Ge tiggande EU-migranter arbete och utbildning istället för att se dem som problem

Med anledning av Moderaternas tre förslag om EU-migranter så skriver Zonfira Tan, behandlingsassistent och samordnare av basbehovscentret vid Frälsningsarmén Hornstull samt rom, hur hon ser på saken:

Zonfira Tan vill lyfta att EU-emigranterna på våra gator är människor med egenskaper som borde tas vara på. Hon uppmanar Moderaterna att hjälpa dem, inte förbjuda dem från att försörja sig på det enda sätt de kan.

Red’s kom:
Har inte de 35.000 hemlösa och de drygt 400.000 (egentligen fler) arbetslösa svenska medborgarna egenskaper som borde tas vara på?

Ska EU-migranterna få en egen gräddfil till jobb, medan utsatta och arbetslösa svenskar får stå åt sidan för tiggarna?

Tiggarna från andra länder är ett problem – och ingen tillgång.

Det är inte bara att ge tiggare jobb och utbildning i Sverige, vilket dessutom bara skulle skapa ännu fler problem om man ger sig in i en ofta hopplöst omöjlig uppgift.

Är Zonfira Tan inte medveten om hur otroligt mycket mer resurser det skulle ta för Sverige att lyfta en analfabet ur sin fattigdom jämfört med en svensk? Det skulle kanske ta i snitt lika mycket resurser för en rom som för 25 svenskar. Då är frågan om resurserna inte används bättre för 25 av landets egna medborgare i nöd, med tanke på att det skulle kräva avsevärt mer resurser att lyfta en rom från Rumänien – som befinner sig i Sverige – ur fattigdom?

I Malmö ligger arbetslösheten på 15 % (eller högre beroende på hur man räknar), ungdomsarbetslösheten är över 20 %. Hur många ytterligare svenska medborgare ska drabbas för att andra länders medborgare ska prioriteras?

Malmö, som varje år går med rejält underskott, betalar redan ut en miljard kr om året i försörjningsstöd (dvs socialbidrag)! Var finns pengarna för att även försörja övriga Europas fattiga?

När man resonerar i dessa frågor kan man inte helt bortse från det ekonomiska perspektivet, så som vänsterextremisterna undantagslöst gör.

Jag blir så fruktansvärt irriterad på de politiker som påstår sig veta vad som är bäst för EU-migranterna. De pratar om dem som en grupp. Tiggare. Men har de någonsin satt sig ner och pratat med dem en och en? Har de mött dem som individer? Mött dem som människor?
Har de tittat dem i ögonen och frågat: ”Hur kan jag hjälpa dig?”

Red’s kom:
Zonfira Tan vill att Moderaterna ska sitta ner med 6.000 EU-migranter, en och en.

Det råder inga tveksamheter om vad EU-migranterna önskar, så vad skulle det tillföra att ställa frågor som vi alla redan vet svaren på?

Vad det handlar om är istället främst följande fyra saker;

 1. EU’s 125 miljoner fattiga är inte unikt Sveriges ansvar.
 2. Även om vissa inte förstår – eller vill förstå – detta så är det i grund och botten en ekonomisk fråga var gränsen går för Sverige (världens största biståndsland) i hur mycket bistånd som Sverige kan bistå med på bekostnad av landets egna medborgare utöver en försämrad välfärd i Sverige.
 3. Välfärden i Sverige blir allt sämre, och man kan t ex inte bortse från 35 000 hemlösa av landets egna medborgare bara för att ge villkorslös och gränslös hjälp till de länders medborgare där dessa länder inte tar ansvar för sina medborgare.
 4. EU-migranter kan rimligtvis inte tillåtas stå över svensk lag.

Ingen ska behöva leva i fattigdom. Särskilt inte i Sverige. Inte med alla de resurser och möjligheter vi har i landet.

Red’s kom:
Fattigdomen är ett faktum i världen, oavsett vad man tycker om detta.
Men det är inte Sverige som tvingar EU-migranterna att leva i fattigdom.

Dessutom får EU-migranterna redan långt mer stöd än vad Sverige är skyldig till.

De här påstådda ”alla de resurser och möjligheter vi har i landet” saknas. Vilka skulle dessa ”resurser och möjligheter” vara och varför har i så fall inte Sveriges egna utsatta och arbetslösa fått ta del av dessa?

Att införa ett förbud mot och att kriminalisera tiggeriet är som att kasta de här stackars människorna i soporna.

Red’s kom:
Nej, det vore en nödlösning som innebär att problemen skickas tillbaka till var de kommer från så att konstruktiva och långsiktiga lösningar kan tas fram för att hjälpa dessa människor (utan att utsatta svenska medborgare drabbas alltför mycket i en snedfördelad prioritering av EU-migranter pga politisk korrekthet).

Ett förbud leder ingenstans. Problemet försvinner inte bara för att vi skickar iväg tiggarna. De kommer fortsätta att tigga, men nu kommer de att göra det i rädsla.

Red’s kom:
Det är inte sant. Problemen i Sverige skulle självfallet minska drastiskt med någon form av förbud mot tiggeri. Det är givet, men för den som inte förstår detta så finns exempel från verkligheten på detta i övriga EU-länder.

Så i stället för att falla för grupptrycket från folket och stjälpa de här människorna, kan ni inte hjälpa dem Moderaterna?

Red’s kom:
Frågan är om det är rimligt att prioritera EU-migranter, med extremt små förutsättningar att få arbete i ett högteknologiskt land som Sverige, framför de 35.000 hemlösa svenska medborgarna och de drygt 400.000 arbetslösa?

Speciellt med tanke på att det är i deras hemland som EU-migranterna har absolut bäst förutsättningar att kunna ges en försörjningsmöjlighet.

De kom hit för att jobba. De kom hit för att bygga en framtid åt sina barn. De kom hit för att överleva.

Red’s kom:
Jag tror det är bättre att undvika förskönande omskrivningar. Det finns inget belägg någonstans för att tiggarna kom hit för att göra något annat än att tigga, även om det givetvis finns ett antal av tiggarna som inte skulle tacka nej till ett arbete om det fanns något okvalificerat sådant som de skulle klara av.

Vi vet varför tiggarna kommer till Sverige, men tiggeriet bara befäster deras fattigdom och löser ingenting.

Hjälp dem att lära sig språket, att läsa och skriva. Hjälp dem att skriva ett CV och att söka jobb. Hjälp dem att utnyttja de många talanger de har.

Red’s kom:
Visst hade det varit fint att leva i en utopi och kunna försörja 125 miljoner fattiga i EU, men fram tills att det inträffar kanske vi måste vara i alla fall lite realistiska? Om vi slutar drömma tror jag det blir enklare att komma fram till de bästa lösningarna.Klicka här för att gå till artikeln i Nyheter 24, 2015-05-05
Se även bl a;
Översyn av ordningslagen för penninginsamling och avhysning, Beatrice Ask och Tomas Tobé (M)

8 av 12 ledamöter i justitieutskottet vill inte ha förbud mot organiserat tiggeri

Något måste göras åt tiggeriet i Sverige och den urholkade äganderätten

Lennart Bondeson (KD) tycker vi ska vänja oss vid problemen med tiggeriet

Tiggeriet är inte organiserat… för det har inte undersökts, menar DN’s Stefan Lisinski

Går inte att förbjuda fattigdom – en sliten slogan utan logik från dem utan argument

Att förbjuda tiggeri har inget att göra med förbud av fattigdom!

Många tiggare utlämnade åt kriminella, säger en rom i Sverige

M hoppar på ”populisttåget” och för SD-politik när de vill vidta åtgärder mot EU-migrantproblemen?

Åsa Regnér fiskar i grumliga vatten

Polischef i Göteborg kritiserar Moderaternas tre förslag

Inför tillståndsplikt för insamling av pengar, föreslår moderat i Luleå

Rickard Klerfors har fel om bl a varför EU-migranter söker sig till Sverige

Vänstern saknar åtgärdsförslag för problem med tiggeriet

Långt mer än en fördubbling av antalet tiggande EU-migranter i Sverige på ett år


Utvisning av EU-migranter utan vistelserätt sker inte i Sverige

Vad gäller juridiskt för EU-migranters vistelse i Sverige? Regler för avvisning/utvisning av EU-migranter/tiggare

EU-medborgare som beviljats asyl i Sverige år 2014, flest från Rumänien


Migrationsforskare Ioana Bunescus icke-lösningar på EU-migranter – Förbjuda fattigdom?

Tiggeriförbud för att inte permanenta fattigdom och utanförskap

Förbud mot tiggeri minskar fattigdom och EU-migranter

Varför inte förbjuda tiggeri?

Sverige och Finland enda länder utan förbud mot tiggeri

Riksdagsledamöter emot förbud mot tiggeri

Endast 36% av svenskarna emot att lagstifta mot tiggeri

Makedonsk minister varnar för konsekvenserna om tiggeriförbud inte införs i Sverige – Åsa Regnér vill inte

Vad är kostnaden för Sveriges 5.000 EU-migranter idag? 6 miljarder kr/år?

Gratis vård i Sverige för rumäner! Samtliga vårdfakturor till EU-migranter är obetalda – mörkas av media

EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret.

En kommentar till “Ge tiggande EU-migranter arbete och utbildning istället för att se dem som problem”

 1. Vilka frågor ställs till dem om huruvida vilka jobb de sökt i sitt hemland? Vilken utbildning de skaffat sig i hemlandet? Dvs, vilket ansvar har DE SJÄLVA tagit för att förbättra sin situiation? AMS här i Sverige grillar sina arbetssökande rejält och du måste uppfylla den plan som de satt upp, söka de jobb du blir tillsagt att söka och aktivt visa att du gör allt för att förbättra din situation. Jag har svårt att tänka mig att en arbetssökande får behålla A-kassan särskilt länge om han/hon ifyller sin aktivitetsrapport med: Som vanligt har jag suttit på en filt utanför Coop med en pappmugg.

  Varför ska vi, hårt arbetande människor, tvingas till att se våra skattepengar gå åt till att hjälpa människor som inte har någon rätt till att ens vistas här och som inte uppvisar en tillstymmelse till att aktivt förbättra sin tillvaro i hemlandet? Varför slutar vi ställa krav på en människa, och fråntar hennes rätt till att ta eget ansvar, bara för att de bor på en egentillverkad soptipp, ser ömklig ut och gråter om hur jobbigt hon har det inför kameror?

  Varför ser myndigheterna genom fingrarna (tjänstefel?) när tusentals människor vistas här olovligen, det slås upp olovliga läger, bryts mot nedskräpningsregler, används obesiktigade bilar, med mera? Inte ens när TBC härjar i östländer och bevisligen nu är här, sätter de ner foten! Är det värre att vara icke pk, och se till att reglerna följs, även om det leder till tårar, ilska och förmodligen protester, än att försöka känna sig präktig och få sitt behov att att man är bra som hjälper uppfyllt, genom att låta detta fortgå, och skapa ett riktigt stort kommande problem, och i värsta fall, ett utbrott av TBC?

  Hur kan det vara en het potatis att prata om huruvida vi ska hålla oss till reglerna eller inte???

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *