Hundratals boplatser med EU-migranter i Stockholms innerstad

På ett seminarium i Stockholm med rubriken ”Hur påverkar tiggeri och olovliga bosättningar vårt samhälle?” fanns bl a representanter från polisen, Kronofogdemyndigheten, Socialförvaltningen och politiker från Stadshuset.

Gemensamt för alla var en frustration över att inte ha något enkelt svar på hur man kan hjälpa fattiga EU-medborgare som befinner sig i Stockholm.

Hundratals boplatser i Stockholms innerstad

Enligt de senaste siffrorna finns det idag hundratals platser innanför tullarna som på nätterna förvandlas till temporära boplatser.

Red’s kom:
Det låter väldigt mycket, hur har man räknat fram detta?

Har polisen förlorat sin rätt att avhysa?

Polisen har varken resurser eller laglig rätt att göra något.

Red’s kom:
Polisen har aldrig resurser för någonting, men laglig rätt har polisen att avhysa, precis som när polisen på egen hand avhyste EU-migranter från Sergels torg, med stöd av stadens ordningsstadgar.

Varför vill polisen inte utföra sitt arbete?

– Det finns inga quick fix. Jag ägnar två timmar varje dag åt att besvara mejl från arga medborgare som tycker att jag borde ta bort tiggare som sitter utanför deras hus, säger Stefan Holmén, kommunpolis i Stockholm.

Red’s kom:
Att det inte finns några snabba lösningar är inte ett fullgott skäl för att stå med armarna i kors inför lagbrott. Ägna de två timmarna som används för att svara på mejl för att istället arbeta för att dylika arga mejl ej behöver skickas till polisen.

– Men att fösa bort dem hjälper ju ingenting, de sätter sig ju bara någon annanstans, fortsätter Stefan Holmén.

Red’s kom:
Men det är polisens arbete att upprätthålla lagen. Är det rimligt att strunta i att upprätthålla lagen bara för att EU-migranterna fortsätter att bryta mot lagen?

EU-migranter kan inte särbehandlas på detta sätt och ges friheter som aldrig skulle accepteras om svenska medborgare gjort samma sak.

Bosättningar kommer att öka om ingen gör något

Att folk sover under broar, i parker och i grönområden i Stockholm lär med all säkerhet att fortsätta.

Red’s kom:
Självfallet kommer det att fortsätta, och öka i omfattning, speciellt så länge polisen inte tycker att de behöver upprätthålla lagen.

Polisen skyller på bristande resurser

– Vi fokuserar självklart på de platser som just för stunden är mest utsatta, men det varierar från dag till dag. Och i sommar blir våra möjligheter ännu mindre. Vi kommer knappt få ihop tillräckligt med personal till det mest akuta, säger Stefan Holmén och fortsätter:

Polisen vill inte vara fåraherdar

– Folk förväntar sig att vi ska kunna straffa bort tiggeriet. Men det är lönlöst. När vi säger åt folk att flytta sig lägger de sig bara någon annanstans. Jag och mina kollegor vill inte vara fåraherdar som bara föser runt människor.

Red’s kom:
Det är nog många i Sverige som har arbetsuppgifter som är mindre roliga, men kan vi strunta i dessa arbetsuppgifter bara för detta?

Finns inga brottslingar bland EU-migranter?

Enligt Holmén florerar det också många felaktiga myter om EU-migranterna som tigger. Till exempel att de tillhör brottsliga syndikat.
– Det är ren lögn. De som sover ute runt om i Stockholm på nätterna kommer från mängder av olika länder, även nordiska, och är inte på något sätt överrepresenterade i brottstatistiken.

Red’s kom:
Överrepresenterade jämfört med vad?

För majoriteten av brott hittas inte förövarna, hur kan man då veta vad som gäller?
Vad vi däremot vet säkert är att risken för att man begår vissa typer av brott är avsevärt större bland fattiga personer.

Vem vet hur mycket varje tiggare tjänar på att tigga?

Och att majoriteten tjänar mycket pengar är inte heller sant, enligt Holmén.
– Att tigga i Stockholm idag är ingen big business. Det kan handla om så lite som 60-70 kronor i veckan. De får mat och kläder, men helst vill de bara få pengar som de kan skicka tillbaka till sina familjer, säger Stefan Holmén.

Red’s kom:
Bara spekulationer. Meningslöst att sprida personligt tyckande, men vi kan konstatera att polisens lösa spekulationer omöjligen kan vara korrekt. Det faller på sin egen orimlighet. Skulle EU-migranterna bara tjäna upp till 10 kr om dagen så hade de definitivt inte funnits här.Klicka här för att gå till artikeln i Stockholm Direkt, 2015-05-19
Se även bl a;
Ett 50-tal EU-migranter avhysta från Sveavägen i Stockholm – nya boplatser byggs snabbt upp

Avhysning av EU-migranter i Stockholm


Kommunledning i Göteborg och Stockholm önskar fler tiggare

Stockholm erbjuder gratis härbärge till EU-migranter under minst resten av året

12 avhysningar av EU-migranter har kostat 2,1 miljoner kronor – Ewa Larsson, socialborgarråd, flyr ansvar


Moderaterna föreslår att vakter avhyser EU-migranter


Fejktiggare avhystes av polis i Stockholm


Polisen kartlägger EU-migranter i Stockholms län – ostrukturerat


Hans Swärd och Per Eriksson i Lund har fel om EU-migranter och tiggeriförbud


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *