Integration kräver anpassning

För mig handlar integration om att anpassa sig, att lära sig seder och bruk, regler och bestämmelser i ett nytt land. Dels för att smälta in; dels för att undvika problem av olika slag i framtiden. Som flykting i Sverige har jag måst lära mig – och lär mig fortfarande – om hur saker och ting fungerar i ett samhälle så främmande och annorlunda än mitt eget. Varje dag upptäcker jag något nytt och har insett att integrationsprocessen tar år, kanske decennier.

Jag har lärt mig att i ett demokratiskt land som Sverige är religionen en privatsak och att man respekterar också andra religioner, annan tro och andra åsikter.

Samhället kan inte vara kravlöst

Både vi invandrade och våra nya svenska landsmän kan bidra till att vi integreras. Vi som är nya och har fått uppehållstillstånd och rätt att leva här, måste ha en vilja att komma in i samhället, hur svårt det än är. Och det måste ställas krav på oss.

Meningslösa integrationsprojekt

Om svenskarna kommer oss till mötes och lär oss hur vi ska leva i vår nya omgivning, behöver vi inte förlita oss enbart på handläggare på statliga myndigheter som Arbetsförmedlingen eller delta i meningslösa ”integrationsprojekt”, där skattebetalares pengar slösas bort och vi sällan lär oss något om hur samhället faktiskt fungerar bortom myndigheternas värld.

Respekt för det nya landet

Där ingår att visa respekt för det land som tagit emot oss och att lära oss att passa in. Inte assimileras, men passa in.

ZULMAY AFZALI F d regeringstjänsteman i Afghanistan, flykting i Sverige sedan tre år, lärare och författare.Klicka här för att läsa artikeln i SvD, 2015-01-21

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *