Lagligt att registrera EU-migranter

Det polisregister som uppgavs vara en kartläggning av romska tiggare, och som Ekot rapporterade om i slutet av förra året, var inte olagligt.

Red’s kom:
Naturligtvis inte! Vänsterextremister och SR försökte göra en stor grej av att polisen utfört sitt uppdrag och kartlagt (om än väldigt övergripande och ofullständigt) en del av problemen med EU-migranter i Sverige.

Se: Vad är problemet med att EU-migranter registreras av polisen?

Precis som för allting annat måste man naturligtvis ha kunskap om problemen för att kunna komma fram till en lösning. Problemet är snarare att polisen inte gjort en tillräckligt detaljerad kartläggning och registrering av EU-migranterna.
• Bl a borde det rimligtvis finnas ett register över samtliga tiggare i Sverige.
• Sedan måste det finnas ett register över alla EU-migranter som olagligen ockuperat svensk mark.

Kort och gott, ett så heltäckande register som möjligt över EU-migranter och de brott de begår!

Se: Registrera mera… EU-migranter (ledare)

Vad media och politiker borde reagera mycket starkt på är istället att polisen inte gör sina arbetsuppgifter och utvisar de EU-migranter som befinner sig illegalt i Sverige.

Register över EU-migranter inte olagligt

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har nu granskat registret och kommit fram till att det inte bryter mot lagen.
Personuppgifterna kommer till största delen från brottsanmälningar och tips om brott. Man har inte funnit några uppgifter från intervjuer med tiggare.
”Vi bedömer att polisens behandling av uppgifterna är laglig”, skriver Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden i ett pressmeddelande.

Nämnden bedömer att personuppgifterna har behövts för att ta fram lägesbilden om brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta EU-medborgare. Polismyndigheten har därför fått behandla uppgifterna.
Se: Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens uttalande avseende polisens register över romer


SR skrev 2015-12-16:

Polisens tiggarregister ska granskas

Efter Ekots avslöjande om hur den svenska polisen detaljerat kartlagt romska tiggare så inleds nu en granskning av det register där uppgifterna sparats.

Djura Ivanov ”mycket ledsen och besviken” över att polisen gör sitt jobb

– Jag förstår inte vad de är ute efter. De har inte hållt sitt ord. Jag är mycket ledsen och besviken att de fortsätter registrera romer, säger Djura Ivanov, som vi träffar i Malmö.

Red’s kom: Vem är Djura Ivanov?

Taikon tror ett register över EU-migranter inte kommer att hjälpa

– Jag tror inte syftet är att hjälpa. Det här registret kommer mer att stjälpa, för det kommer läggas till i de andra romregistren, säger Angelina Demiter Taikon.

Red’s kom:
Okunnighetens röst. Läggas till i ”de andra romregistren”? Vilka?

Vad skulle alternativet vara? Vad ”hjälper”?

Register för att utreda människohandel

Polisen försvarar informationsinsamlingen och registreringen med att de har velat fastslå om det är så att tiggare i Sverige, där de flesta är romer från Rumänien och Bulgarien, är offer för människohandel.

Red’s kom:
Till dags dato har inte en enda av de utländska tiggarna kunnat identifieras som annat än rom.

51% av EU-migranterna är inte utsatta för människohandel?

Resultatet av undersökningen visar att de flesta tigger frivilligt.

Red’s kom:
Detta har polisen kommit fram till genom att fråga x stycken EU-migranter om de är tiggarslavar eller ej, som om att EU-migranter glatt skulle berätta för polisen att de tigger och stjäl i Sverige under ledning av tiggarbossar. Borde inte polisen känna till vad alla vi andra vet, dvs att det är en försvinnande liten andel EU-migranter som vågar berätta om de är utsatta för detta?

Se bl a: EU-migranter nyttjas som tiggarslavar i Sverige

Vad hjälper det att dalta med EU-migranter?

Martin Marmgren är polis i Kista och jobbar med EU-migranterna som bor där. Han tycker att det här arbetet hade varit mer effektivt genom andra metoder.
– Jag tror det hade varit mycket effektivare att skapa enheter som jobbar nära och skapar relationer med den här gruppen, där man har språkkompetens och kulturell kompetens, så att man bygger förtroendefulla relationer.

Red’s kom:
Varför är det bara Sverige som alltid ska anpassa sig efter EU-migranter samtidigt som EU-migranter gör i stort sett som de behagar?

– Om du bara gör en informationsinhämtning på det här sättet så kanske det kan bli så att de känner ”varför vill du ha den här informationen? Är det för att du vill kontrollera mig eller är det för att du vill hjälpa mig?”, säger Martin Marmgren.

Red’s kom:
EU-migranter är fria att känna vad de vill. Vad har det för betydelse?

Erik Ullenhag osäker på om tiggare är en etnicitet

Liberalernas Erik Ullenhag, tidigare integrationsminister, välkomnar nu den granskning som ska göras av polisens nya register.
– Det är bra att det sker en granskning. Än så länge är det för tidigt att säga om det är något fel på registret eller inte. I grunden får vi inte ha register i Sverige som baseras på etnicitet, det är oklart om det gör det i det här fallet eller inte, säger Erik Ullenhag.Klicka här för att gå till artikeln, 2016-05-02
Se även bl a;
Soraya Post kritiserar polisens register över EU-migranter


Inventering av EU-migranter i Sverige med start av polisen i Motala


Organiserat tiggeri bland EU-migranter, människohandel och tiggeriförbud


Thomas Hammarberg vill sätta munkavle på politiker om EU-migranter – Antiziganism?


Fred Taikon: Samordnarens rapport gör att Sverige backar 100 år


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *