Kritik mot polisen vid avhysning av EU-migranter i Göteborg

I mars polisanmälde Park och natur en illegal bosättning på Sjöbergen vid Röda sten. Fortfarande idag, 3 månader senare, har inget hänt. Nu får polisen kritik för att identifieringen av personerna tagit för lång tid.

Fyra husvagnar med EU-migranter på kommunal mark

Park- och naturförvaltningen gjorde en polisanmälan efter att närboende och människor med kolonistugor i området reagerat över att EU-migranter ställt fyra husvagnar på kommunal mark vid en utsiktsplats på Sjöbergen vid Röda sten.

EU-migranter skräpar ner och uträttar behov i naturen – otryggt

De klagade bland annat på nedskräpning, att skogen användes som toalett och att området inte kändes tryggt att vistas i.
– Det här är ett natur- och rekreationsområde som vi värnar om. Oavsett vem som ställt husvagnarna här så är det inte tillåtet, säger en boende i området, som vill vara anonym.

Rutiner för avhysning – identifiering polisens uppgift

För att kunna avhysa illegala bosättningar måste en polisanmälan göras av markförvaltaren som i det här fallet är Park och natur. Polisens uppgift är att identifiera personerna som bor där. Kronofogdemyndigheten handlägger avhysningen.

Polisen förhalar avhysning

Sedan anmälningen gjordes har det inte hänt mycket. Närboende anser att polisen förhalar sin uppgift. Den kommunala förvaltningen är också kritisk.
– Jag tycker att det går trögt och har inte fått någon återkoppling, säger Lars Arvidsson, ansvarig för det aktuella området hos Park och natur.

Polisen identifierat 11 personer – utan återkoppling

Enligt Helene Ramsmo, tillförordnad chef för polisen i city, var polisen vid bosättningen senast för cirka en vecka sedan. I polisens rapporter framgår att de lyckades identifiera elva personer under nattpasset.

Första kollen gjordes redan i mars. Men då fanns inga människor vid husvagnarna.

Polisen avvaktar besked från kfm

Varför har det dröjt så länge mellan besöken?
– Vi har avvaktat besked från Kronofogdemyndigheten när avhysningen skulle ske.

Om det ska vara någon mening med identifiering bör det ske tidsmässigt nära avhysningen. Annars finns det en risk att personerna inte finns kvar längre, säger Helene Ramsmo.

Red’s kom:
Efter identifiering har de identifierade EU-migranterna ofta flyttat till en annan plats redan efter någon dag. De vet rutinerna.

Kfm saknar ansökan om avhysning

Martina Glänfält är teamchef på Kronofogdemyndigheten och handlägger avhysningar. Hon uppger att det inte finns någon aktuell ansökan om avhysning.

Hon hittar däremot uppgifter om en tidigare ansökan som blev nedlagd i slutet på april eftersom det saknades fastighetsbeteckning och uppgifter om personer som identifierats.

Kronofogden begärde att ansökan skulle kompletteras.

Lars Arvidsson, ansvarig för området, hävdar att han mejlade rätt fastighetsbeteckning och i sin tur väntade på polisens dokumentation.

Kfm förvånad över att polis avvaktar avhysningsdatum

Martina Glänfält på Kfm låter förvånad över uppgiften om att polisen väntat på besked om avhysningsdatum.
– Innan ett sådant beslut fattas behöver vi uppgifter om vilka personer som det gäller. Det här låter som det blivit en miss i kommunikationen, säger hon.

Red’s kom:
Proceduren är enkel; Polisen identifierar alla, resultatet med identifikationsuppgifterna – viktigt med rättstavade personnamn – lämnas till den som ska begära avhysning, som lämnar uppgifterna vidare till kronofogden i ansökan om handräckning.

Samordnare för avhysningar?

Lars Arvidsson tycker att de inblandade myndigheternas förklaringar låter förvirrande och efterlyser en samordnare inom kommunen.
– Det skulle underlätta om det fanns en person att vända sig till som sköter kontakterna med myndigheterna.

Red’s kom:
Hur svårt ska det vara? Jag hade fixat detta på mindre än 10 minuter!

Avvaktar polisens identifieringsuppgifter

Lars Arvidsson väntar han på polisens identitetsuppgifter från besöket förra veckan.
– Om de inte är tillräckliga så gör jag en ny ansökan om avhysning. Husvagnarna ska bort från strövområdet, säger han.

Fler olagliga bosättningar, ej polisanmälda

Park och natur har ytterligare två fall av illegala bosättningar. I dessa fall har det inte gjorts någon polisanmälan än.

Först ska social resursförvaltning göra besök och bedöma situationen bland annat ur barnperspektivet.Klicka här för att gå till artikeln i GP, 2015-06-09
Se även bl a;
Avhysning av EU-migranter bromsas av polisen i Stockholm


Centerpartist vill att vildcampare ska kunna avhysas


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *