Kommunen vill flytta EU-migranter från Lidingö

EU-migranter har bosatt sig tillfälligt på flera offentliga platser på Lidingö. Kommunens hållning är att EU-migranterna ska flytta från ön.

I mars upptäcktes en husvagn som ställts upp av EU-migranter. Två dagar efter anmälan om detta till Lidingö stad kom vakter och informerade om att det inte var tillåtet att campa en längre tid där. Två dagar senare hade allt flyttats till någon annan plats.

I förra veckan satte grupp EU-migranter upp en bosättning intill en husvägg i Torsvik.

Tiotal EU-migranter sover ute + ca 4 husvagnar

Situationen med EU-migranter som övernattar är relativt ny på Lidingö.
– Det är ett tiotal som sover ute och cirka fyra husvagnar, säger Paula Jagric, som arbetar med trygghetsfrågor på Lidingö.

Ingen hjälp med logi, ingen gratis hemresa

Lidingö har inte någon officiell policy kring frågan, men har ändå gått ut med information på sin webbsajt och tillämpar en linje för hur de ska agera.
– Vi vill att de ska själva hitta en långsiktig lösning, det är de befogenheter vi har i dag. Den taktik vi har är densamma som hela Stockholmsregionen har – att de inte ska få hjälp med logi eller att resa hem. I akut nödsituation kan vi agera med enstaka och tillfällig hjälp, säger Paula Jagric.

Hjälp i hemlandet, men utesluter inte ”tak över huvudet-garanti”

I flera Stockholmskommuner diskuterar politikerna hur de ska göra med de EU-migranter som bosatt sig i Lidingö.

S och FP i Lidingö vill att politikerna antar en policy för hur frågan ska hanteras.
– Jag tycker det är viktigt att försöka hjälpa dem. Det är en fråga vi ska lösa i hela regionen och man ska också hjälpa dem i sina hemländer. Men vi kunde absolut ha en politisk diskussion om det här och om någon form av ”tak över huvudet-garanti”, säger oppositionsrådet Amelie Tarschys Ingre (FP).

Policy för EU-migranter behövs

Daniel Larsson (S) är inne på samma linje.
– Om det här är något som ökar att människor sover utomhus på Lidingö, då måste staden och berörda föreningar veta hur de ska hantera det. Lösningen ska inte vara att köra bort dem. Något beslut om en policy har inte fattas mig veterligen och det behöver tas, säger han.

Moderaterna anser inte att ansvaret för EU-migranterna ligger på Lidingö stad

Enligt kommunalrådet Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) ligger inte det formella ansvaret för EU-migranterna på Lidingö stad. Hon tycker också att det är för tidigt med en särskild policy i frågan.

EU-migranternas ambassad har ansvaret

– Lidingö stad har inte ett formellt ansvar för EU-migranter som tigger eller inte har någon bostad på Lidingö, eller någon annanstans. I första hand ber vi dem kontakta sin ambassad om de behöver hjälp, precis som svenskar gör om de hamnar i problem utomlands, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M).

– Om det uppstår en akut nödsituation som är livshotande kan socialtjänsten gå in med hjälp. Om det finns barn inblandade så har socialtjänsten att agera utifrån ett särskilt ansvar som gäller att barn inte ska fara illa. I dagsläget har staden inga uppgifter om det, säger Anna Rheyneuclaudes Kihlman.Klicka här för att gå till artikeln i MIttI, 2015-04-20
Se även bl a;
Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

Förbjud tiggeri, skriver fem moderata riksdagsledamöter

Förbud mot tiggeri minskar fattigdom och EU-migranter

Varför inte förbjuda tiggeri?

Sverige och Finland enda länder utan förbud mot tiggeri

Riksdagsledamöter emot förbud mot tiggeri

Endast 36% av svenskarna emot att lagstifta mot tiggeri

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Gratis vård i Sverige för rumäner! Samtliga vårdfakturor till EU-migranter är obetalda – mörkas av media

EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *