit beslut om att den ska – så är det i lagens mening ett korrekt tillfälligt bygglov.

Ett krav är att ny bosättning klargör att den är tillfällig

Man lägger dock till att “den alternativa lösningen måste dock vara så konkret att det är möjligt att bedöma om det tillfälliga behöver kommer att upphöra”.

Alternativt boende för EU-migranter planeras utan hänsyn till vad lagen säger

Enligt bygglovet får byggnaderna stå kvar på området fram till den 31 oktober, men redan nu håller en specialtillsatt grupp med tjänstemän från kommunledningen och samhällsbyggnadskontoret på att ta fram ett alternativ till boplatsen på Salve.

Kommunen vill hemlighålla alternativ in i det längsta

Men vilka alternativ man funderar på är vill man ännu inte uppge:
– Det vill jag inte uttala mig om än. Men vi prioriterar frågan och försöker göra allt för att komma fram till ett förslag, säger Rebecka Persson, samhällsbyggnadschef.

Red’s kom:
Om kommunen planerar att bryta mot lagen genom att erbjuda EU-migranter subventionerat/gratis boende så får man hoppas det finns någon vaken medborgare i kommunen som omedelbart begär en laglighetsprövning;

LAGLIGHETSPRÖVNING

Det som Kalmar kommun vill genomföra, med försörjning av andra länders medborgare, strider mot kommunallagen och kan klassificeras som diskriminering. Om en kommun tar ett lagstridigt beslut att försörja EU-migranter – oavsett om det är via en bulvan – så ska kommunens invånare omedelbart begära en laglighetsprövning (det kostar inget).

För information om hur detta går till, se;
Hur man överklagar ett kommunalt beslut: Laglighetsprövning och Förvaltningsbesvär

Ett antal tunga argument för laglighetsprövning av kommunens beslut

Mall för överklagande av bygglov för camping till EU-migranterKlicka här för att gå till artikeln i 24Kalmar, 2015-09-10
Se även bl a;

SD begär laglighetsprövning av Säffles beslut om gratis boende för EU-migranter

Örnsköldsvik planerar gratis boende och skola specifikt för romer

FP vill inrätta gratis camping för EU-migranter i Töreboda

Sundsvall: Subventionerat boende för inte bara EU-migranter, utan alla världsmedborgare


EU-migranter klarade sig från utvisning pga att Migrationsverket omorganiserade – Uppdrag Granskning


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *