Hans Rosling vilseleder svenska folket om migranter/flyktingar

Många kräver att gränserna till Europa ska öppnas. Men få vill tala om konsekvenserna av ett sådant förslag.

Varför uppstod denna folkvandring just nu? – Varför kan migranter inte ta sig in lagligt i EU?

Tiotusentals flyktingar vandrar till fots mot Europa. Men vad är det egentligen som händer? Varför pågår denna folkvandring just nu?

Och varför kan inte flyktingar ta sig lagligt till EU?

Ingen kan hävda att svenska medier och politiker har lyckats förklara det på ett begripligt sätt. Stefan Löfven har mest sett ut som att han vill gå och gömma sig.

Red’s kom:
Vad det handlar om i grund och botten är helt enkelt ryktesspridning. Ett rykte som spridits som en löpeld är särskilt Sveriges permanenta uppehållstillstånd för alla syrier, utan urskiljning. De två EU-länder som stått för mottagandet av flyktingar i EU – Sverige och Tyskland – är nu de länder som ”straffas” för sin välvillighet genom att det i huvudsak är till dessa två länder som alla tar sig nu.

Ingen i S+MP-regeringen – och inga riksdagspolitiker från de traditionella partierna – vågar sätta ett tak för hur många Sverige kan ta emot på kort tid. Alla är tysta som små möss.

Varför lämnar syrier sina läger i Turkiet och Libanon?

Medierna i sin tur har gett bilden av en ny och plötslig flyktingkatastrof i stället för att analysera vad det är som har fått syriska flyktingar att bryta upp från Turkiet och Libanon.

Hans Rosling flyttade fokus bort från alla viktiga och relevanta frågor

I detta vakuum har Hans Rosling, professor i internationell hälsa, klivit fram och blivit den auktoritet som alla längtar efter. Hans pedagogiska framställningar med skyltar och klossar har blivit virala succéer på Youtube och Facebook.

Genomslaget har varit enormt. Plötsligt talar alla om det så kallade transportörsansvaret, som sägs hindra flyktingar att sätta sig på flygplan till Stockholm eller München i stället för att ta den livsfarliga vägen över Medelhavet.

MP, V, C och FP vill plötsligt ha fri invandring

MP, V, FP och C kräver att det tas bort. Akademiker, kändisar och ledarsidor driver samma krav och flygbolagen hakar på.

Hans Rosling förenklar och ger skenbart klara svar

Roslings resonemang bygger på förenklingar och ger skenbart klara svar på komplexa frågor. Låt mig ta några exempel:

• Människosmugglarna. I SVT:s Aktuellt i veckan tog Rosling smugglarna i försvar. ”Sluta kalla dem för smugglare. De är de enda som hjälper människor att komma hit”, slog han fast. Det är ett häpnadsväckande uttalande.
De smugglare som profiterar på desperata migranter är inga samtida Wallenberg eller Edelstam. Det är ofta samvetslösa råskinn – däribland IS – som täljer guld samtidigt som de utsätter människor för oerhörda risker, misshandlar dem och låser in migranter under däck. Vittnesmålen från flyktingar och räddningspersonal talar sitt tydliga språk.

Red’s kom:
Det fantastiska i detta är att inte Sveriges befolkning rasar över Hans Roslings försvar av de samvetslösa människosmugglarna. Om någon sagt något motsvarande i den andra riktningen – dvs något negativt om migranterna – så hade alla löpsedlar och alla tidningar fyllts med detta inom några timmar.

Men istället för en offentlig lynching av Hans Rosling så är media knäpptyst.

Libanon och Jordanien upplåter bara yta för migranterna

Men det är att jämföra äpplen och päron. Libanon, exempelvis, har inget mottagningssystem över huvud taget. Flyktingarna får klara sig bäst de kan eller vända sig till UNHCR vars hjälpverksamhet finansieras av bland andra Sverige.

Samma sak i Jordanien, där syrier därtill är förbjudna att jobba.

Syrier tillåts inte söka asyl i Turkiet

Turkiet har tagit ett större eget ansvar för flyktingarna, men även där tvingas syrierna jobba illegalt och deras vistelse är tillfällig och på nåder.

Turkiet har undertecknat FN:s flyktingkonvention, men gjort en geografisk begränsning till Europa. Syrier har således ingen möjlighet att söka asyl där, och det är detta limbo som har varit pådrivande bakom den senaste tidens uppbrott.

Permanent uppehållstillstånd utan några krav på motprestation för Syrier i Sverige

Jämför det med exempelvis Sverige, där alla syriska flyktingar
• erbjuds permanent uppehållstillstånd,
• får bli svenska medborgare efter fem år,
• får jobba från dag ett, och
• blir omedelbart en del av välfärdsstaten.

Det är något helt annat än att låta UNHCR sätta upp läger i väntan på att flyktingarna ska återvända hem.

En kloss motsvarar inte en annan kloss i Hans Roslings presentation

• Flyktingmottagandet. Rosling gillar att stapla legoklossar. Poängen är att visa hur erbarmligt litet ansvar Europa tar för flyktingkrisen jämfört med närområdet som har tagit emot flera miljoner syriska flyktingar.

Visst kan man önska att Europa hade gjort mer för Syriens flyktingar, men låtsas inte som att västvärldens asylmottagning går att likställa med hjälp i FN-regi. En kloss i Jordanien är inte samma sak som en kloss i Sverige.

Varken EU eller Sverige kan ta bort kravet på giltiga resehandlingar och tillstånd

• Transportörsansvaret. Hans Rosling återkommer ständigt till detta EU-direktiv som utmäter böter för flygbolag som tar ombord passagerare utan inresetillstånd till unionen. Om vi tar bort detta otyg, menar Rosling, kan flyktingarna borda första bästa flyg i stället för att riskera drunkningsdöden på Medelhavet.

Men det stämmer inte, enligt Leif Eriksson, migrationsexpert som tidigare har jobbat med Schengenfrågor på Migrationsverket.

Även utan transportörsansvaret är flygbolag och flygplatser bundna av ett regelverk som har satts upp av ICAO – International Civil Aviation Organization. Det går inte att flyga någonstans i världen utan giltiga resehandlingar och tillstånd. Många flyktingar från Eritrea och Syrien skulle inte ens ha ett pass att visa upp på flygplatsen.

Red’s kom:
Hans Rosling vill förenkla för terrorister. Om det Hans Rosling – och nu Centerpartiet/Annie Lööf, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Folkpartiet – föreslår skulle genomföras kan jag garantera att jag aldrig mer sätter min fot i ett flyplan.

Hans Rosling förstår inte att hans förslag öppnar upp för 60 miljoner att ta sig till EU

Men om vi tänker bort alla sådana praktiska hinder och antar att Roslings idé ändå skulle gå att genomföra. Då skulle unionen öppna sig för fri invandring från hela världen. Även om EU skulle skicka tillbaka alla som saknar asylskäl finns det lågt räknat tiotals miljoner människor som hypotetiskt sett uppfyller kraven.

Red’s kom:
Det är säkert fler än 60 miljoner människor.

Hur ska ett EU utan yttre gränser fungera?

De flesta inser nog att det är en omöjlighet. Om Sverige dessutom ensamt skulle gå före, med exempelvis humanitära visum som vissa föreslår, skulle samhället hamna under oerhörd press när hundratusentals nyanlända ska erbjudas bostäder, skola, vård och omsorg. Men den sidan av saken väljer Rosling att inte ens beröra.

Faktum är att nästan ingen vill tala om konsekvenserna av öppna gränser. Det är lätt att rasa mot EU:s hyckleri, där alla erbjuds rätten att söka asyl, men ingen ges laglig möjlighet att ta sig till unionen. Det är svårare att berätta hur ett EU utan yttre gränser skulle kunna överleva.

Hans Roslings klossar fungerar inte i frågor av denna komplexitet

Flyktingfrågan är vår tids mest brännande moraliska fråga. Det finns ett akut behov av att tänka fritt och förutsättningslöst.

Men för att samtalet ska bli meningsfullt måste man också erkänna målkonflikterna och priset som är förknippat med olika ståndpunkter.
Annars stannar diskussionen vid det ytliga – hur många klossar man än staplar.

Red’s kom:
Ingen annan i Sveriges vänsterstyrda media har tagit upp Hans Roslings många felaktigheter i migrationsdebatten. Se även;
Hans Rosling har fel om migrationen – migranter är inte flyktingar
samt;
Hans Rosling har fel om flyktingkostnader
Klicka här för att gå till artikeln i Expressen, 2015-09-12
Se även bl a;
För sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *