Hur löses problem med romer som inte vill integreras i Sverige?

När finska romer uppsöker sjukvården så uppstår det lätt kulturkrockar och konflikter med vårdpersonalen. Många, även yngre romer, drar sig in i det längsta för att gå till doktorn.

Språktest och språkkrav nödvändigt i Sverige

Språkproblem ställer till det. Många av de äldre finska romerna pratar bara finska.

Red’s kom:
Vad är det som gör att man inte lär sig det språk som gäller i det land man bosatt sig i?

Om bara viljan finns så kan alla lära sig ett språk. Om man inte lär sig språket så är det ett mycket tydligt tecken på att man inte är intresserad av att integreras i landet, och då uppstår osökt frågan om man har rätt att vistas i landet och ska ha tillgång till välfärden som alla övriga.

Det känns inte rimligt att det ska vara helt upp till Sverige att försöka få de som kommer till Sverige att lära sig språket.

Varför är det så svårt för Sverige att ställa tydliga krav på dem som kommer till Sverige för att dra nytta av välfärden istället för att Sverige alltid ska anpassa sig och sin kultur efter dem som kommer till Sverige?

Men det är också kulturella skillnader som orsakar problem.

Romer brister i respekt

När en äldre person ligger för döden på sjukhus så hör det till traditionerna att hela släkten ska komma för att ge familjen sitt stöd.
– Det här uppfattas ofta som besvärligt och till och med hotfullt av vårdpersonalen, säger Kipa och Katja Blomerus som menar att det behövs respekt från båda håll.

Om man pratar om hur man kan lösa det så behöver det inte bli något bråk, säger de. Det är inte alls meningen att alla ska gå in till patienten utan det är bara de närmaste.

Red’s kom:
Varför är det så mycket bråk och hotfull stämning i romers liv?

Romer måste följa sitt eget regelverk, generation efter generation

Kipa och Katja är aktiva i organisationen Framtidens unga romer. Katja går klädd i den för finska romer traditionella stora kjolen medan Kipa har valt att inte bära den. Båda är i 40-årsåldern och pratar perfekt svenska. Men de säger att de fått en gammaldags uppfostran och att reglerna är viktiga att följa.

Bland reglerna, eller tabun som systrarna kallar det, finns mycket som handlar om människokroppen och som kan orsaka problem när man besöker läkaren. I princip allt under midjan på kvinnor är ”orent” och förbjudet att tala om.

Kvinnorna och flickorna har alltid ont i huvudet, oavsett var man har ont. Mycket är tabulagt, säger Kipa Blomerus.

Är romer gravida så berättar de inte ens detta

Det här orsakar naturligtvis problem vid ett läkarbesök. Framförallt kan romerna inte prata om tabubelagda ämnen när flera generationer är närvarande. Det Kipa kan prata om med sin syster kan hon inte ens nämna när hennes föräldrar är med. Dit hör till exempel allt som har med graviditet och förlossning att göra.

Inga romer närvarande vid födslar

Är det någon gång som det är tomt på romer på sjukhuset så är det när en kvinna föder sitt barn. Då kommer ingen, säger Katja Blomerus

Romer blir hotfulla om en läkare nämner ord som ”äggstock”

Om en läkare frågar en flicka om hennes mens eller använder ord som ”äggstockar” eller ”livmoder” i närvaro av hennes föräldrar så kan det snabbt uppstå en hotfull stämning. Sådant pratar man inte om när båda generationerna är med i samma rum.

Kipa och Katja säger att romer ofta berättar genast för läkaren att det finns vissa saker de inte kan prata om och menar att det sedan är upp till läkaren att fråga om vad man kan diskutera. Vissa saker är lämpligare att prata separat med barn och föräldrar om, säger de.

Red’s kom:
Varför sätter läkaren inte ner foten och direkt talar om för anhöriga att det bara är att lämna rummet?Klicka här för att gå till artikeln i SR, 2016-02-16
Se även bl a;
Regeringen lägger 52 miljoner kr på ”romers inkludering”. Vad betyder detta, Alice Bah Kuhnke?

80% av Sveriges romer har inte integrerat sig i samhället – Kostnad: 560 miljarder kr


Vad är kostnaden för Sveriges 5 000 – 6 000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Lista över svenska kommuner som försörjer EU-migranter och finansierar tiggeri


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?

Att låta EU-migranter tigga i Sverige löser inte fattigdomen – en fattigdomsfälla

EU-migranter skaffar sig förmåner genom lagbrott och provokation

Varför provocerar EU-migranter?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *