Kåkstad byggts upp av EU-migranter vid köpcentrum i Värmdö

På en undanskymd plats i skogen intill Mölnviks köpcentrum bor ett 15-tal romska tiggare under omänskliga förhållanden. Värmdö kommun står handfallen inför lägret.

Tiggarna har byggt sex egna små hus av lastpallar. Lägret står på kommunens mark intill skogen, där man planerar att utöka handelsområdet.

Till tak och väggar har tiggarna använt kartongpapp och kraftig byggplast som spänts fast. Uppe på ett av husen står några pelargoner. Det ösregnar. De filtar som används som dörrar är genomvåta och vajar i vinden.

Runt om ligger kläder och skor, soppåsar, mat och köksredskap utslängt i en enda röra. Vid kärret nedanför, en grill i sanden och ett färskt kålhuvud. Mitt bland alla saker ligger ett par barnjeans på marken.

Inte en människa syns till, trots att klockan inte ens är nio på morgonen.

Kommunen omedveten om kåkstad trots anmälningar

Närboende har larmat kommunen, då man känner sig oroliga för tältlägret. Men ingen på kommunen kände till det när NVP ringde i början av förra veckan.

Socialkontoret upprättade efter samtalet en anmälan, eftersom man misstänkte att barn bor i lägret. Vid en första kontroll ska kommunen dock inte ha hittat några barn på platsen.
– Om det finns barn som far illa och saknar vårdnadshavare agerar vi direkt. Men vi bedriver inte någon häxjakt på människor. Romer har rätt att vara i landet, säger Susanne Stavborg, tillförordnad sektionschef på omsorg- och välfärdssektorn.

Red’s kom:
Mjae, riktigt så enkelt är det inte. Romer har rätt att vara i landet, men bara på samma villkor som för alla andra turister.

Barn tigger utanför butik, men det är ok för kommunen

I somras fick kontoret in två anmälningar från allmänheten om att barn satt utanför Ica Maxi och tiggde. Men i de fallen hade barnet sin vårdnadshavare med sig och socialkontoret bedömde att det inte var någon fara.

Romer är inte en tjänstemannafråga, utan en politisk fråga

– Det finns inte något tydligt ställningstagande i kommunen hur vi ska förhålla oss. Det är snarare en politisk fråga, säger Susanne Stavborg.

Kommunen utökade bevakningen i våras

I våras utökade kommunen bevakningen av sina fastigheter i Gustavsberg efter att tiggare övernattat på olika platser i centrum.

MP och S ville att skattebetalarna skulle stå för boende till EU-migranter

Efter det begärde MP och S en utredning hur man kan hjälpa utsatta EU-medborgare/migranter och ordna tillfälliga härbärgen.

Skrivelserna avslogs med hänvisning till att kommunen inte har lämpliga lokaler, att det fanns lagliga hinder och att avvakta den samverkansdialog som pågår inom Kommunförbundet i Stockholms län, KSL.

Se; S+MP vill erbjuda gratis härbärge för EU-migranter i Värmdö, i strid med kommunallagen

Ingen har anmält EU-migranternas kåkstad till polisen

Polisen har inte heller hört talas om lägret och har inte fått in någon anmälan.
– Om det är ett problem får kommunen gå till kronofogden. Det är kronofogdens uppgift att avgöra om de ska avhysas eller ej, säger Dan Tryborn, stationsbefäl på Nackapolisen.

Red’s kom:
Men det är polisens uppgift att först identifiera personerna!

Se; Kronofogdens avhysning av EU-migranter – Hur går det till?

Kommundirektör Stellan Folkesson känner inte till lägret, men säger att om det är på kommunens mark så kan man begära hjälp med avhysning av kronofogden och polisen.
– Det är det man gör om man vill bli av med en bosättning. Men är det barn med blir det ett annat läge.

Red’s kom:
Annat läge, hur? Menar kommundirektören att om EU-migranterna har barn så tillåts lagbrott?

Kommunen har ingen policy för EU-migranter

Värmdö har inte antagit någon policy kring bostadslösa tiggare.

Red’s kom:
Det finns inga bostadslösa EU-migranter.

Rekommendationen till alla kommuner är att inte göra något åt problemen med romer

Men Stellan Folkesson säger att det kanske är dags att se över hur man handskas med frågan.
– Det är framför allt ett nationellt problem mellan Rumänien och Sverige. KSL och den nationella samordnaren rekommenderar alla kommuner att inte vidta åtgärder.

Red’s kom:
Jag förutsätter att Stellan Folkesson avser försörjning av EU-migranter, för när det gäller avhysning är det ingen som uttryckt att det inte ska ske.

Det är fullt korrekt att det är ett problem mellan Sverige och Rumänien.

Den enda kommun som gjort något är Stockholms stad.

Red’s kom:
Jag förstår inte vad som menas med detta.

Däremot brukar gatu- och parkavdelningen städa och hålla rent så att det inte uppstår fara för någon.Klicka här för att gå till NVP, 2015-09-08
Se även bl a;
EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *