Hur många EU-migranter har Crossroads Linköping fixat ”jobb” till?

En fråga ställdes av en medborgare till Crossroads Linköping:
Stadsmissionens Lars Linebäck beskriver förtjänstfullt vad som görs akut och på sikt för EU-migranter. Samorganisationen Crossroads i Linköping serverar luncher och skaffar fram härbärgen åt behövande samt försöker få nära kontakt med dem. 240 personer har man mött i samtal och betydligt fler för rådgivning i huvudsakligt syfte att skaffa dem arbete. Den mest intressanta frågan för läsaren undviker han dock, nämligen hur många av de 240 personerna har den tunga samorganisationen Crossroads i Linköping hittills lyckats få i arbete?

Red’s kom:
Se: Stadsmissionen/Crossroads driver hopplöst projekt för att få EU-tiggare i arbete i Sverige

Lars Linebäck, direktor för Linköpings Stadsmission, svarar på frågan ”Hur många har fått hjälp till ett arbete?

Hur många EU-migranter har ”organisationen Crossroads i Linköping lyckats få i arbete”?

Crossroads är ett samarbete mellan kyrkor, församlingar, organisationer, volontärer, Linköpings kommun och Stadsmissionen med syfte att bistå EU-migranter i akut nöd med kläder, hygien, mat, härbärge under de kallaste månaderna samt rådgivning. Rådgivningen handlar om vilka rättigheter och skyldigheter som vi har i det svenska samhället.

Red’s kom:
Rättigheter som ”vi” har? EU-migranter har inte samma rättigheter som svenska medborgare. Vad sedan gäller EU-migranters skyldigheter så kan vi konstatera att det spelar ingen roll hur mycket som informeras om dessa, de nonchaleras ändå av EU-migranterna.

Svenska Postkodlotteriet finansierar försök till alternativa inkomster för EU-migranter

Till detta har vi även projektet ”EU-migranter som resurs” som betalas av pengar från Svenska Postkodlotteriet, och som syftar till att hitta alternativ till tiggeri för de EU-medborgare som är här och i dag försörjer sig på det sättet.
Se: Stadsmissionen får 7 miljoner kr för att försöka skapa jobb i Sverige till EU-migranter

Nio jobb till EU-migranter?

Hittills har projektet lyckats förmedla nio jobb till EU-migranter.

Red’s kom:
Stadsmissionen har alltså – för sina bidrag på 7 miljoner kr plus bidrag via skattemedel – fixat tillfälliga arbetsuppgifter till 9 av 240 EU-migranter.

Notera här att detta ”raka” svar inte säger någonting överhuvudtaget; nio ”jobb” till EU-migranter?
Det enda Lars Linebäck säger är att upp till 9 EU-migranter vid något tillfälle fått någon form av uppdrag;
• Det kan ha varit huvudsakligen jobb på några timmar.
• Det kan ha varit obetalt, men från vad vi informerats så är det i alla fall underbetalt (Crossroads har tidigare gett exempel på 300 kr/dag, dvs 30-40 kr/timme).
• Lars Linebäcks mycket luddiga och undvikande svar kan mycket väl t o m tolkas som 9 små uppdrag till en enda EU-migrant (notera att han inte skriver ”jobb till nio EU-migranter”).

Stadsmissionen vill göra Arbetsförmedlingens uppdrag

Stadsmissionen har inga jobb, men arbetar alltså för att förmedla i den mån det är möjligt. Vi är mycket noga med att arbeten ska betalas enligt svenska skatteregler och anställningsvillkor.

Red’s kom:
En fråga som osökt uppstår är varför EU-migranter inte kan vända sig till Arbetsförmedlingen som alla andra, och varför just denna grupp av turister måste ha en separat arbetsförmedling?

Stadsmissionen tjänar säkert en hel del på denna affär (även genom de bidrag de får av skattemedel), men vad tillför det egentligen för EU-migranterna?

”Kortare” arbetstillfällen

Det handlar om kortare arbetstillfällen från någon dag till ett par veckor.

Red’s kom:
För dessa ynka nio tillfälliga ”jobb” hade det väl inte varit svårt att specificera tidslängderna bättre i sitt svar än så?

Typ av ”jobb”

Främst är det lantbrukare som anställt, men även andra intressenter t ex inom mark och anläggning. Arbetsuppgifterna har handlat om ogräsrensning, fasadtvätt, målning, markarbete samt fönsterputs. Just nu finns även flera förfrågningar från intressenter som önskar hjälp med flyttstädning, enklare snickeriarbeten, markarbeten samt olika typer av småjobb.

Red’s kom:
Mark- och anläggning” låter ju bra som omskrivning för att rensa ogräs och putsa fönster.

Så det finns ”förfrågningar från intressenter” om småjobb, men inga EU-migranter som vill eller klarar av eller vill åta sig dessa?

Enklast möjliga arbetsuppgifter

Det kan handla om arbetsuppgifter som annars riskerar att inte bli gjorda och som enkelt kan utföras och förklaras för en person som inte pratar svenska och kanske saknar yrkesutbildning, men som mycket hellre vill arbeta för att tjäna sin inkomst än att be om pengar på gatan.

Red’s kom:
Se: Vilka risker finns det med att anlita EU-migranter för småjobb?Klicka här för att gå till insändaren i Corren, 2015-10-03
Se även bl a;
Kyrkor i Örebro vill bilda stadsmission för EU-migranter, 7,5 miljoner kr


Stadsmissionen och Podrom (STAND) sprider myter om EU-migranter

Stadsmissionen, Röda korset , Frälsningsarmén motståndare till regeringens förslag och folkets vilja

Stadsmissionen & GodEl ägnar sig åt subversiv verksamhet med ”reklam” till romer

Stadsmissionens Marika Markovits (71.000 kr/mån) skeptisk till tillståndsplikt för tiggeri


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *