Handikappade EU-migranter tvingades tigga i Göteborg – Pengar går till tiggarbossar

Fyra bulgariska medborgare sitter inlåsta på häktet, anklagade för att ha tvingat handikappade att tigga i Göteborgsområdet – och sedan plockat åt sig deras pengar.

Red’s kom:
Notera hur GP försöker dölja informationen om att det är romer som tvingat andra romer att tigga i Sverige.

Tiotal handikappade EU-migranter i en lägenhet

Sedan i somras har grannarna sett hur de misstänkta människohandlarna fört sina funktionshindrade offer fram och tillbaka till lägenheten, där ett tiotal personer bott.

Bland de funktionshindrade offren finns en helt blind, en gravt synskadad och en mycket svårt invalidiserad människa. Ytterligare tre-fyra personer ingår i gruppen målsägande.

En annan granne berättar att det kan vara runt tolv personer som bor i lägenheten och att en man har framstått som ledare för gruppen.

– Tiggarna har legat på madrasser på golvet, utom ett par av dem som inte fått plats utan sovit i bilen utanför huset, berättar vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand.

Verksamheten har utgått från en lånad lägenhet på Zenitgatan i Bergsjön.
– Det har varit ett jäkla spring. Det har kommit och gått nya människor hela tiden, många är gamla och en del sitter i rullstol. Jag har tänkt att det är bulgarer eller rumäner som bor här och att de tigger, men inte att det är något kriminellt som pågår, säger en person som bor i huset.
– Jag har sett några av de här människorna tigga i Nordstan.

De som ägnat sig åt människohandel är släkt med varandra

De nu häktade individerna har släktband:
Det är två män (födda 1973 och 1976), den enes fästmö (född 1983) och dessutom brödernas mamma (född 1954).

Red’s kom:
Naturligtvis är de släkt med varandra, som det brukar fungera.

Formellt misstänks kvartetten för människohandel för tvångsarbete eller medhjälp därtill.

Spaning under 4 månader innan polisen ingrep mot människohandel

Spaningen mot gruppen startade den 1 juli. Polisarbetet ska ha gett åklagaren ett gediget bildmaterial, genom vilket den påstådda brottsligheten dokumenterats. I bevisningen ingår film på olika överlämnanden.

Detta gör också bevisläget bättre än i ärendet i Halmstads tingsrätt sommaren 2014, som innebar att det åtalade paret friades efter en ord-mot-ord-rättegång.

Red’s kom:
Det är enorma resurser polisen måste sätta in för att försöka samla ihop bevis för människohandel. Fyra månaders arbete för en grupp av poliser innebär att andra fall blir lidande. Om polisen skulle göra likadant över hela Sverige för landets 5 000 EU-migranter blir det ohållbart mycket resurser som läggs på detta.

Istället för alla dessa tunga utredningar måste Sverige rimligtvis förhindra att denna människohandel med EU-migranter överhuvudtaget kommer till Sverige. Ett tiggeriförbud är den bästa lösningen och gagnar alla parter utom tiggarbossarna.

Se: Varför provocerar EU-migranter?

Tiggarna har dragit in minst 335 000 kr under 4 månader som gått till tiggarbossarna

Vilka summor handlar det om här?
– Tidigare var det vår kalkyl att en person kunde dra in runt 500 kronor per dygn. Men på senaste tiden känns det som om givandeviljan minskat något, betonar Ahlstrand.

Lågt räknat – 400 kronor multiplicerat med minst sju tiggare och fyra månaders arbetstid – skulle ligan alltså ha stulit runt 335 000 kronor från sina landsmän.

Red’s kom:
Tiggarna har alltså dragit in minst 84 000 kr per månad från godtrogna givare. Dvs minst 12.000 kr/månad skattefritt för varje tiggare.

Se: Tiggare i Hälsingland tjänar drygt 10 miljoner kr/år, skattefritt

– Vi har beslagtagit några 10 000-tals kronor hittills. Vi vet dock inte hur snabbt, under vilken tidsrymd, just det beloppet tjänats in, konstaterar åklagaren.

Organiserat tiggeri på olika platser i Göteborg

Det organiserade tiggandet uppges ha skett på ett antal olika platser i Göteborg: I Östra Nordstan, vid Centralstationen, i Angereds Centrum, på Linnégatan och i samhället Gråbo i Lerums kommun.

Försörjning av handikappade romer från Bulgarien bekostas av skattebetalarna

Ett par av de utsatta bulgarerna har försvunnit, några är kvar och placerade i boenden genom socialtjänstens försorg. Det kan bli aktuellt att betala för uppehället fram till domstolsförhandlingen, för att säkerställa framtida vittnesmål.

Polisen lyckas inte komma åt de övergripande tiggarbossarna, bara deras hantlangare

Thomas Ahlstrand har drivit flera uppmärksammade människohandelsmål. Enligt honom varierar måttet av organisation i det hela, från fall till fall.
– Vi har aldrig hittat någon Mister Big eller något större maffialiknande nätverk som levererar till folk riktigt högt upp. Däremot styrs tiggeriet emellanåt av grupper, där vissa är mer och vissa mindre anständiga. Sen har vi enskilda och familjer. Ja, vi ser hela spektrat, säger Ahlstrand.

Polisen kommer med rapport om människohandel i Göteborg

Enligt kommissarie Mats Paulsson på traffickinggruppen, som jobbat med utredningen, kommer polisen i slutet av november att presentera en rapport om tiggarnas situation i Göteborg utifrån ett människohandelsperspektiv.

Red’s kom:
Det är naturligtvis bara en liten del av den människohandel som romer utsätter sina landsmän för som kommer till polisens kännedom.


Räddningsmissionen Göteborg bekräftar att tiggare utnyttjas på olika sätt i Göteborg.
– Självklart förekommer de här situationerna, säger Ulrika Falk, verksamhetsansvarig för arbetet för utsatta EU-medborgare på Räddningsmissionen.
– Det förekommer, men det är väldigt sällsynt. Majoriteten av människorna som syns i gatubilden gör det av fri vilja för sitt nätverk och sin familj. Jag vädjar till folk att förstå nyanserna i detta. Det är helt säkert att detta förekommer, säger hon.

Red’s kom:
Att det är sällsynt vet Ulrika Falk naturligtvis ingnting om så man kan fråga sig varför hon vill poängtera detta.
Om sedan 51 % inte är organiserade och utnyttjas på olika sätt så hjälper det inte resterande 49% av EU-migranterna särskilt mycket.

– Jag är inte förvånad över det här. Men den stora majoriteten försöker skapa sig bättre livsförutsättningar på egna villkor. Allting handlar om fattigdom och ett extremt utanförskap, säger Ulrika Falk.

Red’s kom:
Ulrika Falk gör allt hon kan för att försöka minimalisera problemen. Vad som ligger bakom den människohandel som förekommer med EU-migranter kan man spekulera länge om, men har det egentligen någon betydelse i detta sammanhang?

Se: Stadsmissionen försöker medvetet lura Sverige om EU-migranter

I slutändan är det en följd av extrem fattigdom, enligt Ulrika Falk.
– Det som är svårt med de här frågorna är att konsekvenserna av misären i Europa och ett långvarigt utanförskap är så mångbottnat. Bilden är inte svart eller vit, att det antingen är att människor utnyttjas eller inte, säger hon.

De som ger pengar till tiggare försörjer tiggarbossar

Hon tycker därför att man inte ska dra några generella slutsatser om tiggarnas situation i Göteborgsområdet utifrån just det här fallet.

Red’s kom:
Ulrika Falk kan inte nog försöka ta fokus från problemen. Men faktum kvarstår. Godtrogna givare har bara för denna lilla grupp gett minst 84.000 kr/månad som bara går rakt ner i fickan på tiggarbossarna. Pengarna de dragit in har inte på något sätt tillfört något för de EU-migranter som suttit varje dag från morgon till kväll och tiggt på gator och torg, utan har bara understött den internationella brottsligheten.

Det är inte svårt att räkna ut att det blir många miljoner kronor av givarnas pengar som går till den organiserade brottsligheten bara för att det finns medborgare i Sverige som inte förstår att det enda sättet att bidra till ett bättre liv för EU-migranter är att enbart ge till välgörenhetsorganisationer som verkar i EU-migranternas hemländer.

Olika former av utnyttjande av EU-migranter

Utnyttjandet kan bestå av tiggeri, arbete eller sexuell exploatering.

– Man kan förutsätta att människor som lever väldigt utsatt riskerar att utsättas ytterligare för påtryckningar och press. Det finns rapporter från EU-kommissionen som visar att den romska minoriteten är särskilt i riskzonen för att bli utsatt av brottslighet som människohandel.

Socialen har tagit hand om de EU-migranter som utsatts för människohandel

Malin Östling är verksamhetschef för boende och socialjour på social resursförvaltningen. De individer som nu kan ha blivit offer för människohandel har tagits om hand av socialen.
När det gäller socialtjänstens insatser i förhållande till EU-migranter är de i allmänhet begränsade till så kallat nödbistånd och det innebär oftast bistånd till en hemresa.

Red’s kom:
Dock är det mer än ”nödbistånd” i aktuellt fall.

Dessutom finns inget stöd i lagen för att svenska skattebetalare ska finansiera EU-migranters hemresor. Varför kräver inte kommunern och staten att hemlandet tar denna kostnad?

Se: EU-migranter har ingen rätt till gratis hemresa eller annat, säger SKLKlicka här för att gå till artikeln i GP, 2015-11-06
Se även bl a;
Explosionsartad ökning av EU-migranter i Västerås

Poliskontroll av EU-migranters bilar i camping, Söderhamn – människohandel

EU-migranter tvingas av kriminella landsmän att tigga i Östergötland

Bråk mellan tiggare i Södertälje om tiggarplatser – Tiggarboss och människohandel

EU-migranter säljer sex i Malmö, 75% från Rumänien

Två gripna för människohandel med tiggare i Falun

Tiggare tvingas betala för sovplats och plats att tigga i Västerås

Bråk mellan EU-migranter i Örebro om tiggarplats – Olaga hot

Utpressning av EU-migranter, 3 000-5 000 kr för tiggarplats

EU-migrant polisanmält människohandel i Jönköping

Fyra ”dövstumma” EU-tiggare anhölls av polis efter stenkastning

Tiggare flyr Åland efter hot från andra tiggare

Tiggarboss tappat bort sin slav i Örnsköldsvik, nu efterlyst

Tiggare som inte drog in pengar dumpades av sin tiggarboss på E4:an


Sverige & Finland enda länder utan förbud mot tiggeri

Tiggeri bekräftas som organiserat

FP-politiker tillrättavisas för harmlösa åsikter om tiggeri

Politiker i Finland vill registrera tiggare

Översyn av ordningslagen för penninginsamling och avhysning, Beatrice Ask & Tomas Tobé (M)

Tiggeriet är inte organiserat… för det har inte undersökts, menar DN’s Stefan Lisinski

Lennart Bondeson (KD) tycker vi ska vänja oss vid problemen med tiggeriet

M hoppar på ”populisttåget” och för SD-politik när de vill vidta åtgärder mot EU-migrantproblemen?

Att förbjuda tiggeri har inget att göra med förbud av fattigdom!

Polischef i Göteborg kritiserar Moderaternas tre förslag

Åsa Regnér fiskar i grumliga vatten

EU-migranter gör inget fel. Allt är antiziganismens fel, enligt Fi

Hans Swärd och Per Eriksson i Lund har fel om EU-migranter och tiggeriförbud

LUF visar upp sin okunskap om tiggeriförbud

19 kommuner med EU-migranter som tvingas att tigga – Kalla Fakta avslöjar

Människohandel med tiggare i Sverige bekräftat… igen

Martin Valfridsson saknar argument för att inte förbjuda tiggeri

Cecilia Magnusson (M) vill förbjuda tiggeri i Sverige

Stefan Löfvén försöker flytta fokus från problemen med EU-migranterna

Visar tiggeriet hur rasistiskt samhället är? – Vad kan göras åt tiggeriet?

Fler EU-migranter till Göteborg och Västsverige

Röda Korset vill att EU-migranter ska hjälpas i Sverige

Lag kan skärpas mot utnyttjande av tiggare, EU-migranters bosättningar och skola

Korrespondenterna bekräftar kriminellt organiserat tiggeri

Beatrice Ask tror att tiggeriförbud är samma som förbud att be om hjälp

Inför tillståndsplikt för tiggeri för att skydda utsatta EU-migranter

Forskare (Fafo) slår hål på myter som inte finns om tiggare

Statlig media hakar på Fafos undersökning av EU-migranter – försöker manipulera medborgarna

Regeringen vill genomföra moderaternas förslag om EU-migranter

SVT’s vinklade version av S+MP-regeringens åtgärdspaket

Sveriges vänsterstyrda media försöker dränka sanningen om EU-migranter

Att låta EU-migranter tigga i Sverige löser inte fattigdomen – en fattigdomsfälla

Pengar till EU-migranter cementerar fattigdom och utanförskap

Anna König Jerlmyr ger förslag på åtgärder mot EU-migranter som inte löser problemen


Är Sverige lösningen för alla romer? – Vad är antiziganism?

10 galna forskare i Sverige flippat ut helt om EU-migranter – Nu får det vara nog!


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *