Läkare i världen vill sprida info om fördelar med att vara papperslös

Flyktingar som kommer till Sverige riskerar att få felaktiga råd av volontärer som inte är insatta i lagstiftningen, enligt flyktinggrupper.
– Är man osäker kan man hänvisa till juristerna, säger juristen Julia Eriksson Pogorzelska, 30, i Stockholm, som ingår i ett nätverk av frivilliga som hjälper flyktingarna med information.

Rykten: Det lönar sig att ljuga om ålder och undvika Migrationsverket

Hon berättar om rykten som cirkulerar, t ex missuppfattningen att det kan löna sig att ljuga om sin ålder eller att hålla sig borta från Migrationsverket.
– Det kan få jättestora konsekvenser i en asylutredning, att personens uppgifter bedöms som mindre tillförlitliga och att skyddsbehovet inte anses vara lika stort, säger hon.

Red’s kom:
Det är nog inte troligt att alla de vänsterextremist-volontärer som ger dessa råd till migranter kommer att lyssna. De kommer förmodligen fortsätta att göra vad de kan för att försvåra asylprocessen eftersom de har som utgångspunkt att Sverige vill migranterna illa.

Eliot Wieslander – konsumentaktivist – vill lobba för fördelarna med att vara papperslös

Eliot Wieslander är tf generalsekretare på organisationen Läkare i världen som hjälper papperslösa flyktingar och EU-migranter.
Då är det bra att veta att i Sverige kan man få vård även som papperslös, som dessutom är kraftigt subventionerad, och man måste inte registrera sig hos Migrationsverket.

Red’s kom:
Eliot Wieslander gör precis vad juristen Julia Eriksson Pogorzelska varnar för.

Detta är en signal till migranterna att dölja eller slänga sina identitetshandlingar. Dvs att det skulle vara en fördel att dölja vem man är och att migranten inte riskerar något genom detta beteende.

I det fall någon migrant i Sverige behöver vård, där denne inte är del av IS eller liknande, så kan vi vara säkra på att denna migrant söker/får den sjukvård som behövs, utan att behöva sprida information om att migranterna kan slänga sina id-handlingar.

Det kraftigt bristfälliga lagtillägg (Lag 2013:407) – dvs Lag om hälso- och sjukvård till vissa utlänningar som vistas i Sverige utan nödvändiga tillstånd – som de avhoppade Reinfeldt och Hägglund tog fram är i stort behov av att antingen skrotas eller modifieras.

Not. Läkare i världen ska inte förväxlas med den seriösa organisationen ”Läkare utan gränser”!Klicka här för att gå till artikeln i Metro, 2015-09-15

Se även bl a;
Sveriges ansvar att ge EU-migranter gratis vård enligt Läkare i världen

Läkare i världen kräver att Sverige ska vaccinera EU-migranter gratis


MP vill att alla EU-migranter ska få gratis vård i Sverige

Rumänien betalar inte skulder till Sverige för vård av EU-migranter


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *