Handlar problemen med EU-migranter enbart om humanitära aspekter?

Det är mänskligt att vilja hjälpa den som tigger och sover i en husvagn utan el. Men frågan om de tiggande EU-migranterna, som är aktuell i praktiskt taget hela landet, rymmer fler aspekter än de rent humanitära.

Red’s kom:
Det finns en missriktad välvilja bland vissa medborgare i Sverige (med åsikter som dominerar i landets vänsterstyrda media trots att det rör sig om en försumbar andel av befolkningen som har dessa åsikter) och de ekonomiska aspekterna hamnar nästan alltid i bakvattnet. Politiker är oftast fega och vågar inte ta ansvar för de medborgare de är valda för att värna om.

Den som reser hit från ett annat EU-land för att stanna i max tre månader är en tillfällig gäst i det svenska samhället. En gäst som inte kan göra några anspråk på att bli omhändertagen av välfärdsstaten på samma vis som svenska medborgare som arbetar och betalar skatt kan göra.

Politiker genomför konstanta ”nödlösningar” för EU-migranter

Kommunernas formella skyldigheter gentemot EU-migranterna är minst sagt begränsade. Likväl försöker många att åtminstone göra något. Akuta situationer uppstår och avhjälps. Nödlösningarna avlöser varandra.

Red’s kom:
Kommunernas åtgärder, som skattebetalarna får stå för, avser inte ens akuta situationer utan bara ett sätt för politikerna att sopa problemen under mattan.

Kommunernas finansiering av EU-migranternas tiggeri leder enbart till att kommunerna bibehåller EU-migranternas utsatthet och bidragsberoende.

Se: Lista över svenska kommuner som försörjer EU-migranter och finansierar tiggeri

Hur länge tolererar kommunens invånare att kommunen finansierar EU-migranternas tiggeri?

De stödinsatser som görs är alla villkorade av medborgarnas acceptans för den förda politiken. Och viljan att hjälpa kan snabbt tryta om medborgarna får intrycket att inget görs eller att kommunen ”låter sig utnyttjas” på ett orimligt sätt.

Ibland måste man faktiskt ta konsekvenserna av fattade beslut och gå från ord till handling.

Villrådiga politiker i det S + V + C-styrda Sundsvall

I Sundsvall börjar kommunen nu närma sig vägs ände och villrådigheten är fortfarande uppenbar.

Inför förra vintern beslutade kommunen att ordna ett härbärge, för att erbjuda ett antal av de rumänska romerna en dräglig boendemiljö. Den gången kunde Fläsians camping träda in som en räddare i nöden.

I höstas meddelades att kommunen ville erbjuda samma hjälp även kommande vinter. Samtidigt berättade man att det husvagnsläger som med kommunens goda minne hade upprättats vid kajen, skulle flyttas. Detta eftersom platsen ansågs både osäker och olämplig, samtidigt som de sanitära förhållandena var och är usla.

Men vart skulle EU-migranterna ta vägen? Kommunens ambition var att kunna upphandla campingplatser, som EU-migranterna sedan skulle få hyra av kommunen till en låg kostnad. Men EU-migranterna själva ville inte flytta.

Red’s kom:
Hur många av EU-migranternas bilar och husvagnar (t ex husvagn med reg.nr DZG 895) får rulla på svenska vägar?

Vem i Sverige vågar upplåta mark till EU-migranter?

Anbudstiden har nu gått ut, men ingen camping eller markägare har anmält intresse att ta emot de rumänska romerna. Möjligen har ingen praktisk möjligheten, men en troligare förklaring är kanske att ingen törs eller vill.

Se: Sundsvall vill bygga upp slum med EU-migranter men ingen vill upplåta mark

Flyttplanerna finns alltså kvar, men de verkställs inte. I stället har anbudstiden förlängts i hopp om att någon ska nappa i en andra omgång. Mot bakgrund av den nedskräpning som har varit vid kajen, och med tanke på att kommunen tvingades bryta strömmen till lägret efter sabotage och livsfarliga egna installationer, skulle utfallet mycket väl kunna bli detsamma även vid den andra anbudsomgången. Och vad gör man då?

Stora kostnader att bygga upp och underhålla kåkstad för EU-migranter

Marianne Bergman, som är tillförordnad socialdirektör på Sundsvalls kommun, konstaterar för Sundsvalls Tidning att bollen måste rulla tillbaka till politikerna om inget anbud kommer in. Dessutom finns det en ekonomisk aspekt: ”Det blir mycket stora kostnader för kommunen att starta ett nytt läger i egen regi, och ta hela ansvaret för det”, konstaterar Bergman.

Red’s kom:
Det blir stora kostnader för skattebetalarna. Detta oavsett om det sker ”i kommunens regi” – vilket det är även när kommunen utnyttjar bulvaner i sina försök att kringgå regelverken – eller inte.

Kommunens politiker rädda för konsekvenserna om EU-migranterna inte försörjs med skattemedel

Hur det slutar återstår att se, men det är svårt att undgå intrycket av en kommun som gör sitt yttersta för att slippa fatta ett obekvämt avhysningsbeslut. Denna ovilja är på ett mänskligt plan fullt förståelig, men samtidigt kvarstår bilden i övrigt. Och den ser Sundsvallsborna. Även de medborgare som i själ och hjärta vill hjälpa.

Den balansakt som kommunerna utför är inte avundsvärd, men å andra sidan är politiker inte valda för dumpa över det obekväma till tjänstemännen.Klicka här för att gå till artikeln i Allehanda.se, 2016-02-10
Se även bl a;
EU-migranter i Sundsvall hotar sova på gator om samordnarens rapport om EU-migranter följs


Justitieministern chockad över hur mycket bistånd Rumänien får

Sverige betalar mest i världen för EU-migranter, precis som EU-avgift och bistånd

Vad är kostnaden för Sveriges 5 000 – 6 000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Lista över svenska kommuner som försörjer EU-migranter och finansierar tiggeri

225 000 pensionärer lever under fattigdomsgränsen – varför prioritera EU-migranter?

Runt 35 000 hemlösa i Sverige, varför prioritera EU-migranter?

Kostnader för bostadslösa ökat med 45% på 2 år


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?

Är vi intoleranta mot EU-migranter? Är Sverige ett rättssäkert land?

Att låta EU-migranter tigga i Sverige löser inte fattigdomen – en fattigdomsfälla

Rika romer åker till Sverige för att tigga – Romer är inte som andra, menar Liv och Ljus

EU-migranter skaffar sig förmåner genom lagbrott och provokation

Varför provocerar EU-migranter?

Samordnare och Åsa Regnér: Kommun ska ej upplåta mark till EU-migranter

Stoppa tiggeriet bums och skäll ut EU!


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *