Ingen koll på EU-migranter i Norrköping

De tiggande EU-migranterna är betydligt färre i Norrköping nu. Och det har blivit tuffare för dem. Den summeringen gör församlingspedagog Freddy Alm.

Han är en av dem som bl a jobbar på härbärget i Matteusgården. Härbärget, som numera bara har öppet på torsdagskvällarna.
Besökarna får då möjlighet att äta lite soppa och duscha. Här har Freddy Alm träffat och lärt känna en hel del EU-migranter. Några av dem håller han kontakt med, trots att de nu begett sig hem till Rumänien.

Många EU-migranter åkte hem före julen

– Många åkte strax före jul. Det är kallt, de har ingenstans att bo, läget har ju försämrats när härbärget inte längre har öppet lika mycket som tidigare. Och de får inte lika mycket pengar när de tigger. Det kan bero på att fokus till viss del flyttats mot flyktingströmmarna, säger han.

Freddy Alm uppskattar att det just nu bara finns ett tiotal EU-migranter kvar i Norrköping. Men var de bor, känner han inte till.

Red’s kom:
10 EU-migranter av hur många? Tidigare så har gissningar framförts om att det funnits ca 40 EU-migranter i Norrköping.

Han vet att de tidigare bl a slagit läger vid hamnen och tillbringat nätter på Centralstationens perrong för att sedan kunna gå in och värma sig i stationsbyggnaden.

”Flera” – dvs 2 – EU-migranter på väg tillbaka till Sverige

Men trots de relativt bistra förhållandena i Sverige, säger Freddy Alm att flera av dem som han lärt känna, nu är på väg tillbaka till Sverige.

– Jag har kontakt med framför allt två, som återvänder hit inom kort. Vad har de att förlora, i bästa fall har de fyra väggar och ett tak därhemma, ibland inte ens det.

Red’s kom:
Det blir mycket spekulationer när religiösa organisationer och vänsterorganisationer pratar om EU-migranter. Väldigt lite fakta, om ens något.

– Och de har definitivt inget jobb. Att var rom och tiggare i hemlandet, ja lägre än så kan de inte komma, säger han.

Red’s kom:
Det finns många som inte har ett jobb, utan att de åker till Sverige för att tigga.

Så länge man kan tjäna mer i Sverige på att tigga än att jobba som läkare i Rumänien är det kanske inte troligt att strömmen av romer som tigger kommer att minska.

Inte kommunens uppgift att registrera var EU-migranter vistas

Socialnämndens ordförande Roger Källs (S) har också känslan av att det är färre EU-migranter som vistas i Norrköping just nu.

Var de håller hus vet inte heller han och det är inget uppgift som kommunen måste att hålla koll på, påpekar han.

Uppsökare för EU-migranter?

– Och tiggarna är inte heller skyldiga att anmäla till oss var de är. Men vi har ju uppsökare som åker runt för att se hur de som inte har tak över huvudet mår, säger Roger Källs (S).

Red’s kom:
Varför har kommunen uppsökare som kontrollerar status för EU-migranter? Det är väl heller inte kommunens uppgift?

Kommunens skyldighet sträcker sig till nödhjälp för dem som söker hjälp

Han säger också att kommunens faktiska skyldighet i det här läget handlar om en ren akuthjälp.
– Om det kommer någon och knackar på som är väldigt frusen, då kan vi bistå med kortvarig hjälp. Tak över huvudet några dagar tills vi hittar en annan lösning, säger Roger Källs (S).

Red’s kom: En annan lösning? Dvs gratis hemresa?

EU-migranter har åkt till Sverige på eget bevåg

– Mer långsiktigt gäller det att kanske försöka hitta lösningar på bostadsfrågan därhemma. För det här är inte flyktingar eller asylsökande, där vi har ett helt annat uppdrag att hjälpa. Det här är personer som själva beslutat sig för att komma, säger Roger Källs (S).


SR skriver följande under rubriken ”Inget vinterhärbärge för EU-migranter”:

Petio Petkov Rangelov från Bulgarien brukar sitta utanför affären i Östra Husby på Vikbolandet och tigga och han har frusit de senaste dagarna.

Petio Petkov Rangelov har lindat in sig i en stor grön halsduk, över benen ligger en rutig filt och han har en rejäl vinterjacka, vantar och mössa på sig men när termometern kryper ned runt tio minusgrader som den gjorde igår blir det kallt att sitta och tigga.
– Det är mycket kallt, säger han, och berättar att han brukar sitta där runt tio timmar per dag.

Sju EU-migranter bor i ett hus… som de ockuperat?

Petio berättar att han har bor tillsammans med sex kompisar i ett hus i Norrköping men på grund av svårigheter med språket kan han inte förklara för mig vad det är för boende eller vem som har ordnat det.

Karin Mårtensson vill veta varför kommunen inte försörjer EU-migranterna

Karin Mårtensson som bor i Östra Husby och har träffat på Petio utanför affären flera gånger har reagerat på hur Norrköpings kommun tar hand om tiggarna. I ett brev till politikerna önskar hon ett svar på hur de har tänkt med boende, hygien och möjlighet att värma sig nu när det är så kallt.

Norrköpings kommun har den här vintern inget särskilt härbärge för EU-migranter eftersom man inte vill skilja på de grupper som behöver akut hjälp med tak över huvudet som tiggare, hemlösa och flyktingar.

Enligt Roger Källs, socialnämndens ordförande, söker kommunen upp alla som verkar fara illa på gator och i parker. Men det svaret är inte Karin Mårtensson som har sett hur kallt det är för Petio Petkov Rangelov nöjd med.
– Det är ju lite sent att jobba med uppsökande verksamhet nu när minusgraderna redan är här.

Red’s kom:
Men det är väl inte för sent för EU-migranterna att åka tillbaka till sina hem i hemlandet?


Folkbladet skriver:
Antalet asylsökande minskar och därmed de statliga stöden. Det finns dock fortsatt stora behov av akuta bostäder och därför får bostadssamordningen och socialnämnden förstärkningen på fem miljoner kronor för 2016.

Pengarna ingår i tilläggsbudgeten för 2016 som ska behandlas i februari.

I slutet av förra året fick Norrköping, som en kommun som tagit emot många flyktingar, 110 miljoner kronor från staten, ett extra stöd, för 2015 och 2016. De fem miljonerna tas från de 90 som ännu inte fördelats.

Enligt Folkbladet avser Norrköping använda en del av pengarna som öronmärkts för flyktingar/asylsökande till EU-migranter:
Han beskriver hur det finns behov av alla typer av akuta bostäder, till allt från EU-migranter som behöver någonstans att sova några nätter, till missbrukare som misskött lägenheten eller kommer hem från behandling, och människor som inte lyckas få tag i bostad av ekonomiska skäl.

Klicka här för att gå till artikeln i NT, 2016-01-16
Se även bl a;
Svenska kyrkan & Hela Människan vill få Norrköpings kommun att bekosta härbärge för EU-migranter

Inga natthärbärgen för EU-migranter i Norrköping under vintern


Polisen i Norrköping ”belägrad” av EU-migranter som begår miljöbrott


Räddningsmissionen Göteborg försöker föregå riktlinjer från nationella samordnaren för EU-migranter


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?


Justitieministern chockad över hur mycket bistånd Rumänien får

Sverige betalar mest i världen för EU-migranter, precis som EU-avgift och bistånd

Vad är kostnaden för Sveriges 5 000-6 000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

225 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen – varför prioritera EU-migranter?

Runt 35 000 hemlösa i Sverige, varför prioritera EU-migranter?

Kostnader för bostadslösa ökat med 45% på 2 år


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *