Korrespondenterna bekräftar kriminellt organiserat tiggeri

I SVT’s Korrespondenterna igår fick vi ännu en gång bekräftat det kriminellt organiserade tiggeri som förekommer inte bara i Sverige, utan även i andra EU-länder. I TV-programmet igår gavs även exempel på hur rumäner lockats till Belgien för att sedan tvingas att tigga, där ”tiggarbossen” (i detta fall en släkting) tog alla pengar som tiggarna tjänade. De hade sålt alla sina ägodelar för att betala dem som utlovade jobb i Belgien.

Korrespondenterna berättar att de möter en gråskala från frivillighet till tvång, där ingen berättar allt.

Kunde tigga ihop 50-80 Euro per dag

När de tiggde i Belgien var de bevakade hela tiden och kunde inte göra något åt sin situation. Panka och skuldsatta såg de inget alternativ.
De berättar att de kunde tigga ihop 50-80 Euro per person och dag, men fick inte behålla en cent. De fick leva på mat med passerat utgångsdatum från matbutikerna.

De vet inte hur många tiggare som släktingen kontrollerade mer än att det var väldigt många som bodde i huset släktingen hade.

Påtryckningar att stjäla

De utsattes också för hårda påtryckningar av släktingen att stjäla.

Inget straff för människohandel

Efter en tid tog de sig till rumänska ambassaden som kopplade in Europol, och sedan skickades de tillbaka till Rumänien.

Släktingen, som nu flyttat tillbaka till grannbyn, häktades i Belgien, men släpptes. Antagligen i brist på bevis, som alltid.

Red’s kom:
I grund och botten handlar det om att det inte är en fråga som rättsväsendet – i något land – vill befatta sig med. Inte minst eftersom regelverket är så luddigt.

Tveksamt om det är människohandel?

Korrespondenterna säger:

Att dra gränsen och säga att det mannen råkade ut för var människohandel är inte helt lätt. De var tvingade, de fick inte behålla några pengar själva och männen har uppenbarligen utnyttjat deras situation för egen vinning.

Red’s kom:
På vilket sätt är det tveksamt om detta är människohandel? Det kan definieras som ”en dålig affärsuppgörelse”? Precis som all annan människohandel?

Och tillägger;

Fast det kanske inte spelar någon roll vad man kallar det, frågan är hur det kan se ut så här.

Red’s kom:
Jo, det spelar en direkt avgörande roll vad man kallar det för. Om man inte kallar det för människohandel så finns det ingen möjlighet att stoppa denna organiserade brottslighet.

Belgien erbjuder inte skolgång för EU-migranter

Dottern gick inte i skolan utan var med och tiggde tills polisen informerade dem om att det inte var tillåtet för barn att tigga. Ingen skola erbjöds av Belgien.

Tiggarplatser upptagna

En tiggare som kommit till Sverige (Moheds camping) från Bulgarien berättar att de som varit i Sverige tidigare under ett års tid tagit alla tiggarplatser i området och att platserna därför var upptagna, men att hon ”fick” en butik av sin brorson som åkte hem till Bulgarien. Henners brorson kom först till Sverige för att sälja blåbär men fick idén att tigga via de rumäner som då var där för att tigga utanför mataffärerna.

Utsätts för utpressning/hot, 2 000-3 000 kr/månad för tiggarplats

En av romerna i Moheds camping (där det bott 140 romer från Bulgarien, ett 40 tal barn, där det hävdas att nästan alla är släkt med varandra, men ingen vet säkert) berättade att de får betala 2 000-3 000 kr/månad för en tiggarplats. De rumäner som kom först har kommandot. Betalar tiggaren inte så blir tiggaren misshandlad och bortkörd från butiken.

Tiggare tjänar 200-300 kr/dag

De berättar att de tjänar 200-300 kr/dag, men att det någon gång kan bli så lite som 30-40 kr.

Bulgarien svårt korrumperat

Bulgarien är ett svårt korrumperat land men har mycket goda förutsättningar för bl a turism, handel och jordbruk. Bulgariens romer, 10 % av invånarna, är förlorarna på korruptionen i landet efter kommunismens fall för 25 år sedan.

Journalist Anna Lozanova berättar att när järnridån föll slog många företag igen och romer, de som arbetade inom de ”tyngsta” sektorerna, blev arbetslösa. De var helt outbildade och det fanns inte längre några arbeten för dem.

Västländerna profiterat på Rumänien?

Den rumänska regeringens representant säger att det är självklart att länderna som tiggarna kommer från ska vidta åtgärder för att lösa problemen med de medborgare som åker till andra länder för att tigga. Sedan menar han att de länder som dragit fördel av den östeuropeiska marknaden, och ”gjort vinster”, genom att Rumänien bekostat utbildning för läkare som sedan flyr landet, ska bidra. Han säger;
Sen östländerna kom med i EU har ju västländerna gjort störst ekonomisk vinst och därför måste de bidra.

Red’s kom:
Han verkar inte känna till de hundratals miljarder kr som EU – mest Sveriges medborgare – avsatt för stöd till särskilt utsatta grupper, som romerna.

Västländerna i EU har alltså betalat hundratals miljarder kronor för en handfull Rumänien-utbildade läkare? Vem har dragit det kortaste strået här?

Att Rumänien varit dålig på att söka dessa pengar förklarar regeringens representant med att Rumänien bara varit EU-medlem ”kort tid” (10 år) och därför saknar erfarenhet att söka EU-pengar.

Red’s kom:
Så komplicerat är det inte. Varje normalintelligent person kan söka dessa pengar om man bara vill. Usel ursäkt.

Alla tiggare är inte romer

Regeringens representant understryker att det inte bara är romer som behöver hjälp. Man kan inte förutsätta att alla fattiga som åker till andra länder för att tigga är romer. Det är bara en etikett som västländerna givit tiggarna. Hjälpen måste riktas till alla oavsett etnicitet, även om de flesta är romer.

Not.
HUR MÅNGA TIGGARE FINNS I SVERIGE?
Korrespondenterna uppger felaktigt att det i Sverige finns ca 4.000 tiggare enligt en undersökning som SVT gjort. Det är svårt att förstå hur journalister kan vara så slarviga med information och faktakontroll. Om de ägnat en minut åt att kontrollera undersökningen så kunde de enkelt se att undersökningen kom fram till att det fanns drygt 4.000 tiggande EU-migranter i Sverige EXKLUSIVE de kommuner som inte givit något svar. Så den verkliga siffran ligger nog närmare 6.000 tiggare i Sverige, även om ingen vet eftersom detta inte utreds och ej heller ges förutsättningar att kontrollera.Klicka här för att gå till klippet i SVT, 2015-05-26
Se även bl a;
Tiggare i Hälsingland tjänar drygt 10 miljoner kr/år, skattefritt

Poliskontroll av EU-migranters bilar i camping, Söderhamn – människohandel

Snälla Aftonbladet, kicka Anders Lindberg – Sprider tiggarmyter


EU-migranter tvingas av kriminella landsmän att tigga i Östergötland

19 kommuner med EU-migranter som tvingas att tigga – Kalla Fakta avslöjar

Människohandel med tiggare i Sverige bekräftat… igen

Tiggeri bekräftas som organiserat

Polisen: Tiggare ofta del av kriminella ligor

Bråk mellan tiggare i Södertälje om tiggarplatser – Tiggarboss och människohandel


Långt mer än en fördubbling av antalet tiggande EU-migranter i Sverige på ett år


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *