Fastighetsägare i Bruzaholm som hyr ut till 50 EU-migranter hotas av vite

EU-migranternas bostäder utdömda. Hotas av hundratusentals kronor i vite

Fastighetsägaren till Wäduren i Bruzaholm [mellan Eksjö och Vimmerby] hotas av hundratusentals kronor i vite om han låter personer fortsätta bo i de lokaler han idag erbjuder som boende, om han inte åtgärdar bl a ventilationen. Lokalerna har dömts ut av både brandskydds- och hälsomiljöskäl.

Förhållandena vid Wäduren, den före detta skolan och gympasalen i Bruzaholm var ett av samhällsbyggnadsnämndens tyngsta ärenden när nämnden höll sammanträde i veckan.
– Det är ett grannlaga och tråkigt ärende, förklarar nämndens ordförande Per Sixtensson och tillträdande nya samhällsbyggnadschefen Mikael Klaesson i Eksjö.

Fastighetsägaren hyr ut till EU-migranter som skräpar ner

Fastighetsägaren till Wäduren, som också är bosatt i Bruzaholm, har under många år haft företrädesvis EU-migranter bosatta tillfälligt i fastigheten.

Men på senare tid har kommunen uppmärksammats allt mer och allt oftare på att ”man borde göra ett besök” vid den aktuella fastigheten. Det har handlat om Bruzaholmsbor som upplevt att boendeförhållandena inte verkar ha varit de bästa, att det varit nedskräpat och så vidare.

Vid de små stugorna har bland annat presenningar och dylikt hängts upp som gett lite av skräpig ”kåkstadskänsla”.

Inspektion av fastigheten

Härom dagen gjordes en inspektion vid fastigheten. Den här gången handlade det inte om någon ved utan själva boendemiljön.

Representanter från kommunens miljö- och byggförvaltning, socialförvaltning och räddningstjänsten deltog.
Fastighetsägaren var inte närvarande men hade en ersättare.

20-50 EU-migranter pendlar mellan Rumänien och fastigheterna

Enligt de uppgifter som kommit fram bor det mellan 20 och 50 personer i fastigheterna som finns på området.
– Det varierar över tid. Människorna som bor där kommer och går och de har ett liv i ett annat land, förklarar tjänsteman Peter Larsson.

Även om de olika bristerna åtgärdas är det inte lämpligt boende i Sverige

Problem som nu måste åtgärdas omgående om fastigheterna ska användas som boende, parallellt med krav som räddningstjänst har på brandskydd och säkerhet.

– Ventilationen har varit så dålig under lång tid så det var en del mögel på väggarna. Men man måste även se över det stora huset men där vet vi inte någon status på ventilationen. Likaså måste man lösa det i stugorna men sedan kanske man inte ska bo så, säger Peter Larsson.

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade om förbud att hyra ut

Nämnden bestämde vid sitt sammanträde att ålägga fastighetsägaren förbud att hyra ut boende om inte bristerna åtgärdas i den stora fastigheten, den mindre längan och de små stugorna.
Den största bristen var ventilationen och här är den lilla huslängan värst.

100 000 kr/månad i vite om någon bor i fastigheterna

Enligt nämndens beslut riskerar fastighetsägaren ett vite på 100 000 kronor per månad om det konstateras att någon bor i fastigheterna innan de är åtgärdade.

Beslutet börjar att gälla en månad efter att delgivningen skrivits på. En delgivning som skickades ut för två dagar sedan.

Varför det beloppet?
– Det ska alltid avskräcka att betala vite i stället för att åtgärda, resonerar domstolen. Vi vill inte att vite ska dömas ut utan vill att åtgärder ska ske, säger han.

Undermåliga och för få duschar, toaletter och tvättställ kan ge vitesbelopp på ytterligare 50 000 kr/månad

Men fastighetsägaren får också två andra rejäla viteshot.

Både duschar och toaletter i fastigheterna är i dåligt skick och alldeles för få till antalet personer som bor i lokalerna.
– Han måste ha en dusch och en toalett på tio bäddar och ett tvättställ på fem bäddar, förklarar Peter Larsson.

Också här gäller en snäv tidsfrist på en månad.

Kan boende konstateras riskerar ägaren ett vite på 50 000 kronor per månad.

Mögel och smuts kan leda till ytterligare vitesbelopp på 50 000 kr/månad

Dessutom ansåg kommunen att miljön inte var den bästa med mögel och smuts.

Ännu ett vitesbelopp riskerar därför att dömas ut om inte fastighetsägaren, senast en månad efter delgivning, rengjort grundligt och städat rent från mögel och smuts. Även här är vitesbeloppet 50 000 kronor per månad om boende kan konstateras i fastigheten.

Mark- och miljödomstolen utdömer vite

Mark- och miljödomstolen är den myndigheten som i slutändan dömer ut eventuellt vite.

Okänt hur många barn till EU-migranterna som vistas i fastigheten

Vid inspektionen fanns ett särskilt intresse att se om det fanns några barn i miljön.
– Vi tittade om det fanns barn som bodde där. När vi var där fanns ett barn och det såg ut att må ganska bra.
– Det var ganska många borta när vi var där och barnet bodde i den bästa delen. Men sannolikt finns ett par barn till, säger Peter Larsson.

Kommunen täcker i förväg upp luckor i lagen

Kommunen garderar sitt beslut genom att även besluta att vitesföreläggandet ska gälla även om ärendet överklagas, eftersom det är så allvarliga brister.

Dessutom kommer det att skrivas in i fastighetsboken, så att ägaren inte kan kringgå beslutet genom att överlåta byggnaderna. Beslutet om vite och krav på åtgärder gäller sålunda även en eventuell ny ägare. Kommunen behöver då inte riskera att få dra om ärendet i långbänk.

Red’s kom:
Det verkar som om att denna kommun har koll på alla trick som finns för att kringgå lagen.Klicka här för att gå till Vimmerby tidning, 2016-05-19
Se även bl a;
Gnosjö erbjuder EU-migranters barn skola – hänvisar vårdslöst till barnkonventionen


EU migranter – Bilder du inte får se i media

För övriga sidor om EU-migranter se innehållsregistret eller använd sökfunktionen här.

En kommentar till “Fastighetsägare i Bruzaholm som hyr ut till 50 EU-migranter hotas av vite”

 1. Det är intressant att ingen frågar de som bor där, hur de själva upplever situationen. Man vet inte ens hur många barn som vistas där. Jag, som volontär vet betydligt mer, och jag medger att förhållandena hade kunnat vara avsevärt bättre. MEN det är fortfarande bättre än ingenting och bättre än många andra platser de bott på.

  Många av dem jag känner kan i princip inte återvända till Bulgarien, det skulle gå en långsam död till mötes då det inte finns ett endaste jobb att ens söka och skulle någon av dem som kan läsa och skriva, som av ett mirakel, ändå få ett jobb skulle denne aldrig, med den minimala lön som betalas ut i landet, (ca 3000 i månaden) ha råd att försörja hela familjen. Att man ifrån kommunens håll inte tar in någon form av medmänsklighet och humanitärt tänk i den här bedömningen anser jag är högst anmärkningsvärt. Inget alternativ till boende, om så tillfälligt, eller förslag på annan lösning. Dessa människor har nu extremt kort tid på sig att försöka hitta något annat, och eftersom de inte kan eller ens har råd att återvända till Bulgarien, är det självklart desperata.
  Få av dem kan engelska och man är novis när det gäller byråkrati, regelverk, rättigheter och hur man över huvud taget går till väga när man söker boende.

  Jag tycker också det är märkligt att man inte uppmärksammar under vilka förhållanden denna gamla skola hyrts ut till dessa EU-medborgare från början. Pastorn kanske ville väl, men absolut inga papper har upprättats i ärendet. Inga kontrakt, inga hyresavier, inga underskrifter på inbetalningar. Han har alltså tagit emot en ansenlig summa pengar svart varje månad under år.

  Hur som helst, föreningen ”Medmänniskor hjälper” i Eksjö gör nu allt för att hjälpa dessa människor, framförallt två familjer med barn (ca 6 personer vardera). Vi letar boenden överallt, så hör av er till föreningen om ni känner till någon som är villiga att hyra ut ett mindre hus eller lägenhet någonstans. Få av dem har fått mottaga så kallade samordningsnummer men en av dem som fått detta tillfälliga personnummer har kunnat öppna ett bank-konto och har dessutom snart jobb. Vi har också ett projekt på gång för de övriga om en tidningsförsäljning som ett bättre alternativ till tiggeri. De försäkrar alla att de, precis som de kunnat till Pastorn i Bruzaholm, alltid kommer att betala hyran varje månad så länge den inte överstiger 7 tusen i månaden.

  Med hopp om hjälp i ärendet!
  Vänligen / Amanda

  Red’s kom:
  Är du säker på att EU-migranterna skulle ”gå en långsam död till mötes” om de återvände hem till Bulgarien? Jag undrar eftersom jag inte hittat ett enda sådant dokumenterat fall där någon dött av fattigdom i Rumänien/Bulgarien.

  Visst har de ett tufft liv, ingen kan förneka detta. Men å andra sidan finns det hundratals miljoner människor i världen som har det betydligt sämre så frågan är vad Sverige kan bidra med på det mest effektiva sättet. Har dessa EU-migranter som inte kan läsa/skriva och som endast pratar Romani Chib och som inte har någon utbildning och aldrig haft ett riktigt jobb annat än fruktplockning och dylikt, en framtid i Sverige?

  Det är bra att det finns människor som hjälper behövande, men samtidigt så är konstgjord andning ingen lösning på något problem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *