Har Rumänien tilldelats 287 eller 471 miljarder kr av EU:s strukturfonder?

Christer Leksell i Ronneby kommunfullmäktige sa under kommunfullmäktigemötet 2016-01-28:
– Rumänien har fått stora summor i EU-bidrag för att hjälpa romerna i eget land, 471 miljarder kr. Sätt då press på det landet så pengarna går till det de är avsedda för.


Peter Bowin, VänsterpartietPeter Bowin, Vänsterpartiet, replikerade:

– Jag måste fråga dig, 471 miljarder kr? Är det ett räkneexempel?


Erik Ohlsson, VänsterpartietPartikollegan Erik Ohlsson, Vänsterpartiet, hakade snabbt på:

– Det är ju intressant hur man använder sig av de EU-medel som gått till Rumänien. Ja, EU är en fantastisk organisation, men inte tusan är det så att 471 miljarder har gått till de fattiga i Rumänien.

Red’s kom:
Det är det ingen som hävdat (även om det i praktiken blir så). Pengarna går till Rumänien under en sjuårsperiod (som tycks – unikt – förlängas pga att Rumänien inte tar ut pengarna), varav först (perioden 2007 till 2013) 32 miljarder kr reserverades för de fattiga (förklaras mer detaljerat längre ner här). Resterande del av pengarna går indirekt till de fattiga. Alltså går alla EU-medel till de fattiga.

– De allra största medel som fördelas inom EU handlar om medel till jordbruk.

Red’s kom:
Jaha, och?

– Det kan jag tycka är en otroligt märklig sak, men så är det.

– Strukturfondsmedel har riktats till Rumänien. Där kan man diskutera hur en regering som liknar en korrupt organisation men som inte är korrupt, utan att på detta sätt stöta mig med för många rumäner, har hanterat dessa.

– Vad man kan konstatera är att Rumänien inte gjort särskilt många insatser mot dessa romer. Eller andra utsatta grupper. Och då är frågan, ska vi göra samma sak? Ska vi inte försöka hjälpa dem? Eller ska vi vara lika goda kålsupare som de är där nere?

Red’s kom:
Det finns två alternativ;
1. Hjälpa på plats och ge verkningsfull hjälp.
2. Försörja EU-migranter i Sverige och bibehålla dem i deras utsatthet och bidragsberoende.

Vänsterpartiet föreslår alternativ 2.


Peter Bowin, VänsterpartietPeter Bowin (V) fortsätter på sin linje:

– Internet är ju en fantastisk uppfinning såtillvida att man kan ju faktiskt googla fram vilken idiotisk synpunkt som helst, och sedan kan man hitta ytterligare ett antal människor som stödjer den här.

Red’s kom:
Ja, inte minst gäller väl detta vad vänsterextremister skriver på nätet, eller?

– Man kan t ex göra som rapparen i USA som häromdagen hävdade att jorden inte är rund. Och det har jag ju hävdat många år att om femhundra år så kommer de att skratta åt oss och säga; De trodde jorden var rund på 2000-talet. Så som vi skrattade åt dem som trodde att jorden var platt på 1500-talet.

Red’s kom:
Obegripligt resonemang. Har någon skrattat åt att man inte hade den teknik då som på senare tid?

– Lite ordning får det väl vara på åsiktsbildandet för har man den uppfattningen att man varit jagad av invandrargäng i Sölvesborg…

Ordförande i fullmäktige avbryter Peter Bowin (V):
– Försök och håll dig till ämnet och blanda inte in Sölvesborg och partiledare och det ena med det andra utan det handlar om romerna i Ronneby hur det ska hanteras. Det är det som är frågan som diskuteras. Annars kan vi hålla på hur länge som helst för då retar ni bara upp varandra.

– Jag ska bara säga, med en enkel googling på en surfplatta så kunde man lätt konstatera att EU har 184 miljarder anslagna till Rumänien och av dem har 30 miljarder vigts för ett socialt arbete med bl a de här utsatta grupperna. Och av de miljarderna så har 20% sökts och betalats ut.

Red’s kom:
Vad Peter Bowin (V) säger här skulle knappast kunna bli mer fel om man t o m ansträngde sig för att det skulle bli fel.

20% har definitivt inte sökts och betalats ut och det är inte heller ”30 miljarder” som avsatts för socialt arbete för fattiga, och de ”184 miljarder” som Peter Bowin (V) googlat sig fram till var under föregående budgetperiod, 2007-2013!

Ett lysande exempel på hur illa det kan bli när vänsterpartister försöker surfa till sig högst relevanta fakta som de inte brytt sig det minsta om förrän något motståndarparti tar upp frågan.

– Det är långt ifrån de 471 miljarderna som nu etablerats som en sanning från den här talarstolen. Och jag misstänker att resten av resonemanget är lika dåligt underbyggt

Red’s kom:
Lika dåligt underbyggt som Vänsterpartiets resonemang?

Hur var det nu med att jorden är platt och att man kan ”googla fram vilken idiotisk synpunkt som helst”?

Miljarder i vilken valuta? Det kan ju aldrig vara fel att lägga till en enhet när man ska redovisa summor. Senast jag kollade så var t ex inte en krona värd lika mycket som en Euro.

Så här (krångligt) är det!:

Strukturfonder till Rumänien under en sjuårsperiod: 31 miljarder Euro = 287 miljarder kr under sju år

Sommaren 2015 sa Åsa Regnér;
En väldigt viktig faktor i sammanhanget är de strukturfonder som Rumänien redan har. Rumänien har till sitt förfogande ett strukturfondsprogram på sammanlagt 31 miljarder euro för sju år.

31 miljarder euro motsvarade då 287 miljarder kr.

Vilka sju år Åsa Regnér syftar på framgår inte någonstans, men torde avse 2014-2020, dvs efter föregående budgetperiod (2007-2013).


Strukturfonder till Rumänien 2007-2013: 184 miljarder kr

Uppgifterna från Åsa Regnér är luddiga på flera sätt:

Enligt en granskning i DN beviljades runt 184 miljarder kronor från EU:s strukturfonder för att förbättra situationen för rumänska romer under åren 2007 och 2013 (även om hela summan inte reserverades specifikt för de fattiga). Endast sex procent användes av de 184 miljarder kronorna, påstås det. Men ingen verkar kunna ge garantier för vad som är sant.

Se:
471 miljarder kr till Rumänien från EU, mest från svenskar – Varför hjälp i Sverige?
Under budgetperioden 2007 till 2013 avsatte EU 184 miljarder kronor till Rumäniens utveckling. 32 miljarder kronor av dem kunde användas för utbildning, sociala insatser och för att hjälpa landets fattiga – däribland romer.

Hur mycket av dessa 32 miljarder kronorna som sökts och betalats ut vet vi inte för det finns sorgligt nog ingen officiell redovisning av detta. Inte ens Sveriges regering verkar ha någon koll på detta.


Totalt 471 miljarder kr?

Ingen vet, som sagt, men med dessa två offentliga uppgifter blir summan 471 miljarder kr (287 miljarder kr + 184 miljarder kr) under perioden 2007-2020. Det är dessa två uppgifter vi har och måste förhålla oss till. Om sanningen sedan är någon annan vet vi inte och kan vi inte veta så länge ingen vill redovisa detta.

Sedan kan man fråga sig om det spelar någon roll? Även om det ”bara” skulle handla om 287 miljarder kronor som Rumänien får så kan man kanske tycka att  det är mer än tillräckligt för att neka all form av stöd i Sverige till EU-migranter på skattebetalarnas bekostnad.

För vänsterextremister spelar det ingen roll vad som görs, bara det görs något. Dvs om Sverige spenderar 10 miljarder kr/år på EU-migranter i Sverige så är det ett bättre alternativ, enligt Vänsterpartiet, än om 1 miljon kr/år hade gett bättre effekt ifall de spenderats på samma EU-migranter när de befinner sig i Rumänien.


Hur mycket har Rumänien utnyttjat av vilka/hur mycket pengar?

2015-06-03 skriver DN:
Rumänien utnyttjar i dag 60 procent av de EU-fonder landet har rätt till och har som målsättning att öka uttaget till 80 procent under 2015.

Red’s kom:
Det stämmer kanske som DN skrivit 2015-06-03 i artikeln men utan att veta hur mycket pengar det handlar om som Rumänien tagit för vilken period blir det ju omöjligt att förstå vad som egentligen tagits ut.
• 60 % av okänd summa pengar som Rumänien hade rätt att ta ut 2015?
• 60 % av okänd summa pengar som Rumänien hade rätt att ta ut 2014-2015?
• 60 % av 287 miljarder kr?
• 60 % av 471 miljarder kr?
• 60 % av 32 miljarder kr?

Idag hittar man följande åsikt på många kommunsajter;
Samarbetet handlar också om Rumäniens användning av EU-medel av strukturfonder. Landet hade för bara några år sedan en låg användningsnivå. Vid 2014 års slut hade landet använt mer än 50 procent och har en målsättning om att komma upp till 80 procent under 2015.
Dock fortfarande utan att veta av vilken summa eller under vilken period (det uppges aldrig).

Frågor som osökt uppstår är alltså för vilken summa som mer än 50% (alternativt 60%, 80% eller annan procent) tagits ut;
– Är det 50%/60%/80% (?) av fonderna som kan utnyttjas för de fattiga? I så fall för vilken budgetperiod och av hur mycket pengar?
– Är det 50%/60%/80% (?) av alla pengar Rumänien fått sig tilldelade av EU? I så fall för vilken budgetperiod och av hur mycket pengar?

Eller är det kanske t o m 50% (alt. 60%/80%) för ett visst år (2015) under en viss budgetperiod?


Ännu fler osäkra faktorer

Det hela krånglas till genom att deadline sköts fram för de pengar Rumänien inte tog ut innan tiden gick ut förra gången (budgetperioden 2007-2013). Det hävdas att Rumänien då endast tagit ut ca 6,4 miljarder kr av de 32 miljarder kronorna som var öronmärkta för ”de fattiga” i Rumänien. Resterande 25,6 miljarder kronor fick de några år till på sig att plocka ut (2014-2015).

Av de övriga 152 miljarder kronorna har jag inte sett hur mycket som togs ut, men även där förstår jag det som att de fick några år till för att plocka ut pengarna.

OBS!
Den information som finns här om bidragen till Rumänien är den exaktaste och mest detaljerade som till dags dato existerar i Sverige!

Men om någon tror sig veta mer i någon del så bidra gärna med denna information här!


Se även bl a;
Justitieministern chockad över hur mycket bistånd Rumänien får

Sverige betalar mest i världen för EU-migranter, precis som EU-avgift och bistånd


Vad är kostnaden för Sveriges 5 000 – 6 000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

225 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen – varför prioritera EU-migranter?

Runt 35 000 hemlösa i Sverige, varför prioritera EU-migranter?

Kostnader för bostadslösa ökat med 45% på 2 år

Överskott på härbärge för EU-migranter, underskott för svenska hemlösa

EU-migranter gör att ingen bryr sig om hemlösa svenskar


Varför tror Vänsterpartiet att Sverige är lösningen för EU-migranter?


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *