Kyrkan försökte lära EU-migranter plocka bär, misslyckat projekt

EU-migranter i Piteåområdet får nu hjälp att lära sig plocka bär för att tjäna pengar i stället för att tigga, rapporterar SR;

Romernas utsatta situation fick medlemmar i pingstkyrkan Strömnäskyrkan att vilja hjälpa tiggare hitta ett annat sätt att tjäna pengar.

Berndt Essebro är ordförande i Strömnäskyrkan, och berättar att idén uppkom efter att kyrkan haft kontakt med romska EU-migranter och hjälpt dem med boende under vintern.

Red’s kom:
Här ”glömde” SR berätta att det var skattebetalarna som stod för försörjningen av EU-migranterna. Ingen kyrka använder sina egna tillgångar för EU-migranter.

Idén kom från en av kyrkans medlemmar, när han var ute i skogen och såg att det fanns så mycket blåbär. Med hjälp av en annan medlem, som kan romani, kontaktade man en grupp romer som man sen introducerade i bärplockning. Genom ett upprop på Facebook fick man också ihop utrustning som hinkar och bärplockare.

Red’s kom:
Fick man ihop bärplockare som skulle plocka bär åt tiggarna? 🙂

– Vi var ute med dem, visade hur det går till, var man säljer bären och vad man kan tjäna på bärplockning. Och sen tog vi ut dem i skogen så de fick prova på att plocka och känna att det skulle kunna funka med bärplockning, säger Berndt Essebro.

Berndt Essebro hoppas att de kommer kunna introducera många fler av de romska tiggarna i bärplockning.
– Om man kommer ut och jobbar och tjänar sina egna pengar tror jag man växer som människa. Man får ett ökat självförtroende och känner att man har ett värde som människa på ett annat sätt.

Bärplockningsprojekt för tiggare föll inte väl ut

Idag, bara 9 dagar efter ovanstående artikel, konstaterar Piteå-tidningen att projektet misslyckats. De skriver under rubrikenBärplockning har inte ersatt tiggeriet”;
Strömnäskyrkans försök att få tiggande EU-migranter att försörja sig på bärplockning har ännu inte gett något resultat.

Var det verkligen någon som trodde något annat? Det är ju inte lika lönsamt att plocka bär som att tigga och kräver dessutom en arbetsinsats.

Kyrkorna har – liksom de till synes oändligt många vänsterorganisationerna som försörjer EU-migranter med hjälp av skattemedel – en stor skuld i hur situationen ser ut idag med EU-migranter i Sverige.Klicka här för att gå til artikeln i PT, 2015-08-26
Se även bl a;
EU-tiggare vill inte dela ut reklam pga arbetstiderna


Stadmissionen/Crossroads driver hopplöst projekt för att få EU-tiggare i arbete i Sverige

Stadsmissionen får 7 miljoner kr för att försöka skapa jobb i Sverige till EU-migranter

Jobb och bostäder till EU-migranter sökes av Svenska kyrkan i Östersund

Svenska kyrkan i Umeå finansierar EU-tiggares vistelse i Sverige


Ska jobb och bostad till tiggare prioriteras framför svenska medborgares behov?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För fler sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *